Štvrťhodinka, ktorá môže OVPLYVNIŤ VOJNU!
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajine hrozí, že príde o životne dôležitý systém! Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska sa rozhodla obmedziť služby satelitného systému Starlink, ktoré poskytuje ukrajinskej armáde. Spoločnosť už údajne zamedzila Kyjevu v tom, aby signál využíval na útoky dronov. Systém Starlink ako celok je pritom pre Ukrajinu životne dôležitý, informuje CNN Prima News.

Musk povedal DOSŤ! A tak sa stalo. Americká spoločnosť SpaceX sa rozhodla obmedziť ukrajinské využívanie satelitného systému Starlink, ktorý poskytuje širokopásmové pripojenie k internetu. Spoločnosti sa nepáči, že Ukrajina využíva Starlink priamo na zabíjanie. Kyjev je ale od systému závislý.

Ako Starlink funguje?

Žiadne káble, žiadna zložitá infraštruktúra. Systém Starlink poskytuje rýchly internet komukoľvek na planéte. Stačí na to vlastniť špeciálne terminály a mať prístup k pozemnej stanici v ich dosahu. Potom môže človek využívať systém kdekoľvek na svete. Podľa informačného webu Visit Ukraine trvá rozostavenie celého systému iba 15 minút.

A práve na týchto pätnástich minútach je ukrajinská armáda existenčne závislá. Pomocou Starlinku sa môže pripojiť k internetu aj na miestach, kde je všetka kritická infraštruktúra zdecimovaná vojnou. Vďaka systému tak môžu napríklad vojaci na fronte komunikovať s veliteľstvom v Kyjeve.

Starlink, foto: Twitter/John Scott-Railton

„Starlink zohráva kľúčovú úlohu tam, kde sú mobilné komunikačné systémy a internetové káble poškodené, napríklad raketovým útokom,“ napísal web Visit Ukraine, podľa ktorého využíva systém nielen armáda, ale aj bežné obyvateľstvo.

„Záporák“ Musk?

SpaceX ale nesúhlasí s tým, že Ukrajina využíva systém na útočné účely, konkrétne na dronové operácie. K tomu vraj systém nebol navrhnutý. Spoločnosť údajne podnikla kroky na to, aby dronové útoky pomocou Starlinku neboli možné.

Musk sa kvôli tomu stal terčom kritiky na sociálnych sieťach. Miliardár pritom na začiatku vojny poskytol terminály Starlinku Ukrajine veľmi pohotovo, mnoho z nich dodal zadarmo a pokrytie ďalších dodávok vyjednal so zahraničnými partnermi.

Drobných rétorických nezhôd na osi medzi Kyjevom a SpaceX teraz údajne chce využiť spoločnosť Kymeta . Americká firma sa tiež zaoberá satelitnou komunikáciou a už nadviazala spoluprácu s Pentagónom aj Ukrajinou. Na pozícii vrchného vojnového internetového dodávateľa sa tak možno schyľuje k rošáde.

Nové sankcie, nový optimizmus...
USA oznámili veľké sankcie G7 proti Rusku. Námestníčka ministra zahraničných vecí Nulandová oznámila nový balík sankcií proti Rusku k 24. februáru. A zas udrieme! Victoria Nulandová informovala o novom balíku protiruských sankcií, ktorý... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme