Čaputová sa vyvliekla zo zodpovednosti: TOTO odkázala parlamentu
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ak vymenuje prezidentka úradnícku vládu, našlo by sa zrejme v parlamente dosť hlasov na schválenie skoršieho termínu volieb, informuje TV Markíza. Čaputová však napokon všetkých opäť prekvapila.

Neúnosná parlamentná smršť

Čaputová vo štvrtok (16.2.) uviedla, že súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb.

Poslanci Národnej rady (NR) SR však v piatok nerokovali o skoršom termíne volieb, plénum nebolo uznášaniaschopné pri otváraní mimoriadnej schôdze. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto návrh na júnový termín predčasných volieb zaradí do programu najbližšej riadnej schôdze, ktorá sa má začať v marci.

Na čom sa všetci zhodli: Jediné riešenie - úradnícká vláda

Strana Smer-SD bude opätovne v najbližších dňoch iniciovať mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu predčasných volieb. Predseda strany Robert Fico upozornil na plynúce lehoty, dokedy je možné termín upraviť. V tejto súvislosti opätovne apeloval na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Vyzval ju, aby dala koalícii ultimátum, že ak do siedmich dní neprijme skorší termín volieb, vyhlási úradnícku vládu.

Prezidentku Fico vyzval, aby sa nebála. "Viem, že sa bojíte zobrať zodpovednosť do vlastných rúk. Máte plnú ústavnú povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Vy ste vyvolali tento stav," prihovoril sa jej a pripomenul, že žiadala pôvodne termín volieb v prvom polroku 2023 a následne bola ochotná tolerovať aj septembrový. Ten Fico naďalej považuje za najhorší pre Slovensko. Napriek tomu, že poslanci Smeru-SD nie sú nadšencami úradníckej vlády, podľa Fica je to aktuálne jediné riešenie.

Horúci parlamentný zemiak "elegantne" švacli po prezidentke
"Svätá trojica" (pri všetkej úcte k pôvodnému obsahu súslovia) si prehadzuje v rukách štát ako detváky horúci zemiak, práve vytiahnutý z popola. Momentálne ho drží, zjavne nie nadšená, prezidentka. "Sedí ryba pri potoku, drží zlatý meč, na koho to... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

I šéf Hlasu Peter Pellegrini apeluje na voľby v júni. Pokiaľ sa tento termín nepodarí schváliť, vyzval takisto prezidentku, aby vymenovala úradnícku vládu.

Matovič vyhlásil, že hoci prezidentka bola najprv za skorší termín volieb, následne iniciatívne prišla s tým, že vie žiť so septembrom. "To, že sú voľby v septembri, je jej zásluha. To, že ju to dodatočne mrzí, pretože si pozrela nejaký prieskum, to mi je ľúto," povedal v parlamente novinárom. Dodal, že prezidentka "všetko robí podľa prieskumu".

Čaputová dáva ruky preč

Termín júnových volieb je v rukách prezidentky Zuzany Čaputovej, tvrdí svorne Matovič aj SaS. Ako poukázal predseda strany Richard Sulík, ak hlava štátu vymenuje úradnícku vládu, prakticky celý parlament vrátane SaS odsúhlasí predčasné voľby na jún.

Výzvy a odkazy smerom k prezidentskému palácu pribúdajú. Zuzana Čaputová odkazuje naspäť do parlamentu, že ako donucovací prostriedok vlastnú úradnícku vládu vymenovať neplánuje.

„Úradnícka vláda nemá byť nástroj alebo páka na ovplyvňovanie poslancov. Je to nástroj na riadenie štátu. Je to zodpovedný krok, ktorý urobím vtedy, keď vláda Eduarda Hegera zlyhá závažným spôsobom v dôležitých kompetenciách, ktoré som naznačila v januárovom vyhlásení,“ povedala.

Zdôraznila, že nebude hazardovať s povesťou šestnástich odborníkov, aby donútila poslancov zahlasovať za skorší termín volieb.

Jej najvyššie hlavorodie zrazu žiada voľby skôr
Dostala befel odniekiaľ, alebo precitla? "Situácia si žiada skorší termín predčasných volieb" - vyhlásila zrazu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Doslova na prahu mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej by sa na návrh SMERU malo... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme