Zuzana Čaputová: Odmietam prehadzovanie si loptičky a zodpovednosti
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nebude hazardovať so špičkovými odborníkmi, ktorí by mohli byť súčasťou úradníckej vlády, len aby donútila politikov prijať skorší termín predčasných parlamentných volieb. Vyhlásila to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Hlava štátu zdôraznila, že ak poslanci termín nezmenia, je to ich ich voľba. Úradnícku vládu je naďalej pripravená menovať v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Na poslancov tlačiť nebude

Zdôraznila, že otázka úradníckej vlády nie je jednoduchá. Podotkla, že ak ju politici vyzývajú využiť tento inštitút ako "páku na poslancov", nie je to skutočný záujme o úradnícku vládu. Takejto vláde by podľa jej slov Národná rada SR nemusela vysloviť dôveru. Dodala, že by, navyše, prišli do vlády a vedúcich funkcií odborníci, ktorí by sa museli v čase krízy zoznamovať s celou agendou rezortu.

Ak bude treba, takúto vládu menuje, no odmieta prehadzovanie si loptičky a zodpovednosti. Reagovala tak na rôzne výzvy poslancov a politikov počas konca týždňa. Niektorí hovorili, že ak by prezidentka menovala úradnícku vládu, zrejme by sa veľmi rýchlo dohodli a schválili skorší termín predčasných volieb. Prezidentka zdôraznila, že rozhodnutie o termíne volieb je kompetencia poslancov a ich voľba.

Právnička Laššáková je priam fascinovaná Čaputovou: NEVIE SI UPRATAŤ ANI DOMA! (VIDEO)
Dôvodom fascinácie Laššákovej prezidentkou je aj to, že Čaputová, ktorá je opakovane, už po štvrtýkrát, jednou zo sto najvplyvnejších žien sveta, si nevie "upratať" na domácej politickej scéne. Judita Laššáková pripomína radosť v prezidentskom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Naďalej preferuje termín v júni

Čaputová priblížila, že s dočasne poverenou vládou a premiérom je v intenzívnom kontakte, keďže na množstvo úkonov potrebujú jej súhlas. Pripomenula, že už v januári tohto roka informovala o tom, ktoré oblasti považuje za zásadné, ktoré bude intenzívne sledovať a že v prípade zlyhania v nich odoberie vláde poverenie.

Odmieta pritom slová niektorých politikov o tom, že za schváleným septembrovým termínom volieb stojí ona. Zdôraznila, že od pádu vlády hovorila o potrebe čo najskoršieho termínu volieb, a to v prvej polovici roka 2023. Septembrový termín bola ochotná akceptovať len preto, aby bola možná dohoda na zmene ústavy potrebnej pre vyhlásenie predčasných volieb. Napriek tomu naďalej preferuje termín v júni.

Opätovná kandidatúra?

Prezidentka bude v marci v pozícii hlavy štátu štyri roky. O kandidatúre do prezidentských volieb na ďalšie obdobie Čaputová zatiaľ rozhodnutie neurobila.

„Som plne pohltená bežnou agendou a nie kampaňovaním. Mám pocit, že to, čo je teraz mojou prvoradou úlohou a povinnosťou je pomôcť tomu, aby som spolu s ďalšími kľúčovými politikmi priviedla Slovensko k predčasným voľbám s čo najmenšími stratami,“ skonštatovala.

S oznamovaním kandidatúry sa neponáhľa, aj keď je podľa vlastných slov „vo veľmi špecifickej situácii.“ Zatiaľ sa plánuje riadiť dátumami jej predchodcov.

Kým Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster oznámili svoje opätovné kandidatúry až na začiatku volebného roka, Andrej Kiska o rozhodnutí nekandidovať informoval v máji rok pred voľbami. Najbližšie prezidentské voľby sa budú konať v roku 2024.

Heger pritakáva Čaputovej: Úradnícka vláda? ABSURDNÉ!
Prezidentka Zuzana Čaputová neplánuje menovať úradnícku vládu. Aj podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) by úradnícka vláda situáciu v parlamente nevyriešila, ale, naopak, zhoršila. Prezidentka najprv rozbúrila vody, a potom sa... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme