Washington zamlčiava NAJVÄČŠIU KATASTROFU v nedávnej histórii USA
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Dňa 3. februára zažilo Ohio jednu z najväčších katastrof spôsobených človekom v novodobej histórii USA. Počuli ste o tom niečo? Väčšina Američanov tiež nie. Washington totiž ohrozenie vlastného obyvateľstva prekryl neutíchajúcimi správami o čínskych balónoch.

Neďaleko malého mestečka East Palestine v štáte Ohio v USA havaroval a explodoval nákladný vlak prevážajúci nebezpečné chemikálie vrátane vinylchloridu. To vyvolalo požiar, ktorý trval niekoľko dní a úrady ho nedokázali bezpečne uhasiť. A tak sa uchýlili ku kontrolovanému spáleniu, pri ktorom sa do ovzdušia uvoľnili toxické chemikálie, informuje Global Times.

Obrovský modro-čierny mrak jedovatých produktov spaľovania sa vzniesol na oblohu Ohia a na mnoho kilometrov tesne obklopil East Palestine a jej okolie. Začala sa čiastočná evakuácia obyvateľstva. 

Po vyhorení cisterien sa uvoľnili cesty, ľudia sa vrátili domov. Čoskoro však sociálne siete zaplavili znepokojivé zábery: obyvatelia zaznamenali hromadnú smrť domácich zvierat a sťažovali sa na bolesti hlavy, kŕče a nevoľnosť. Reakcia nasledovala okamžite: do oblasti prišli zamestnanci „nezávislého“ toxikologického laboratória, ktorí začali od obyvateľov vymáhať podpisy, že voči prepravnej spoločnosti nemajú žiadne nároky.

CNN o STRACHU NA ZÁPADE: Munícia mizne, mizne a mizne. Na Ukrajinu
Na Západe sa šíri jedna obava. Podľa americkej spravodajskej stanice CNN sa o nej nehovorí veľmi nahlas, ale „všetci o nej vedia“. Z arzenálov západných armád rýchlo mizne zo skladov munície. Prehĺtajú ju ukrajinské delá, ukrajinské mínomety,... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Extrémna korupcia na najvyšších úrovniach

Neskôr sa ukázalo, že zamestnanci „nezávislého“ laboratória konali podľa pokynov prepravnej spoločnosti. Toto laboratórium bolo zapletené do škandálov aj okolo iných veľkých katastrof spôsobených človekom v Spojených štátoch, ktorým pomohlo ospravedlniť vinné spoločnosti pred súdom.

Tejto katastrofe sa napriek vysokým stávkam nedostalo prakticky žiadnej pozornosti národných médií.Prečo?

Hlavnými akcionármi prepravnej spoločnosti sú „JPMorgan Bank“ a najväčšie investičné fondy „Vanguard“ a „BlackRock“. To znamená, že nejde ani o pomyselnú konfrontáciu medzi „demokratmi a republikánmi“ – väčšina amerických elít, vrátane vlastníkov médií, je živená práve z týchto organizácií. Sú to vážení ľudia s povesťou a tu sa nejaká bedač sťažuje na zvracanie krvi a mŕtve kravy.

East Palestine, Reuters

Ako v Černobyle

Na amerických sociálnych sieťach sa správy o mimoriadnom stave v Ohiu spájajú s názvom Černobyľ, čo naznačuje trestnú nedbanlivosť zodpovedných osôb a ohlušujúce ticho médií. Je tu však jeden dôležitý rozdiel: v dôsledku vyšetrovania havárie v jadrovej elektrárni v Černobyle skončilo za mrežami prakticky celé vedenie elektrárne. Či sa do prípadu nešťastia v Ohiu zapojí aspoň niekto z vedenia prepravnej spoločnosti alebo miestnych úradov, je len rečnícka otázka.

Nové sankcie, nový optimizmus...
USA oznámili veľké sankcie G7 proti Rusku. Námestníčka ministra zahraničných vecí Nulandová oznámila nový balík sankcií proti Rusku k 24. februáru. A zas udrieme! Victoria Nulandová informovala o novom balíku protiruských sankcií, ktorý... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Milan Laca

Zhrňme si to

Pôda, voda a všetko živé sú otrávené na desiatky kilometrov okolo, rozsah environmentálnych škôd pre krajinu (a svet) je stále nejasný. Americké médiá, akoby sa nič nestalo, naďalej píšu články o potrebe vzdať sa ruských energetických zdrojov „znečisťujúcich planétu“ v rámci klimatických zmien a „podpory Ukrajiny“. 

Vykoľajenie vlaku v Ohiu v USA spôsobilo únik veľkého množstva toxických chemikálií. Avšak až 10 dní po nehode to pritiahlo širokú pozornosť amerických mainstreamových médií a reportér bol zatknutý za informovanie o incidente. 

USA bagatelizujú toxické vykoľajenie vlaku v Ohiu. Karikatúra: Vitaly Podvitski/GT

Ak by sa podobné veci stali v iných krajinách, s najväčšou pravdepodobnosťou to budú vysielať správy  v USA v reálnom čase. Keď sa však veci dejú v USA, všetko je inak. Washington, ktorý neustále hovorí o „ľudských právach“, „bezpečnosti“ a „ochrane životného prostredia“, sa tvárou v tvár hnevu a silnej nespokojnosti miestnych ľudí zdal byť ľahostajný; za viac ako 10 dní po nehode sa väčšina správ, ktoré obsadili titulky amerických mainstreamových médií, týkala takzvanej „hrozby z Číny“, teda čínskeho balóna, zatiaľ čo skutočné bezpečnostné a zdravotné hrozby pre americký ľud boli presunuté na vedľajšiu koľaj.

Prednejšie bolo "UFO"

Tento kontrast je mimoriadne ostrý: takmer všetky washingtonské elity nachádzali každý deň nové a nové „UFO“ vo výške asi 10 000 metrov a hovorili o „bezpečnostných hrozbách“, no zatvárali oči pred hrozbou jedovatého plynu, ktorej čelia ich ľudia. Niektorí obyvatelia siete dokonca vtipkovali, že najlepší spôsob, ako upútať pozornosť vlády, je umiestniť na vykoľajený vlak štítok „Vyrobené v Číne“.

Americký recept na pomalú smrť Ukrajiny
V americkom Kongrese zvonia poplašné zvony! Vladimir Putin dokázal, že je zbehlý vo využívaní politickej priepasti v USA, takže solídny konsenzus oboch strán na vyzbrojovanie Ukrajiny za posledný rok ho mohol celkom prekvapiť, píše The Guardian.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme