Orbán: Začalo to prilbami...teraz tanky a bojové lietadlá a čoskoro budeme počuť o takzvaných mierových jednotkách
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Je zrejmé, že ruská armáda nie je v stave, aby mohla napadnúť Severoatlantickú alianciu a ešte dlho v takom stave nebude, vyhlásil v sobotu predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán vo výročnom prejave o stave krajiny v budínskom multifunkčnom centre Várkert Bazár. Orbán v prejave vysielanom naživo na Facebooku zdôraznil, že odmieta prerušiť vzťahy s Ruskom, informuje spravodajca TASR.

Vzťahy s Ruskom nepreruším

Maďarský ministerský predseda vyjadril presvedčenie, že vojna na Ukrajine je izolovaná, a že si to okrem Európy uvedomujú všade vo svete. "Netreba sa báť, že Rusko ohrozí bezpečnosť Maďarska," podčiarkol premiér, ktorý tiež pripomenul, že Maďarsko presadzovalo spoločnú armádu Európskej únie.

Maďarsko podľa jeho slov zachová ekonomické vzťahy s Ruskom a to odporučil aj celému západnému svetu. "Bez vzťahov nebudú mierové rokovania. Preto nepodporujeme, aby kňazi a cirkevní predstavitelia podliehali sankciám. Je dosť zlé, že sa to stáva umelcom a športovcom," poznamenal Orbán.

Konštatoval, že v strategických cieľoch Maďarsko súhlasí so Západom. "Aj Maďarsko potrebuje, aby Rusko nebolo hrozbou, a aby Ukrajina bola suverénna. Náš pohľad je rozdielny v prostriedkoch. Kým tí, ktorí presadzujú vojnu, to chcú dosiahnuť vojnou, my prímerím," zhrnul premiér, podľa ktorého iba dosiahnutím mieru je možné ukončiť utrpenie.

Zostať mimo tejto vojny je podľa Orbána morálne správnym rozhodnutím; v podstate jediným správnym. Ako dodal, ukrajinských utečencov treba vpustiť, čo Maďarsko robí správne.

PROVOKÁCIA? Nový veľvyslanec USA v Budapešti: Dorazil s manželom a začal zostra ohľadom Putina
Veľvyslanec USA v Maďarsku David Pressman vzbudil v hostiteľskej krajine značný rozruch. Aj tým, že do Maďarska prišiel so svojím manželom a s deťmi. Ide o právnika obhajajúceho ľudské práva vrátane práv homosexuálov. V Maďarsku sa ozývajú hlasy,... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

V skutočnosti je EÚ už nepriamo vo vojne s Ruskom

Orbán zároveň povedal, že Európa je „nepriamo vo vojne s Ruskom“, keďže viaceré európske krajiny sa zaviazali poslať bojové tanky na pomoc Ukrajine v boji proti invázii Moskvy, informuje Guardian.

Orbán, ktorý bol znovuzvolený v roku 2022 na štvrté funkčné obdobie za sebou, zopakoval, že byť členom NATO je pre Maďarsko „životne dôležité“, ale povedal, že jeho vláda nepošle zbrane na Ukrajinu ani nepreruší svoje ekonomické vzťahy s Moskvou.

Vnútrozemské Maďarsko je vo veľkej miere závislé od ruského dovozu zemného plynu a ropy a ruský energetický gigant Rosatom stavia v krajine jadrovú elektráreň na základe zmluvy z roku 2014.

Orban povedal: „Európa sa práve v týchto minútach dostáva do vojny, robí nebezpečnú rovnováhu."

"V skutočnosti sú už nepriamo vo vojne s Ruskom."

"Začalo to prilbami...teraz posielame tanky a bojové lietadlá sú na programe a čoskoro budeme počuť o takzvaných mierových jednotkách."

Morawiecki: Pošleme MiG-y, máme však PODMIENKU
Poľský premiér a prezident vyjadrili podporu vyslaniu bojových lietadiel na pomoc Kyjevu, majú však podmienku, informuje POLITICO. Poliaci majú podmienku Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu uviedol, že jeho krajina je pripravená... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme