Mŕtvici sa dá predísť. TOTO si treba všímať
19 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Osveta, ktorú robia odborníci v ostatných rokoch, priniesla svoje ovocie a mnoho ľudí už vie rozoznať prvé príznaky mŕtvice. Telo človeku dáva signály ďaleko skôr, ako sa objavia známe príznaky. Je dobré rozpoznať ich.

Ako vôbec vzniká mŕtvica a aké sú jej rizikové faktory a ako sa mŕtvici dá predchádzať? Poznáte skutočne prvé príznaky? Tým sa dá predísť, keď si včas všimneme dva varovné príznaky. Nie vždy však je možné reagovať včas a mozgová príhoda sa dostaví. Pacienti po nej potrebujú dlhú a náročnú liečbu, no ich návrat do života nie je nemožný.

Čo to je a ako vzniká

K mŕtvici prichádza prerušením prívodu krvi do časti mozgu. Najbežnejšou je ischemická mozgová príhoda. K tej prichádza vtedy, keď prietoku krvi a kyslíka do mozgu bráni krvná zrazenina.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/02/18/karol-farkasovsky-toto-uz-zdravy-rozum-neberieBezprostredné varovné signály

Ako jej predísť

Mŕtvica postihuje zväčša starších ľudí, ktorí majú vekom zúžené tepny. Vek ovplyvniť nevieme. Vieme však ovplyvniť svoj životný štýl, ktorý ten proces môže značne spomaliť. Ak teda chcete predísť mozgovej príhode, obmedzte fajčenie, pitie alkoholu a na tanier si nakladajte jedlá, ktoré zbytočne nezvyšujú váš cholesterol. Ideálne je začať sa viac hýbať. Ak ste obézny, máte vysoký krvný tlak či cukrovku, ste tiež „kandidátom“ na mŕtvicu.

Odborníci tvrdia, že čím skôr po objavení sa prvých signálov sa pacient dostane k zdravotnej starostlivosti, tým menšie škody záchvat mŕtvice zanechá. Pomoc treba vyhľadať, ak je polovica tváre znecitlivená a poklesnutá, postihnutý sa nevie usmiať. Oslabenie jednej z rúk je ďalším varovným signálom. Požiadajte postihnutého, aby zdvihol ruky. Výrazným príznakom je aj reč. Ak nie je zrozumiteľná, aj to je príznak, pri ktorom treba volať 112-tku.

Kedy treba spozornieť

Varovné signály podľa odborníkov však prichádzajú už včaššie. Jedným z nich je tzv mini mŕtvica (TIA – prechodný ischemický záchvat). Ten vzniká dočasným zablokovaním cievy. Keď sa prúdenie krvi obnoví, bunky sa „nestihnú“ poškodiť trvale. Príznakom TIA môže byť dočasné znecitlivenie alebo brnenie jednej strany tela. Stránka Medical specialist upozorňuje, že štyria z desiatich ľudí pred mozgovou príhodou prekonali TIA.

Druhým varovným príznakom je náhla zmätenosť. Postihnutý nie je schopný jasne hovoriť. Opýtajte sa ho na meno, vek, prípadne na dátum. Možno sa vám vo filmoch tieto otázky nezdajú logické, no odborníci vedia, že ak postihnutý nevie odpovedať, má problém.

Keď už sa stalo...

„Po návrate z nemocnice zohráva významnú úlohu liečba komplikácií aj včasná rehabilitácia. Dôležitá je tu úzka spolupráca s neurológom, teda pravidelné kontroly, tiež redukcia všeobecných rizikových faktorov. K liečbe patrí aj kyslíková terapia, a systémová rehabilitácia s fyzioterapeutmi,“hovorí neurologička, MUDr. Terézia Macková.

Páčil by sa vám Cézar, či Nefertiti, keby žili dnes? (FOTO)
Ich portréty a busty poznáme z kníh, časopisov, niektorí z múzeí, v ktorých sú vystavené. Digitálna umelkyňa Hidreley Diao pochádza z Brazílie. Pomocou počítačového programu vytvorila portréty historicky známych postáv. Ak ste si v úžase prezerali... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik