III. SVETOVÁ NA DOHĽAD? Rusko odstupuje od jadrovej zmluvy New START
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský líder Vladimir Putin v utorok v takmer dvojhodinovom prejave oznámil jednostranné pozastavenie dlhodobej dohody New START, ktorá obmedzuje americký a ruský jadrový rozvoj, pričom západnú podporu Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie označil za existenčnú hrozbu pre Rusko.

Putin: Ide o existenciu našej krajiny

Putin si tiež našiel čas, aby zopakoval svoje tvrdenie, že administratíva súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bola vo svojej ideológii „neonacistická“, a odsúdil „zvrátenosť“ a „duchovnú katastrofu“ na Západe, pričom venoval osobitný čas odsudzovaniu anglikánskej cirkvi, ktorá údajne zvažuje „ideu rodovo neutrálneho Boha“.

Ruská invázia na Ukrajinu – ktorá sa začala v roku 2014, ale eskalovala cez „špeciálnu vojenskú operáciu“ ohlásenú 24. februára 2022, až po rozsiahly národný útok na krajinu, zabrala väčšinu Putinovho rečníckeho času. Putin trval na tom, že jeho administratíva „urobila všetko možné, naozaj všetko možné, aby vyriešila tento problém mierovými prostriedkami“, ale západné mocnosti nedovolili Ukrajine prijať takéto riešenie. 

Chcem to zopakovať: boli to oni, kto rozpútal vojnu a my sme použili silu, aby sme ju zastavili,“ vyhlásil Putin.

Putin využil svoj prejav, aby oznámil ukončenie dohody New START, zmluvy prijatej za Obamu.

"Som nútený dnes oznámiť, že Rusko pozastavuje svoju účasť na Zmluve o obmedzení strategických zbraní," vyhlásil a obvinil Spojené štáty a širší Západ z pokusu eliminovať existenciu Ruska ako celku.

Západ využíva Ukrajinu ako baranidlo proti Rusku,“ povedal Putin.

Západná elita neskrýva svoj cieľ, ktorým je spôsobiť Rusku strategickú porážku. Znamená to ukončiť nás navždy a prerásť z lokálneho konfliktu do globálnej opozície,“ varoval Putin. "Presne takto to všetko chápeme a budeme podľa toho reagovať, pretože v tomto prípade hovoríme o existencii našej krajiny."

Putin práve vystupuje so svojím prejavom v parlamente
Ruský prezident Vladimir Putin začal svoj prejav v parlamente. Ruská štátna tlačová agentúra Tass prináša preambulu k dnešnému parlamentnému prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Poznamenáva, že ruský vodca naposledy adresoval parlamentu... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Stoltenberg: Ruské pozastavenie účasti na zmluve New Start robí svet nebezpečnejším

"Viac jadrových zbraní a menšia kontrola zbrojenia robí svet nebezpečnejším," povedal Jens Stoltenberg a vyzval Rusko, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie. "Toto je jedna z posledných veľkých dohôd o kontrole zbrojenia, ktoré máme," povedal. 

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell uviedol, že rozhodnutie Kremľa opustiť zmluvu New Start je „ďalším dôkazom toho, že to, čo Rusko robí, je ničenie bezpečnostného systému, ktorý bol vybudovaný na konci studenej vojny“.

Stoltenberg v rozhovore s novinármi v sídle NATO v Bruseli krátko po tom, čo ruský prezident skončil s prejavom, povedal: "Pred rokom prezident Putin začal vojnu proti mierumilovnému susedovi. Fakty sú jasné pre všetkých. Nikto neútočí na Rusko. Rusko je agresor. Ukrajina je obeťou agresie a podporujeme právo Ukrajiny na sebaobranu, právo, ktoré je zakotvené v charte OSN. Je to prezident Putin, kto začal túto imperiálnu súťažnú vojnu, je to Putin, kto vojnu neustále eskaluje."

Keď sa vojna skončí, povedal Stoltenberg, „budú potrebné „dlhodobé opatrenia pre bezpečnosť Ukrajiny“, „aby sa prerušil cyklus ruskej agresie“.

Hovoril spolu s Borrellom a ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou, keďže trojica mala svoje prvé trojstranné stretnutie tohto druhu. Podľa Kulebu diskutovali o vojenskom výcviku, zbraniach a obstarávaní s prísľubom pomôcť Ukrajine „najefektívnejšie zaobstarať zbrane a strelivo“ a zabezpečiť ich doručenie na bojisko.

Borrell uviedol, že napísal ministrom obrany EÚ, ktorí sa stretnú začiatkom marca, a požiadal ich, aby Ukrajine poskytli viac munície zo svojich zásob a urýchlili nové dodávky – čo podľa neho viaceré krajiny už robia. "Časové parametre toho, čo musíme urobiť, sa merajú v týždňoch, nie v mesiacoch," povedal Borrell.

Kuleba uviedol, že ukrajinská vláda „dôkladne preskúma“ mierový plán, ktorý má Čína predložiť koncom tohto týždňa, pričom uviedol, že obe krajiny zdieľajú vieru v princíp územnej celistvosti.

VIDEO AKTUALIZOVANÉ Putinov prejav v parlamente: O čom hovorí?
Ruský prezident Vladimir Putin začal svoj prejav v parlamente. Ruská štátna tlačová agentúra Tass prináša preambulu k dnešnému parlamentnému prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Poznamenáva, že ruský vodca naposledy adresoval parlamentu... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Dohoda New START

New START nadobudol platnosť vo februári 2011 a na základe návrhu prezidenta Joea Bidena bol predĺžený do roku 2026. Dohoda obmedzuje počet jadrových zbraní, ktoré môžu obe strany rozmiestniť, a prinútila USA a Rusko, aby, aspoň na papieri, udržiavať rovnaký počet strategických jadrových zbraní. Ako uvádza ministerstvo zahraničia, zmluva vyžaduje limity:

  • 700 rozmiestnených medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), rozmiestnených balistických rakiet odpaľovaných z ponoriek (SLBM) a rozmiestnených ťažkých bombardérov vybavených na jadrovú výzbroj;
  • 1 550 jadrových hlavíc na rozmiestnených ICBM, rozmiestnených SLBM a rozmiestnených ťažkých bombardéroch vybavených jadrovou výzbrojou (každý takýto ťažký bombardér sa do tohto limitu počíta ako jedna hlavica);
  • 800 rozmiestnených a nerozmiestnených odpaľovacích zariadení ICBM, odpaľovacích zariadení SLBM a ťažkých bombardérov vybavených na jadrovú výzbroj.

Prezident Donald Trump bol tvrdým kritikom dohody New START, údajne na túto tému upozornil vo svojom prvom telefonáte s Putinom ako prezidentom v roku 2017 a verejne požadoval novú dohodu, ktorá zahŕňa aj Čínu. Čína aj Rusko odmietli zahrnutie Číny do návrhu.

Je to jednostranná dohoda ako všetky ostatné dohody, ktoré robíme. Je to jednostranná dohoda. Dalo im to veci, ktoré sme nikdy nemali dovoliť,“ povedal Trump v roku 2017. „Iba ďalšia zlá dohoda, ktorú krajina uzavrela, či už je to START, či je to dohoda s Iránom, ktorá je jednou zo zlých dohôd, aké kedy boli uzavreté. Naša krajina robila len zlé obchody, my nerobíme dobré. Takže začneme robiť dobré obchody.“

Počas rokov, keď sa Trumpovi nepodarilo vyjednať novú dohodu vrátane Číny, Peking zarobil na tom, že nie je pripútaný k žiadnym limitom, a dramaticky zvýšil svoje jadrové zásoby, najmä v čase vrcholiacej pandémie koronavírusu.

Putinove obvinenia

Putin vo svojom prejave v utorok tvrdil, že americkí vládni predstavitelia zvažujú obnovenie jadrových testov, čo si vyžiadalo pozastavenie dohody. 

„V tejto situácii, v dôsledku nápadov v Spojených štátoch uskutočniť testy jadrových zbraní, by ruské ministerstvo obrany a Rosatom mali byť pripravené na testovanie ruských jadrových zbraní,“ vyhlásil Putin . "Prirodzene, nebudeme prví, kto to urobí, ale ak Spojené štáty vykonajú testy, vykonáme ich aj my."

Putin odsúdil aj „duchovnú katastrofu“ Západu. „Prekrúcajú historické fakty a neustále útočia na našu kultúru, ruskú pravoslávnu cirkev a iné tradičné náboženstvá našej krajiny,“ vyhlásil Putin . „Pozrite sa, čo robia so svojimi vlastnými národmi: ničenie rodiny, kultúrnej a národnej identity, zvrátenosť a zneužívanie detí sú vyhlásené za normu. A kňazi sú nútení požehnávať manželstvá osôb rovnakého pohlavia.“

Ako sa stalo známe, anglikánska cirkev plánuje zvážiť myšlienku rodovo neutrálneho Boha... Milióny ľudí na Západe chápu, že sú vedení k skutočnej duchovnej katastrofe,“ tvrdil.

POLITICO: Západné sankcie vojnu NEZASTAVILI. Stáli za to?
Rok po ruskej invázii na Ukrajinu európske vlády spochybňujú vplyv sankcií, píše POLITICO. Logo na ich šálkach kávy teraz znamená „Vkusno i tochka“, v ruštine „Chutné, bodka“. Ale mladé ženy, ktoré sa tlačia pred reštauráciou pri Červenom... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik