Vyslanec Kremľa pri OSN: Rusko nemalo na výber! Len sa bránime, keď Západ chce zničiť našu krajinu
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Kremeľský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia týždeň pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu tvrdí, že Západ je poháňaný odhodlaním zničiť Rusko. Nemali sme inú možnosť, ako brániť našu krajinu – brániť ju od vás, aby sme bránili našu identitu a našu budúcnosť, uviedol veľvyslanec. Nebenzia obvinil Západ z hlbokej rusofóbie a „odhodlania zničiť moju krajinu, ak je to možné, pomocou iných“, informuje americký portál Breitbart.

Konflikt sa presúva do druhého roka bez konca

Západní veľvyslanci obvinili Rusko z toho, že využilo zasadnutie Bezpečnostnej rady, ktoré vyzvalo na poučenie z neúspechu pri riešení konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom podporovanými separatistami, ktorý sa začal v roku 2014, aby ospravedlnilo to, čo francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas De Riviere nazval „neospravedlniteľné“ - inváziu Ruska u svojho menšieho suseda 24. februára 2022.

Piatkové zasadnutie rady – jediné medzinárodné miesto, kde sa Rusko pravidelne stretáva s Ukrajinou a jej západnými priaznivcami – poukázalo na hlbokú priepasť medzi bojujúcimi stranami, keďže konflikt sa presúva do druhého roka bez konca. 

Do roka vyhrajú, možno aj skôr!
Prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že rýchle víťazstvo Ukrajiny s oslobodením všetkých okupovaných území je možné. Vyhlásil to v prejave na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje korešpondent "European Pravda" z Mníchova... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Milan Laca

Minské dohody - dymová clona

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil západné štáty vrátane Francúzska a Nemecka, že sa „držia späť“ pri implementácii dohôd z Minska sprostredkovaných oboma krajinami s cieľom ukončiť konflikt medzi Ukrajinou a separatistami v Luhansku a Donecku na prevažne rusky hovoriacom priemyselnom východe krajiny, ktorý vzplanul v apríli 2014 po ruskej anexii Krymu.

Veľmi dobre ste vedeli, že proces v Minsku je pre vás len dymovou clonou, aby ste znovu vyzbrojili kyjevský režim a pripravili ho na vojnu proti Rusku v mene vášho geopolitického záujmu,“ povedal Nebenzia.

Zástupca amerického veľvyslanca Richard Mills obvinil Rusko, že neimplementovalo „jediný záväzok, ktorý prijalo“ v dohodách z Minska, zatiaľ čo ostatní signatári – Francúzsko, Nemecko, Ukrajina a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) – sa ich „snažili implementovať v dobrej viere".

Rishi Sunak a Volodymyr Zelenskyj, Foto: Getty Images

Dialóg stroskotal

Francúzsky vyslanec De Riviere uviedol, že jeho krajina a Nemecko od roku 2015 „neúnavne“ pracujú na podpore dialógu medzi stranami. „Ťažkosti, s ktorými sa stretávame pri implementácii týchto dohôd, nemôžu nikdy slúžiť ako ospravedlnenie alebo poľahčujúce okolnosti pre rozhodnutie Ruska ukončiť dialóg násilím,“ zdôraznil.

De Riviere pripomenul, že presne pred rokom, 17. februára 2022, námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin opätovne potvrdil rade, že Minské dohody sú „jediným medzinárodným právnym základom“ na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a že klebety o ruskej vojenskej intervencii boli neopodstatnené a pramenili zo západnej paranoje. O štyri dni Rusko uznalo nezávislosť Donecka a Luhanska a 24. februára napadlo Ukrajinu.

USA FORMÁLNE OBVIŇUJÚ Rusko zo zločinov proti ľudskosti
Spojené štáty americké rozhodli, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti. Oznámila to v sobotu viceprezidentka Kamala Harrisová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje POLITICO. Deklarácia patrí medzi doteraz... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Jediné ponaučenie, ktoré sa tu treba naučiť, je, že Rusko sa útokom na Ukrajinu rozhodlo ukončiť dialóg a vyjednávanie samo,“ povedal De Riviere. „Na rozbitie minských dohôd, ktorých hlavným cieľom, pamätajme, bola reintegrácia niektorých regiónov Donecka a Luhanska pod plnú ukrajinskú suverenitu, výmenou za rozsiahlu decentralizáciu, bolo potrebné iba rozhodnutie."

Britská veľvyslankyňa pri OSN Barbara Woodwardová tiež citovala Veršininovo vyhlásenie pred Radou, že obvinenia z ruského útoku boli nepodložené týždeň predtým, ako prezident Vladimir Putin nariadil inváziu, a uviedla, že Spojené kráľovstvo sa poučilo.

Rusko klamalo, keď sme varovali pred jeho úmyslom zaútočiť na Ukrajinu,“ povedala. "Rusko plánovalo vojnu, zatiaľ čo my sme vyzývali na diplomaciu a deeskaláciu, a Rusko si naďalej volí smrť a ničenie, zatiaľ čo svet volá po spravodlivom mieri."

Zelenskyj/Getty Images

Nebenzia: Je zrejmé, že v budúcnosti nebudeme môcť žiť tak, ako sme žili v minulosti

Ruský vyslanec Nebenzia na oplátku obvinil „zločinnú politiku ukrajinského vedenia, ktorú podnietil kolektívny Západ“, z odmietnutia implementácie minských dohôd. Po roku vojny povedal západným členom Bezpečnostnej rady: „Je zrejmé, že v budúcnosti nebudeme môcť žiť tak, ako sme žili v minulosti."

Nebenzia obvinil Západ z „hlbokej rusofóbie“ a „odhodlania zničiť moju krajinu, ak je to možné, pomocou iných“. A tvrdil, že Západ nemá záujem „budovať európsky a euroatlantický bezpečnostný systém spolu s Ruskom“, pretože „pre vás môže byť takýto systém namierený len proti Rusku“.

Nemáme vo vás už žiadnu dôveru a nemôžeme uveriť žiadnym sľubom, ktoré dávate – ani pokiaľ ide o nerozširovanie NATO na východe, ani o vašu túžbu nezasahovať do našich vnútorných záležitostí, ani o vaše odhodlanie žiť v mier,“ povedala Nebenzia.

"Ukázali ste, že je nemožné s vami vyjednávať," povedal. "Ukázali ste, aký ste zradný, tým, že ste na našich hraniciach vytvorili neonacistický, neonacionalistický úľ a potom ste ho rozprúdili."

Kyslytsya: Diktátor by sa mal vzdať a ustúpiť do minulosti

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergiy Kyslytsya obvinil Rusko z porušovania minských dohôd, pričom ako príklad uviedol Minské memorandum z 19. septembra 2014, ktoré nariaďuje všetkým - armáde, milíciám a žoldnierom opustiť Ukrajinu, čo nebolo nikdy implementované.

„Pravdou je, že Putin raz a navždy dokázal, že s ním nie je možné vyjednávať,“ povedal. "Dôsledné podkopávanie a konečné zabíjanie minských dohôd zo strany Ruska to objasňuje."

Ukrajina nalieha na „zdravé sily v Rusku, ak nejaké sú, aby sa spamätali a prinútili Putina realizovať požiadavky Valného zhromaždenia OSN na okamžité zastavenie používania sily a stiahnutie ruských vojenských síl z Ukrajiny,“ uviedol Kyslycja. "Diktátor by sa mal vzdať a ustúpiť do minulosti."

VEČNÁ VOJNA? Scholz varuje Západ
Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu proti Rusku a že spojenci by mali do konfliktu naliať viac zbraní a tankov. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, informuje americký... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme