VIDEO AKTUALIZOVANÉ Putinov prejav v parlamente: O čom hovorí?
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin začal svoj prejav v parlamente. Ruská štátna tlačová agentúra Tass prináša preambulu k dnešnému parlamentnému prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Poznamenáva, že ruský vodca naposledy adresoval parlamentu podobný odkaz v apríli 2021.

Hlavné myšlienky z prejavu prináša Guardian.

Putin začal tým, že vysvetlil, prečo Rusko začalo to, čo nazýva „špeciálna vojenská operácia“, pričom obvinil Západ a NATO z toho, že verejne hovorili o dodávkach jadrových zbraní Ukrajine pred ruskou inváziou. Obvinil Západ, že „hrá špinavú hru“ s ľuďmi a s Ukrajinou. Citoval Juhosláviu, Irak a Sýriu a „stáročia kolonializmu a diktatúry“.

Povedal, že Západ oklamal svojich vlastných ľudí „úplnými bezzásadovými klamstvami“ o tom, čo sa deje v Donbase.

Putin povedal, že sú otvorení dialógu so Západom a sú otvorení rovnakému bezpečnostnému systému, ale „v reakcii na to sme dostávali nečestné odpovede“ a konkrétne kroky na rozšírenie NATO a rozmiestnenie nových protiraketových systémov v Európe . Hovorí, že „celá planéta je posiata“ americkými základňami.

Putin: „Začali vojnu a my sme použili silu, aby sme ju zastavili“

„Nepochybovali sme,“ hovorí Putin, že vo februári 2022 „bolo všetko pripravené“ na represívnu akciu Kyjeva na Donbase. "To všetko bolo úplne v rozpore s dokumentmi prijatými Bezpečnostnou radou OSN."

"Rád by som zopakoval, že oni začali vojnu a my sme použili silu, aby sme ju zastavili," hovorí Putin.

Povedal, že cieľom západu je neobmedzená moc a že Sevastapol je očividne ďalším cieľom po Donbase.

Putin teraz dáva lekciu histórie a hovorí, že v 30. rokoch 20. storočia západ otvoril dvere nacistickému Nemecku, a to siaha ešte ďalej. Teraz hovorí o rakúsko-uhorskej ríši.

Hovorí, že Západ podporoval „protištátny prevrat“ na Ukrajine v roku 2014. Hovorí, že jedna z jednotiek ukrajinskej armády je pomenovaná po nemeckej nacistickej jednotke a že „tí, ktorí sú pri moci, sa rozhodli pred tým zavrieť oči“.

Putin hovorí, že Západ využije kohokoľvek – teroristov, nacistov, „dokonca aj samotného diabla“ – na boj proti Rusku .

Poľsko vojensky mohutnie
Poľsko sa túži zmocniť vojenského vedenia v Európe a prezbrojiť, berire do úvahy potenciálny konflikt s Ruskom. Hlavné sily NATO sa presúvajú smerom k Poľsku, napísali TheTimes v predvečer návštevy amerického prezidenta v Poľsku. Joe Biden... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Milan Laca

Putin občanom „anektovaného“ ukrajinského územia: „Vy sami ste si určili svoju budúcnosť“

S odvolaním sa na referendá v čiastočne okupovaných oblastiach Ukrajiny koncom minulého roka Putin povedal:

"Chcel by som vyjadriť osobitnú vďaku občanom Luhanskej, Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Sami ste si určili svoju budúcnosť. Rozhodli ste sa napriek hrozbám teroru zo strany nacistov. Vedľa vás sa odohrávali vojenské akcie a vy ste sa rozhodli byť spolu s Ruskom. Byť spolu so svojou materskou krajinou."

Putin: Ukrajinský ľud bol „rukojemníkom svojich západných pánov“

Putin tvrdí, že ukrajinský ľud sa stal „rukojemníkom svojich západných pánov“, ktorí okupovali krajinu z politického, ekonomického a vojenského hľadiska. Hovorí, že „režim neslúži ich národným záujmom. Slúžia záujmom cudzích mocností."

Hovorí, že Západ sa snaží zmeniť lokálny konflikt na globálny a „budeme reagovať primeraným spôsobom. Hovoríme o existencii našej krajiny."

Povedal, že na západe „dokonca aj pedofília je vyhlásená ako normálna vec“.

Hovorí, že Západ uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Hovorí: „To je v poriadku. Sú dospelí. Majú právo žiť svoj život. V Rusku sme v tomto vždy veľmi tolerantní .

Hovorí však, že Písmo hovorí, že manželstvo je medzi mužom a ženou, a tiež cituje správy z médií, že anglikánska cirkev zvažovala rodovo neutrálne výrazy pre Boha.

Toto je veľmi známe územie pre Putinov prejav. Obviňuje Západ zo snahy destabilizovať rodinný život v Rusku.

Ruský prezident poďakoval „vojenským novinárom“, ktorí podľa neho „riskujú svoje životy, aby povedali pravdu celému svetu“.


Putin: Iniciátori protiruských ekonomických sankcií sa trestajú sami

Putin hovorí, že Západ začal proti Rusku „nielen vojenskú a informačnú, ale aj ekonomickú agresiu“ . „Nedosiahli úspech ani v jednej z týchto oblastí,“ hovorí.

"Iniciátori sankcií sa trestajú sami," povedal. Ďalej uviedol: "Vyvolali rast cien vo svojich krajinách, zatváranie tovární, kolaps energetického sektora a svojim občanom hovoria, že za to môžu Rusi."

Putin teraz hovorí o zníženom HDP Ruska, no tvrdí, že namiesto kolapsu ruskej ekonomiky došlo k jej reštrukturalizácii a Rusko stále obchoduje s mnohými oblasťami sveta.

Putinov prejav je teraz na území čísel ekonomickej produkcie. Obvinil západ z „krádeže“ ruských menových rezerv a povedal, že „ruská ekonomika prekonala všetky tieto riziká“.

Prejav aktualizujeme.

Chystajú Rusi "poďakovanie" za Nord Stream?
Holandská rozviedka obvinila Rusko z prípravy sabotáže v Severnom mori. Reuters: Holandská tajná služba tvrdí, že Rusko plánuje sabotáž. Naozaj? Holandské spravodajské agentúry tvrdia, že Rusko sa v posledných mesiacoch pokúšalo získať... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Milan Laca

Webové stránky ruských štátnych médií, ktoré v utorok odvysielali prejav prezidenta Vladimira Putina v dvoch komorách parlamentov krajiny, utrpeli počas jeho prejavu výpadok, píše agentúra Reuters.

Novinári agentúry Reuters na viacerých miestach počas prejavu nemali prístup na webovú stránku All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company (VGTRK) ani na platformu živého vysielania Smotrim.

Správa na webovej stránke VGTRK uviedla, že „vykonávajú sa technické práce“, zatiaľ čo sa webová stránka Smotrim nenačítava.

Štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že výpadok bol výsledkom útoku distribuovaného odmietnutia služby (DDoS).

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik