Americké vojenské letectvo je dočasne ochromené
18 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Vzdušné tankery KC - 135 musia zostať na zemi. Informuje web fox.news. Problémom je, že americké letectvo tak nemôže vo vzduchu tankovať.

Ide o inak mimoriadne kvalitné stroje, ktorých výroba sa začala ešte v roku 1957 a americké letectvo počíta s ich operačným nasadením až do roku 2043. Boeing KC-135 Stratotanker je lietadlo určené na dopĺňanie paliva iným lietadlám vo vzduchu. Okrem dopĺňania paliva môže slúžiť aj na prepravu cestujúcich a nákladu. Bolo, rovnako ako jeho civilná dopravná verzia Boeing 707, vyvinuté z prototypu Boeing 367-80. KC-135 bol prvým tankovacím lietadlom s prúdovým pohonom v US AF. KC-135 bol pôvodne určený na dopĺňanie paliva počas letu strategických bombardérov, ale bol intenzívne používaný aj vo Vietnamskej vojne a neskorších konfliktoch, ako bola napríklad operácia Púštna búrka, aby predĺžil dolet a výdrž vo vzduchu stíhacím lietadlám a bombardérom amerického letectva, námorníctva a námornej pechoty. Dá sa povedať, že vo všetkých konfliktoch od 60. rokov hral kľúčovú úlohu v podpore amerických vojenských lietadiel.

Hrozí rozpad lietadla počas letu

USAF uzemnilo flotilu KC-135 Stratotanker kvôli obavám, že ich smerové stabilizátory v ich chvostovej časti môžu počas letu odpadnúť. Letová prevádzka je výrazne obmedzená, kým sa neskončí dôkladná kontrola každého potenciálne nebezpečného stroja. Káže to smernica pre každý tanker KC-135, ktorý má byť skontrolovaný na pevnosť draku vo chvostovej časti. Kontroly a údržba v zmysle ich nariadení potrvajú asi dva týždne. Dovtedy sú vzdušné operácie US AF výrazne obmedzené.

"Toto opatrenie robíme z veľkej opatrnosti, po konzultácii s našimi inžinierskymi expertmi," uviedol podľa fox.news plukovník Michael Kovalchek, hlavný veliteľ divízie starších tankerov. "Úzko spolupracujeme s veliteľstvom leteckej dopravy a všetkými prevádzkovými používateľmi a očakávame, že všetky potenciálne postihnuté lietadlá budú skontrolované."

Vysoké percento rizika

Za týždeň bolo skontrolovaných 90 lietadiel, pričom asi u dvoch tuctov sa zistilo poškodenie v chvostovej časti. Podľa správy údržby pre veliteľstvo by tento problém mohol zasiahnuť viac ako 200 lietadiel KC-135. 

Štvrťhodinka, ktorá môže OVPLYVNIŤ VOJNU!
Ukrajine hrozí, že príde o životne dôležitý systém! Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska sa rozhodla obmedziť služby satelitného systému Starlink, ktoré poskytuje ukrajinskej armáde. Spoločnosť už údajne zamedzila Kyjevu v tom, aby... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme