VOJNA BEZ KONCA: Biden križuje východnú Európu a americký SKEPTICIZMUS RASTIE
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Najvýznamnejší ozbrojený konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si už vyžiadal desaťtisíce mŕtvych. Zasiahla ukrajinský infraštruktúrny systém a poškodila globálnu ekonomiku. Ako sa vojna na Ukrajine tento týždeň blíži k hranici jedného roka, americký skepticizmus voči konfliktu narastá, píše americký portál Breitbart. Biden sa však v Poľsku v utorok snaží zhromaždiť protimoskovských spojencov pozdĺž východného krídla NATO.

Prezident Joe Biden v pondelok navštívil Ukrajinu na prejav podpory a prisľúbil ďalších 500 miliónov dolárov na vojenskú pomoc pre bojujúcu krajinu, čím sa celková vojenská podpora zo strany USA od minulého roka zvýšila na viac ako 29,8 miliardy dolárov. A počas svojho nedávneho prejavu o stave Únie Biden tvrdil: „Amerika je jednotná v našej podpore vašej krajiny. Budeme pri tebe stáť tak dlho, ako to bude potrebné."

Nedávne prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že Amerika je v súvislosti s vojnou čoraz viac rozdelená.

Prieskum Pew Research uskutočnený koncom januára ukázal, že počet tých, ktorí tvrdia, že Spojené štáty poskytujú Ukrajine príliš veľa pomoci, sa za posledný rok zvýšil o 19 percent. Medzi republikánmi a nezávislými, ktorí majú sklon k republikánom, došlo k nárastu o 31 percent. 

Samostatný prieskum NBC News, ktorý sa uskutočnil približne v tom istom čase, ukázal, že Američania boli takmer rovnomerne rozdelení v otázke, či by Kongres mal poskytnúť Ukrajine väčšiu pomoc – so 49 percentami za a 47 percentami proti a mierou chyby tri percentá.

Bidenova facka do tváre Američanom

Ako Biden pokračuje v križovaní východnej Európy, jeho neprítomnosť je zaznamenaná aj doma. Pobúrenie vyvolalo, že Biden sa rozhodol navštíviť Ukrajinu pred návštevou mestečka East Palestine v štáte Ohio. Malé americké mesto nedávno utrpelo vykoľajenie vlaku a následné uvoľnenie toxickej chemikálie, čo viedlo k evakuácii okolitých obyvateľov z ich domovov. Starosta East Palestine Trent Conaway pre Fox News pre „Jesse Watters Primetime“ dokonca povedal, že Bidenova cesta na Ukrajinu pred jeho mestom bola „najväčšou fackou do tváre“.

To bola najväčšia facka. To vám práve teraz hovorí, že sa o nás nestará. Takže môže poslať každú agentúru, ktorú chce, ale zistil som, že dnes ráno na jednom z brífingov, na ktorých bol... Ukrajine rozdáva milióny dolárov ľuďom tam, a nie nám, a som nahnevaný,“ povedal Conaway.

Bidenova administratíva zahrnula 10 miliónov dolárov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru ako súčasť nedávneho balíka pomoci.

Ohio, havária vlaku, Getty Images

Odpor rastie aj v Nemecku

Viceprezidentka Kamala Harrisová nedávno počas návštevy nemeckého Mníchova v Kongrese chválila podporu oboch strán pre pomoc Ukrajine. Ale aj tam rastie odpor. Poslanec Matt Gaetz (R-FL) nedávno navrhol rezolúciu o únave z Ukrajiny, ktorá vyzýva Bidenovu administratívu, aby ukončila vojenskú a finančnú pomoc Ukrajine, a vyzýva bojovníkov, aby dosiahli mierovú dohodu.

A predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v nedávnom rozhovore s Donaldom Trumpom Jr. zopakoval, že pre Ukrajinu nebude „žiadny bianko šek“. Protivojnové nálady však rastú aj naľavo. Členovia protivojnovej organizácie Code Pink nedávno konfrontovali Bidena, keď jedol večeru v reštaurácii v DC.

Washington zamlčiava NAJVÄČŠIU KATASTROFU v nedávnej histórii USA
Dňa 3. februára zažilo Ohio jednu z najväčších katastrof spôsobených človekom v novodobej histórii USA. Počuli ste o tom niečo? Väčšina Američanov tiež nie. Washington totiž ohrozenie vlastného obyvateľstva prekryl neutíchajúcimi správami o... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Má USA vôbec na Ukrajine nejakú stratégiu?

Medzi odborníkmi na zahraničnú politiku narastajú obavy, že Bidenova administratíva nemá na Ukrajine žiadnu stratégiu. Bidenova administratíva opakovane povedala, že bude podporovať Ukrajinu „tak dlho, ako to bude potrebné“, ale experti tvrdia, že nevysvetlila, aká je jej stratégia a dokonca ani aké sú jej ciele.

Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok novinárom povedal, že Biden hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o snahe „dospieť k spoločnému chápaniu cieľov.”

Rebekah Koffler, bývalá predstaviteľka Defence Intelligence Agency a autorka knihy Putin's Playbook: Russian's Secret Plan to Defeat America , povedala pre Fox News Digital: „Bidenova administratíva nemá žiadnu stratégiu na víťazstvo, nemá žiadnu stratégiu odchodu."

Dan Caldwell, veterán námornej pechoty a viceprezident Centra pre obnovu Ameriky, v nedávnom rozhovore pre Breitbart News povedal: „Rýchlo sa stáva otázkou, čo vlastne môžeme urobiť pre Ukrajinu, nie čo by sme mali robiť. Máme skutočné obmedzenia na obrannú priemyselnú základňu a na schopnosť nášho národného bezpečnostného aparátu čeliť viac ako jednej výzve naraz," povedal.

„Vyrábame 25 000 až 30 000 155-milimetrových delostreleckých granátov mesačne, ale odhaduje sa, že Ukrajinci vystrieľajú 90 000 za mesiac,“ uviedol Caldwell. „Ak prejdú do útoku, ich miera streľby sa zvýši. Výrazne sme vyčerpali naše zásoby a momentálne nemôžeme doplniť naše vlastné zásoby pri týchto sadzbách a výdavkoch na muníciu. Realita je taká, že americká produkcia nebude ani držať krok s tým, čo vystrieľajú Ukrajinci, a tým menej byť schopná doplniť to, čo robíme, aspoň na ďalších pár rokov.

Ukrajinskí vojaci pripravujú húfnicu M777 dodanú z USA, zdroj: AP

Pridal: "Nemôžeme pokračovať v status quo, je to neudržateľné a hrozí tým väčšia vojna s Ruskom vyzbrojeným jadrovými zbraňami. Musia buď ukončiť, alebo výrazne obmedziť ďalšiu pomoc Ukrajine. Máme štátny dlh 30 biliónov dolárov. Máme armádu, ktorá bola zničená 20 rokmi nekonečnej vojny na Blízkom východe. A máme skutočné ekonomické obmedzenia. Musíme teda akceptovať realitu, že svet sa zmenil, a lepšie uprednostňovať naše národné obranné zdroje,“ povedal.

Bidenov prejav v Poľsku: Volanie do zbrane

AP uvádza, že Biden sa má stretnúť s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a predniesť prejav „volanie do zbrane“ zo záhrad kráľovského zámku vo Varšave, kde by mal zdôrazniť oddanosť stredoeurópskej krajiny a ďalších spojencov Ukrajine za posledný rok.

V stredu poradí s Dudom a ďalšími vodcami Bukurešťskej deviatky, skupiny najvýchodnejších členov vojenskej aliancie NATO, kde bude Slovensko reprezentovať prezidentka Zuzana Čaputová. 

Biden sa chystá vystúpiť v deň, keď ruský prezident Vladimir Putin predniesol svoj dlho odkladaný prejav o stave krajiny, v ktorom vyhlasuje, že „je nemožné poraziť Rusko na bojisku“.

USA od minulého roka vyčlenili na pomoc Ukrajine približne 113 miliárd dolárov, zatiaľ čo európski spojenci poskytli ďalšie desiatky miliárd dolárov a privítali milióny ukrajinských utečencov, ktorí utiekli pred konfliktom.

III. SVETOVÁ NA DOHĽAD? Rusko odstupuje od jadrovej zmluvy New START
Ruský líder Vladimir Putin v utorok v takmer dvojhodinovom prejave oznámil jednostranné pozastavenie dlhodobej dohody New START, ktorá obmedzuje americký a ruský jadrový rozvoj, pričom západnú podporu Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik