Udrú Rusi aj vo vesmíre?
16 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ruské ministerstvo zahraničia označilo americké civilné vesmírne objekty za legitímny cieľ odvetného úderu.

Ide o satelity, používané na vojenskú pomoc Kyjevu.

Zostrelia ich?

Civilné vesmírne objekty Spojených štátov, používané na vojenské účely na Ukrajine, by mohli byť legitímnym cieľom odvety. Vyhlásill to  Konstantin Voroncov, zástupca vedúceho odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní ruského ministerstva zahraničných vecí.

CNN o STRACHU NA ZÁPADE: Munícia mizne, mizne a mizne. Na Ukrajinu
Na Západe sa šíri jedna obava. Podľa americkej spravodajskej stanice CNN sa o nej nehovorí veľmi nahlas, ale „všetci o nej vedia“. Z arzenálov západných armád rýchlo mizne zo skladov munície. Prehĺtajú ju ukrajinské delá, ukrajinské mínomety,... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Čo tvrdí

Riziká premeny vesmíru na odrazový mostík pre agresiu a vojnu nadobudli konkrétnu podobu vďaka aktivitám Spojených štátov.  „Mnohé z cieľov, zámerov a výskumov, ktoré sa uskutočnili v rámci americkej strategickej obrannej iniciatívy a pred 40 rokmi vyzerali ako niečo neuveriteľné, sú pre Washington stále relevantné. Už sa v praxi realizujú v novom kole technologických výskumov. Výsledkom je, že riziko premeny vesmíru na odrazový mostík pre agresiu a vojnu nadobudlo celkom konkrétne obrysy,“ povedal Voroncov.

Smer vesmír

Podľa diplomata, rovnako ako v 80. rokoch, USA a ich spojenci podnikajú aktívne kroky na naplnenie doktrinálnych smerníc pre rozmiestňovanie zbraní vo vesmíre a využívanie kozmického priestoru na bojové operácie a to nielen na obranné účely. „Okrem toho sa neprestávajú pokúšať využiť vesmír ako novú arénu súperenia a konfliktov štátov. Zabezpečenie dominancie a nadradenosti Spojených štátov považujú za základný cieľ a Rusko a Čínu  označujú  za hlavných protivníkov. “ dodal Voroncov.

Zapojenie do vojny

"Poukazujeme na to, že takáto činnosť je v podstate nepriama účasť na ozbrojených konfliktoch," zdôraznil Voroncov. "Poukazujeme na to, že takáto kvázi civilná vesmírna infraštruktúra sa môže stať legitímnym cieľom pre odvetný úder."

Satelity v praxi

Americká spoločnosť SpaceX umožnila Kyjevu používanie satelitov Starlink na vojenské účely, vrátane navádzania  bezpilotných lietadiel. Oznámila to prezidentka spoločnosti Gwynne Shotwellová. SpaceX podľa nej nikdy neuzavrela dohodu s Kyjevom o používaní Starlinku na ovládanie bezpilotných lietadiel.

Rusko-ukrajinský konflikt čaká ESKALÁCIA! Kto z toho vyťaží najviac?
Kedy to už pochopíme? Rusko ako vojenská veľmoc nepripustí, aby bolo porazené! Rusko-ukrajinský konflikt môže skĺznuť do ešte väčšej eskalácie a vyhladzovacej vojny. Pritom riziká priameho zapojenia NATO a ruského použitia taktických jadrových... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme