Poľsko vojensky mohutnie
21 | 02 | 2023 I Milan Laca

Poľsko sa túži zmocniť vojenského vedenia v Európe a prezbrojiť, berire do úvahy potenciálny konflikt s Ruskom.

Hlavné sily NATO sa presúvajú smerom k Poľsku, napísali  TheTimes   v predvečer návštevy  amerického prezidenta v Poľsku. Joe Biden navštívi aj Rzeszów, ktorý sa stal tranzitným bodom pre dodávky západnej vojenskej techniky na Ukrajinu. „Zdá sa, že ťažisko Európy sa posunulo na východ,“ citujú noviny bývalého veliteľa amerických ozbrojených síl v Európe Bena Hodgesa.

Obrovský arzenál

Poľsko má už 647 bojových tankov, čo je takmer trikrát viac ako Veľká Británia. Má objednávku na 250 nových Abramsov a druhú várku 116 Abramov z USA, ako aj tisíc tankov K2 z Južnej Kórey. Poľský vojenský rozpočet býval 2,4 % HDP, no teraz sa takmer zdvojnásobil a dosiahol 4 %.

Macron sa spamätal?
Macron povedal, že Francúzsko nikdy neobhajovalo a nebude obhajovať porážku Ruska. Podľa francúzskeho prezidenta „je potrebné, aby ukrajinská ofenzíva otriasla ruským frontom a prinútila Moskvu vrátiť sa k rokovaciemu stolu“ Porážka nie je... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Milan Laca

Armáda bude silnieť 

Noviny Politico napísali vlani v novembri: „Poľsko má možno najlepšiu armádu v Európe. A bude to len silnieť... Dnes tvoria poľské ozbrojené sily asi 150 000 ľudí, z toho 30 000 je súčasťou nových síl územnej obrany, vytvorených v roku 2017. Sú to takzvaní „víkendoví vojaci“, ktorí absolvujú 16 dní výcviku a potom opakovacie kurzy. 

Vďaka úspechu Ukrajiny pri využívaní mobilných milícií, vybavených protitankovými a protilietadlovými raketami, je teraz táto myšlienka oveľa zrozumnejšia. Poľsko podpísalo zmluvu v hodnote 4,9 miliardy eur na dodávku 250 tankov Abrams z USA, čo je rýchla náhrada za 240 tankov zo sovietskej éry, odoslaných na Ukrajinu. Poľské letectvo je vybavené americkými F-16 a v roku 2020 Varšava podpísala zmluvu za 4,6 miliardy dolárov na 32 stíhačiek F-35.

Sklady tiež

Prezident Andrzej Duda nedávno, po stretnutí s Jensom Stoltenbergom v Bruseli povedal, že Varšava navrhuje vybudovať sklady zbraní NATO na východnom krídle aliancie. Poľsko sa prezbrojuje, berie do úvahy potenciálny konflikt s Ruskom. Prvých 180 tankov z Južnej Kórey použijú na prezbrojenie tankových práporov, nachádzajúcich sa v blízkosti hraníc s Kaliningradskou oblasťou a Bieloruskom. 

V auguste 2022  podpísali dohodu o dodávke 212 juhokórejských samohybných kanónov K9A1 a ich výrobe v samotnom Poľsku od roku 2025. Ako vyhlásil prezident Andrzej Duda, zároveň diskutujú aj o výraznom zvýšení počtu vojakov NATO na území Poľska.

Orbán: Začalo to prilbami...teraz tanky a bojové lietadlá a čoskoro budeme počuť o takzvaných mierových jednotkách
Je zrejmé, že ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť Severoatlantickú alianciu a ešte dlho v takom stave nebude, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny v... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik