VEČNÁ VOJNA? Scholz varuje Západ
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu proti Rusku a že spojenci by mali do konfliktu naliať viac zbraní a tankov. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, informuje americký portál Breitbart.

Scholz: My vojnu nepredlžujeme!

Na výročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii kancelár Scholz odmietol myšlienku pokúsiť sa stanoviť časový rámec na ukončenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou s tým, že by bolo „múdre pripraviť sa na dlhú vojnu“ a že Západ by mal poslať odkaz Vladimírovi Putinovi, že NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné.

Nie sú to naše dodávky zbraní, čo predlžuje vojnu. Opak je pravdou,“ tvrdil Scholz. Čím skôr si prezident Putin uvedomí, že nedosahuje svoj imperialistický cieľ, tým väčšia je šanca na skorý koniec vojny, stiahnutie ruských dobyvačných jednotiek.

Zmenil názor

Zatiaľ čo Nemecko čelilo silnej kritike za to, že sa dlho rozhodovalo, či pošle alebo nepošle zbrane na Ukrajinu, a nedávno zadržalo dodávky tankov nemeckej výroby dokonca aj v iných krajinách, sociálny demokrat teraz vyzýva spojencov, aby Ukrajine poskytli ťažké obrnené jednotky. 

Ľavicový vodca tvrdí, že bude v Mníchove „intenzívne“ lobovať u „všetkých, ktorí môžu zásobovať hlavnými bojovými tankami, aby to teraz naozaj robili“. Scholz dodal, že Nemecko je pripravené „uľahčiť toto rozhodnutie“ tým, že poskytne výcvik ukrajinským vojakom, ako aj zásobovanie a logistiku.

FB a PIXABAY, Dávid Grznár pre HD | Vladimir Putin a Olaf Scholz

Kedy tanky dorazia nevedno

Po mesiacoch uvažovania Nemecko v januári oznámilo, že pošle 14 hlavných bojových tankov Leopard 2 ako súčasť širšej dodávky 30 takýchto vozidiel zo západných mocností, ktoré podporujú Ukrajinu.

Stále nie je určené, kedy presne táto zásielka dorazí do východoeurópskej krajiny, no Scholz v piatok tvrdil, že jeho vláda usilovne pracuje na ich dodaní čoskoro.

Do roka vyhrajú, možno aj skôr!
Prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že rýchle víťazstvo Ukrajiny s oslobodením všetkých okupovaných území je možné. Vyhlásil to v prejave na mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje korešpondent "European Pravda" z Mníchova... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Milan Laca

Zvýši výdavky na vojnu, ale eskaláciu konfliktu nechce

Nemecký kancelár tiež uznal predchádzajúcu kritiku svojej krajiny za to, že nesplnila svoje požiadavky na výdavky NATO – čo je zlyhanie, ktoré často uvádza bývalý prezident USA Donald Trump – a zaviazal sa, že jeho vláda bude v budúcnosti spĺňať požiadavky aliancie na minimálne vojenské výdavky vo výške 2 percent HDP. 

Pokračoval, že jeho vláda pracuje na plánoch mať „trvalú“ výrobu vojenského materiálu a munície, aby sa v budúcnosti neocitla v súčasnej situácii, keď bude musieť prosiť iné krajiny, ako je Brazília, aby jej dodali zásoby munície.

Zatiaľ čo Scholz vyzýval na zvýšenú podporu pre Ukrajinu, varoval pred zbytočnou eskaláciou a tvrdil: „Prvýkrát v našej histórii vedie jadrová veľmoc tu na európskej pôde imperialistickú agresívnu vojnu... Neexistuje na to žiadny plán...“

screenshot videa youtube | Annalena Baebocková

Bez ohľadu na to, čo si môj nemecký volič myslí 

Kancelár povedal, že verí, že stále existuje „široká podpora“ pre zapojenie jeho krajiny do vojny. Uvidí sa však, ako dlho to tak ešte bude, vzhľadom na nedávny prieskum verejnej mienky, podľa ktorého sa väčšina Nemcov domnieva, že sankcie uvalené na Rusko ublížili ich krajine viac ako Kremľu.

Nemecká vláda už naznačila, že sentiment verejnosti k vojne môže byť irelevantný, pričom ministerka zahraničia Annalena Baerbock v septembri uviedla, že štát by bol ochotný naďalej podporovať Ukrajinu celé roky „bez ohľadu na to, čo si môj nemecký volič myslí.

USA FORMÁLNE OBVIŇUJÚ Rusko zo zločinov proti ľudskosti
Spojené štáty americké rozhodli, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti. Oznámila to v sobotu viceprezidentka Kamala Harrisová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje POLITICO. Deklarácia patrí medzi doteraz... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme