Francúzi zmarili uvalenie sankcií EÚ proti ruskej jadrovej energii
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal EÚ o uvalenie sankcií na Rosatom, ruskú štátnu jadrovú energetickú spoločnosť. Európska komisia však od takýchto plánov upustila. Uviedli to vo štvrtok pre POLITICO traja diplomati.

Exekutíva EÚ pôvodne krajinám EÚ povedala, že sa pokúsi vypracovať sankcie zamerané na ruský civilný jadrový sektor. A pred stretnutím lídrov EÚ minulý týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval blok, aby prinajmenšom uvalil sankcie na ruskú jadrovú energetickú spoločnosť Rosatom.

Tento plán však zlyhal, uviedli traja diplomati a poukázali na najnovšie návrhy sankcií.

Sankčné balíky EÚ sú rozdelené do viacerých častí: Nové pravidlá, ktoré sa zameriavajú na konkrétne sektory, ako je letectvo alebo vojenstvo, a zoznamy, ktoré ukladajú vízové ​​obmedzenia a zmrazujú aktíva jednotlivcom a spoločnostiam – ale žiadna nezahŕňa jadrový sektor. 

"Bohužiaľ, jadrový sektor nie je zahrnutý v tomto návrhu," povedal jeden diplomat EÚ z jastrabieho tábora.

Nové sankcie, nový optimizmus...
USA oznámili veľké sankcie G7 proti Rusku. Námestníčka ministra zahraničných vecí Nulandová oznámila nový balík sankcií proti Rusku k 24. februáru. A zas udrieme! Victoria Nulandová informovala o novom balíku protiruských sankcií, ktorý... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ako prvé proti Maďarsko

Maďarsko je dlhodobo proti zacieleniu na jadrový sektor a poukazuje na svoju závislosť od Rosatomu. Na prekonanie potenciálneho veta zo strany Maďarska EÚ uvažovala o zaradení jednotlivých zamestnancov Rosatomu a iných spoločností na zoznam, no nakoniec sa rozhodla tak neurobiť.

"Maďarsko to neprepúšťa, keďže ich jadrovú elektráreň vlastní Rosatom a tvrdí, že vyrába 50 percent dodávok energie v krajine. Sankcie voči jednotlivcom (okrem generálneho riaditeľa) by však nemali mať vplyv na energetickú bezpečnosť," povedal druhý. , vysoký diplomat EÚ. "A EÚ by mala odpovedať na Zelenského otázku."

Francúzsko sankcie pochovalo nadobro

Francúzsko tiež vyjadrilo opatrnosť, pričom predstaviteľ francúzskeho ministerstva hospodárstva začiatkom tohto týždňa novinárom povedal , že „veľa jadrových elektrární využíva palivo ruskej energie“.

Niektorí diplomati EÚ vyjadrili nad týmto krokom sklamanie. "Je to smutné. Pokiaľ ide o jadrovú sekciu... nikto nám nepovedal, že to nie je v poriadku alebo to bude problém," povedal prvý diplomat EÚ. "To je dôvod, prečo sme prekvapení."

Štvrťhodinka, ktorá môže OVPLYVNIŤ VOJNU!
Ukrajine hrozí, že príde o životne dôležitý systém! Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska sa rozhodla obmedziť služby satelitného systému Starlink, ktoré poskytuje ukrajinskej armáde. Spoločnosť už údajne zamedzila Kyjevu v tom, aby... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme