Turecko-sýrske hranice zasiahlo ďalšie zemetrasenie
20 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Turecko-sýrsku pohraničnú oblasť v pondelok popoludní zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Uvádza to Európske seizmologické centrum EMSC. Len pred dvoma týždňami oblasť zasiahli ešte silnejšie otrasy, ktoré doteraz zabili viac ako 45 tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters sú zrejmé ďalšie škody v meste Antakya, kde sa začiatkom februára zrútilo veľa budov.

Epicentrum nového zemetrasenia bolo neďaleko mesta Samandag v tureckej provincii Hatay, ktoré leží v najjužnejšom cípe Turecka, asi 15 kilometrov od sýrskych hraníc. Podľa tlačovej agentúry DPA sa okolo severosýrskeho mesta Aleppo zrútilo niekoľko domov.

Podľa agentúry Reuters ľudia okrem Turecka a Sýrie pocítili nové zemetrasenie aj v Egypte a Libanone. Dvaja svedkovia agentúre povedali, že zemetrasenie spôsobilo ďalšie škody v meste Antakya. Iní hovoria, že tureckí záchranári sa ponáhľali zistiť, či sú tam ľudia v poriadku.

"Myslela som si, že sa podo mnou otvára zem," povedala Muna Omarová, ktorá bola v čase nového zemetrasenia v stane v parku. "Budú ešte nejaké otrasy?" pýta sa a drží svojho sedemročného syna v náručí.

Zhodou okolností turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok navštívil Antakyu. Na fotografiách agentúry prechádza zničeným mestom, fotí sa s miestnymi obyvateľmi a chatuje so záchranármi. Navštívil ďalšie mestá v provincii Hatay a sľúbil ľuďom rýchlu rekonštrukciu poškodených domov. Zatiaľ neexistujú žiadne správy o tom, že by ho chytili aj nové zemetrasenia.

Turecká televízia NTV uviedla, že niektoré poškodené budovy v tejto oblasti sa zrútili, ale údaje o akýchkoľvek zraneniach alebo úmrtiach ešte neboli k dispozícii. Úrady vyzvali obyvateľov postihnutej oblasti, aby sa nepribližovali k poškodeným budovám.

Odvolaný Káčer mudroval v Bruseli
Nezávislosť a sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska, vyhlásil na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. Podľa neho nemožno dopustiť, aby sa v 21. storočí menili hranice... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme