PROVOKÁCIA? Nový veľvyslanec USA v Budapešti: Dorazil s manželom a začal zostra ohľadom Putina
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Veľvyslanec USA v Maďarsku David Pressman vzbudil v hostiteľskej krajine značný rozruch. Aj tým, že do Maďarska prišiel so svojím manželom a s deťmi. Ide o právnika obhajajúceho ľudské práva vrátane práv homosexuálov. V Maďarsku sa ozývajú hlasy, že bol do Budapešti poslaný z Washingtonu schválne, aby tu viedol kultúrne vojny. Sám Pressman však povedal denníku New York Times, že do Maďarska prišiel z úplne iného dôvodu. A tým je...

Americký denník New York Times napísal, že veľvyslanec USA v Maďarsku David Pressman sa prakticky ocitol na nepriateľskej pôde. Na serveri prestížneho denníka možno nájsť článok tohto znenia aj napriek tomu, že Maďarsko je členom NATO, takže Američania a Maďari sú v tomto zmysle partnermi.

Diplomatická provokácia?

Lenže David Pressman – homosexuálny právnik, ktorý sa zaoberá ochranou ľudských práv vrátane práv homosexuálov – do Maďarska prišiel aj so svojím druhom a s deťmi. A to sa konzervatívnej vláde Viktora Orbána, ktorá opakovane vystúpila na obranu tzv. tradičnej rodiny, ani trochu nepáči.

„Keď v júli vo Washingtone začalo jeho schvaľovacie vypočutie, objavil sa na Dunaji blízko amerického veľvyslanectva v Budapešti gumový čln s varovaním. Na čiernom transparente ozdobenom lebkou a skríženými hnátmi bol v angličtine a maďarčine odkaz proti LGBTQ: ‚Pán Pressman, nekolonizujte Maďarsko svojim kultom smrti.' 

V Maďarsku čelí veľvyslanec USA obvineniam z porušovania diplomatických konvencií, zasahovania do súdnictva a snahy umlčať konzervatívne hlasy. Provládny spravodajský portál PestiSracok odsúdil vymenovanie muža, ktorého označil za „experta na práva LGBT“, ako „zjavnú diplomatickú provokáciu“. New York Times tiež upozornil, že jeden z hostí vládou kontrolovanej televíznej talk show o veľvyslancovi hovoril ako o „pani veľvyslankyni“.

USA FORMÁLNE OBVIŇUJÚ Rusko zo zločinov proti ľudskosti
Spojené štáty americké rozhodli, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti. Oznámila to v sobotu viceprezidentka Kamala Harrisová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje POLITICO. Deklarácia patrí medzi doteraz... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Kultúrne vojny a skutočná vojna

Pressman dal najavo, že maďarské štátom kontrolované či štátnemu aparátu naklonené médiá siahajú k „ruským naratívom“ a často vyslovujú kritiku proti Spojeným štátom.

Už keď ako veľvyslanec žiadal o rozhovor s maďarskými politikmi, počul vraj od nich, že nepochybne prišiel do Maďarska, aby tu hovoril o rodovej politike a aby viedol v Maďarsku „kultúrne vojny“. „Ale to oni vždy chcú viesť rozhovory o kultúrnych vojnách. My chceme viesť rozhovor o skutočnej vojne,“ poznamenal veľvyslanec s odkazom na ruskú agresiu proti Ukrajine, ktorá trvá už takmer rok.

V čase, keď sa Západ snaží zbaviť závislosti na ruských energetických zdrojoch, Orbán opakovane vyslal do Moskvy svojho ministra zahraničia a nechal ho žiadať o vyššie dodávky plynu z Ruska. Server amerického denníka k tomu napísal, že Orbánov režim síce na jednej strane podporuje protiruské sankcie, ale na strane druhej ich jedným dychom odsudzuje a zároveň žiada o vyššie dodávky ruského plynu.

David Pressman s rodinou, foto: Daily News Hungary

Pred svojím súčasným angažmánom na ambasáde v Maďarsku pracoval Pressman ako veľvyslanec pri OSN pre zvláštne politické záležitosti a ako asistent ministra pre vnútornú bezpečnosť.

Svet sa zmenil,“ povedal Pressman, „a schopnosť hrať na obe strany, keď máme v Európe skutočnú pozemnú vojnu, už neexistuje.“ Vyzval Maďarsko, aby sa vrátilo k svojej historickej úlohe krajiny, ktorá je jednoznačne súčasťou Západu. "Čas pre väčšiu jasnosť a rozhodnosť rozhodne nastal, keď Vladimír Putin začal svoju nevyprovokovanú vojnu proti demokratickému susedovi Maďarska," pokračoval veľvyslanec.

VEČNÁ VOJNA? Scholz varuje Západ
Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu proti Rusku a že spojenci by mali do konfliktu naliať viac zbraní a tankov. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, informuje americký... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Zvlášť znepokojujúce bolo podľa pána Pressmana zverejnenie správy maďarského Národného informačného centra, spravodajskej služby podliehajúcej Orbánovi, ktorá údajne spája desiatky amerických občanov v pavučine údajných sprisahaní, ktorých cieľom malo byť zvrhnutie premiéra. Správa bola podľa veľvyslanca hodná Carrie Mathisonovej, konšpiráciou posadnutej agentky CIA v televíznom seriáli 'Homeland'. Nová správa v podobnom duchu sa objavila koncom minulého mesiaca, doplnil k téme denník.

Aj v rozhovore pre server Politico veľvyslanec USA v Maďarsku povedal, že vláda Viktora Orbána síce často opakuje, že jej ide o čo najrýchlejší návrat k mieru, ale že fakticky háji ruský záujem.

Politickí vodcovia maďarskej vlády často hovoria o presadzovaní mieru , ale – od odsúdenia sankcií až po prijatie ruských návrhov ‚prímeria' – naďalej presadzujú politiku podporovanú Putinom,“ povedal veľvyslanec USA v Maďarsku Pressman.

Nie je pritom bez zaujímavosti, že časť amerických republikánov upozorňovala, že vyslanie Pressmana do Budapešti môže vyvolať určité napätie a môže Viktora Orbána ešte viac priblížiť Rusku a Číne, pretože jeho vyslanie "nerešpektuje" maďarské vnútropolitické prostredie.

Vyslanec Kremľa pri OSN: Rusko nemalo na výber! Len sa bránime, keď Západ chce zničiť našu krajinu
Kremeľský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia týždeň pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu tvrdí, že Západ je poháňaný odhodlaním zničiť Rusko. Nemali sme inú možnosť, ako brániť našu krajinu – brániť ju od vás, aby sme bránili našu identitu a... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme