Chmelár: Kam až chceme zájsť v podpore Ukrajiny?
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

V programe Bez cenzúry portálu eReport tentoraz vystúpil Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. politický a mediálny komentátor, publicista, historik, vysokoškolský pedagóg a občiansky aktivista. Reč bola o ukrajinskej kríze, ale aj o Slovensku a globálnej katastrofe, ktorá podľa Chmelára reálne hrozí. Zaznelo aj to, že o mier dnes záujem nie je, slovenská prezidentka vedome klame, Ukrajina je európsky Irak a že kto sa usiluje v súčasnosti o pravdu, je odstránený.

Prezidentka vedome klame 

Chmelár sa v úvode pozastavil nad situáciou, v ktorej sa po vyslovení nedôvery slovenskej vláde ocitlo Slovensko. Spomína, že by sa malo do ústavy zakotviť nejaké časové obdobie, počas ktorého musia byť v tomto prípade nové voľby, pretože súčasní členovia vlády, ktorí nemajú dôveru parlamentu, môžu Slovensku podľa neho škodiť.

Odvolaní babráci nám narobia ďalšie miliónové straty,“ povedal doslova.

V tejto súvislosti obvinil z klamstva aj prezidentku Čaputovú a vyhlásil o nej, že vedome klame, ak hovorí, že na niektoré veci v súčasnej situácii nemá právomoci.

Bez jej súhlasu si vláda teraz nemôže kúpiť ani toaletný papier,“ demonštroval Chmelár jej úlohu, ktorej sa podľa neho ale zrieka a naznačil, že Čaputová by mohla prísť o mandát a nemala by sa krútiť ako červík v piesku.

Odvolaný premiér Eduard Heger je podľa Chmelára typický miestodržiteľ imperiálnej moci, ktorý sa snaží zapáčiť a nemyslí na vlastných občanov.

Zuzana Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová

Chceme snáď dobyť Moskvu? Veď mier nie je sprosté slovo
Čo sa týka lietadiel MIG, ktoré slovenská vláda zamýšľa poslať na Ukrajinu, Chmelár vyhlásil, že nie je povinnosťou žiadnej krajiny posielať tam zbrane a že dnes už s tým váhajú aj mocné európske štáty. Odkaz politikov na plnenie záväzkov voči NATO je podľa neho nezmyselný.
 
Ľudia ich už majú dosť, tupí, slepí a hluchí to však nevidia
Prieskumy sú neúprosné. Tým, ktorí si samoľúbo navrávajú "politici", dávajú jasne najavo, čo si o ich "politikách" myslia voliči. Oni síce blahosklonne mávajú rukami v štýle "viete, ach, no, tie prieskumy...", ale v podstate na občanov zvysoka oné.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Ivan Brožík
 
„Nech mi ukážu tie záväzky, ktorými sa oháňa. Oni hovoria, že si budú plniť záväzky voči NATO. Nech mi ukážu, v ktorom článku je povinnosť člena posielať zbrane do nečlenského štátu,“ má jasno Chmelár. Podľa neho to nie je politika suverénneho štátu.

Kam až chceme zájsť v podpore Ukrajiny?“ pýta sa ďalej a predikuje, že ak sa nič nezmení, musí súčasná situácia vyústiť do konfliktu NATO a Ruska.

„Chceme snáď dobyť Moskvu? Veď mier nie je sprosté slovo,“ apeluje Chmelár na politikov a vyzýva na mierové rokovania.

„Aj americkí generáli majú diametrálne odlišné názory a my nie sme schopní ich ani počúvať,“ pokračuje komentátor s tým, že naopak cenzurujeme názory odborníkov, nenecháme ich zaznieť.

V tejto súvislosti odkázal na protivojnové názory profesora Sachsa, ktorého slovenský spravodajský kanál TA3 vymazal zo svojich stránok a na základe kritiky a ohlasov ho tam zase musel vrátiť späť.

 

Pavel zabudol, čo proklamoval

Reč prišla aj na novozvoleného českého prezidenta generála Pavla, ktorý bol prirovnaný k slovenskej prezidentke Čaputovej z toho pohľadu, že sa jedná o podobný marketingový produkt.

„Ten istý generál Pavel povedal v roku 2015 to isté, čo dnes hovoríme my. Že posielať viac zbraní na Ukrajinu znamená predlžovať vojenský konflikt,“ vrátil sa Chmelár do minulosti a poukázal na názorový obrat Petra Pavla, ktorý dnes naopak dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje.

V piatok vraj začal Mníchov 2

K prirovnávaniu súčasnej situácie k situácii po Mníchovskej dohode, ktoré v slovenských médiách zaznelo, sa Chmelár vyjadril tiež veľmi odmietavo.

Čo má spoločné Mníchov, keď nás opustili všetky západné veľmoci so situáciou na Ukrajine? V dejinách predsa naopak neexistuje štát, ktorý by dostával takú pomoc od ostatných štátov, ako dostáva Ukrajina..."

Mníchovská bezpečnostná konferenci, 17.2.2023, foto: AP

Treba jednať o mieri

Putin si podľa Chmelára nemôže dovoliť prehrať túto vojnu, pretože budúci rok budú v Rusku prezidentské voľby. Hrozí teda jadrová vojna a treba jej zabrániť a jednať o mieru.

„Keď počúvate Borisa Johnsona a podobných štváčov, že máme poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje na boj, mali by ste im odobrať svojprávnosť. Sú to šialenci, ktorí takto rozhodujú o bytí a nebytí civilizácie. Pred touto závažnou otázkou totiž v tejto chvíli stojíme. Nejde o nič menšieho."

Štvrťhodinka, ktorá môže OVPLYVNIŤ VOJNU!
Ukrajine hrozí, že príde o životne dôležitý systém! Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska sa rozhodla obmedziť služby satelitného systému Starlink, ktoré poskytuje ukrajinskej armáde. Spoločnosť už údajne zamedzila Kyjevu v tom, aby... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Európa nehrá vlastnú hru

„Na vojnu nedopláca USA, ani Čína, na vojnu dopláca práve Európa,“ je si istý a dokonca Európu prirovnal k servisnej organizácii prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

Putinovi sa nepodarilo vyhrať vojnu bleskovo, ako plánoval, a tak sa snaží Európu aspoň znefunkčniť, čo sa mu darí. Ukrajina je dnes európsky Irak, alebo Afganistan. Rozbitá krajina.

Musia všetci Ukrajinci zomrieť v boji? Alebo o čo nám ide?

Chmelár sa ale vyjadril ešte k jednej téme, ktorá hýbe súčasným politickým dianím, a to je vstup Ukrajiny do EÚ. Varoval pred sľubmi, ktoré v Kyjeve prezentovala Ursula von der Layen a ktoré majú v Ukrajincoch vzbudiť falošné nádeje, že ich vstup do EÚ je otázkou krátkeho času. Chmelár naproti tomu hovorí o desaťročiach prípravného procesu a pripomína, čo všetko muselo splniť Slovensko, než bolo do EÚ prizvané.

Ursula von der Leyen Reuters / Francois Lenoir

Oproti tomu je na Ukrajine situácia oveľa horšia a podľa slovenského historika bude dlhý aj proces, ktorý predchádza prijatiu Ukrajiny.

„Musí dôjsť k deeskalácii konfliktu, musí sa nastoliť prímerie, až potom sa musí jednať o mieri. Až potom príde na rad rekonštrukcia Ukrajiny. Musia tam prebehnúť všetky reformy potrebné na integráciu krajiny do Európy a až potom môžu začať nejaké rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ,“ myslí si Chmelár a je presvedčený, že to všetko nie je otázka mesiacov či rokov, ale desaťročia.

Neklamme tých Ukrajincov,“ varuje v tejto súvislosti.

Soros o vojne: Víťazstvo Ukrajiny bude znamenať ROZPAD Ruska!
Americký miliardár maďarského pôvodu George Soros sa vo štvrtok vyjadril, že prípadná porážka Moskvy vo vojne na Ukrajine by viedla k rozpadu "Ruskej ríše". To by podľa neho postsovietske republiky iba uvítali, píše portál dnes24.sk. „Krajiny... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme