...a ide sa zbrojiť!
21 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina, EÚ a NATO sa dohodli na koordinácii výroby zbraní pre potreby Ukrajiny.

Ukrajina, EÚ a NATO sa dohodli na vytvorení koordinačného mechanizmu na zvýšenie výroby zbraní pre potreby Kyjeva.

Spojili sa 

Ako povedal ukrajinský minister  zahraničných vecí Dmytro Kuleba, všetky tri strany sa spájajú, aby zvýšili výrobu zbraní a munície pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny a doplnili zásoby spojencov.

Ako to bude... 

Za týmto účelom sa dohodli na vytvorení trojstranného koordinačného mechanizmu, ktorý by synchronizoval prácu výrobcov, nákupcov a vlád. Stretnutie v Bruseli sa uskutočnilo za účasti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga a šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Hlavnou témou rokovaní bolo posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny.

III. SVETOVÁ NA DOHĽAD? Rusko odstupuje od jadrovej zmluvy New START
Ruský líder Vladimir Putin v utorok v takmer dvojhodinovom prejave oznámil jednostranné pozastavenie dlhodobej dohody New START, ktorá obmedzuje americký a ruský jadrový rozvoj, pričom západnú podporu Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Sú vďační

Kuleba sa poďakoval krajinám EÚ a NATO za viaceré dôležité rozhodnutia, týkajúce sa pomoci Ukrajine v oblasti bezpečnosti a vyzval ich, aby urýchlili ich realizáciu. "Máme spoločný cieľ - obnoviť mier a stabilitu v Európe. Na to je dôležité víťazstvo Ukrajiny. Treba aj čo najskôr poskytnúť našej armáde všetko potrebné," povedal minister. Vyhlásil tiež, že nový tripartitný formát Ukrajina-EÚ-NATO bude fungovať natrvalo. Kuleba tiež navrhol začať výcvik ukrajinských pilotov v rámci existujúcich mechanizmov EÚ a NATO.

Na večné časy a nikdy...

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spojil budúcnosť Ukrajiny s euroatlantickou rodinou. Po vojne si bude jej bezpečnosť vyžadovať dlhodobé dohody. Ako píše „Európska pravda“, pripomenul tiež príklad ruskej agresie v minulosti - Gruzínsko v roku 2008, Krym a Donbas v roku 2014 a rozsiahlu inváziu v minulom roku. "Musíme dať jasne najavo, že budúcnosť Ukrajiny leží v euroatlantickej rodine. Keď sa vojna skončí, musíme zaviesť dlhodobé opatrenia pre bezpečnosť Ukrajiny, aby sme zaručili, že Rusko nebude naďalej podkopávať európsku bezpečnosť a prelomili cyklus ruskej agresie,“ povedal generálny tajomník NATO. Zopakoval tiež, že NATO bude naďalej stáť pri Ukrajine, kým to bude potrebné.

POLITICO: Západné sankcie vojnu NEZASTAVILI. Stáli za to?
Rok po ruskej invázii na Ukrajinu európske vlády spochybňujú vplyv sankcií, píše POLITICO. Logo na ich šálkach kávy teraz znamená „Vkusno i tochka“, v ruštine „Chutné, bodka“. Ale mladé ženy, ktoré sa tlačia pred reštauráciou pri Červenom... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik