Trápna agónia cirkusu ŠTÁT v aktuálnej skratke
16 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Ideme sa dohodnúť, na čom sa dohodneme, skúsime otvoriť schôdzu, uvidíme, ak neotvoríme, neotvoríme. Toto je charakteristika praktizovania bezmocnej moci na Slovensku. Agónia minútu po minúte. Chce to odpojiť od prístrojov a pacienta v pokoji nechať odísť.

Naozaj už nemá v týchto dňoch žiaden význam zaoberať sa chorými každodennými výplodmi duševne postihnutého človeka. Baviť sa na ňom nedá a nechať si ničiť zdravie? Za to rozhodne on ani jeho výplody nestoja. Nech sa ním zaoberajú vnútri jeho sekty, podnikajúcej s diktátorskou mocou.

Šialenosť hneď v úvode

Ešte pred hlasovaním pléna o otvorení schôdze s programom presunúť predčasné voľby na jún, ktorú v mimoriadnom režime inicioval SMER, vystúpil jeho predseda Robert Fico. Oznámil, že po včerajších rozhovoroch s liberálmi zo SaS je ochotný navrhnúť, aby sa ním iniciovaná schôdza nekonala. SaSkári totiž informovali, že ju nepodporia, ale ak Fico schôdzu stiahne, oni na budúci týždeň iniciujú rovnakú, s totožným programom, teda, presunom termínu volieb na jún a ten už ako taký aj podporia. Kým sa prítomní a diváci stihli nadýchnuť a vydýchnuť, vystúpil šialenec a zabliakal niečo o tom, že treba stihnúť zavrieť mafiu, veď poznáte. "Nepoteším vás, pořád kvoká, pořád kvoká"... Bezradný predseda parlamentu Kollár zvolal grémium a prišiel s riešením, že schôdza o termíne volieb sa presúva na zajtra a dnes sa mala začať tiež mimoriadna schôdza o Migoch. Medzitým, čo opisujem v skratke dianie v parlamente, bolo rokovanie niekoľkokrát prerušené, veľakrát sprestávkované a inak znemožnené.

Všetci sú za júnový termín, ale...

Predstavitelia celého politického spektra, dokonca aj niektorí poslanci za OĽaNO síce médiám oznamujú, že keby to bolo na nich, sú za júnový termín, ale v parlamente sa k nemu charakterne hlási iba opozícia a niektorí nezaradení. Vpredu na hlave majú koaličníci jednu škrabošku, vzadu druhú a žiaden vlastný xicht pod nimi. Vlastne ani nevieme, či sa im pozeráme ako občania tam, kde slušní ľudia mávajú tváre, alebo vidíme iba to, čo nám otŕčajú oni, teda, vlastné nechutné a parlamentnými lavicami vyleštené zadky.

Plač prezidentky na nesprávnom hrobe

Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb. Pre TASR to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Asi je tam preklep, lebo o parlamentnej smršti môže hovoriť iba politický diletant, my sledujeme predsav priamom prenose parlamentnú smrť. A predseda Kollár zvoláva grémiá ako pastieri večer ovce k salašu s vysvetlením "aby sa ten cirkus nevysielal v tom priamom prenose". Prezidentka teda vyzvala buď k zastaveniu legislatívnej smršte alebo skoršiemu termínu predčasných volieb. Aktuálny spôsob spravovania vecí verejných Prezidentka totiž môže počas pár minút stiahnuť poverenie tejto vláde dovládnuť a keďže v cirkuse s názvom Slovensko 2023 vláda vládne parlamentu, takým krokom by Zuzana Čaputová konečne odpojila pacienta na Dubčekovom námestí od prístrojov. Peter Pellegrini za Hlas striktne vyzval prezidentku, aby konala. Vyzval ju, aby vystúpila pred poslancami. Z paláca prišla odpoveď, že madam Čaputová má svoj program.

Voľby v júnovom "termeni"

Ono sa však asi predsa len asi volebne zjúnováva. Napríklad poslanci Národnej rady SR za Sme rodina budú hlasovať za tento termín. Ak, pravda, vôbec nejaká schôdza k nemu bude. SMER navrhuje ako termín 24. jún. Pokiaľ sa termín predčasných volieb nepodarí posunúť na jún, tak sa občania podľa Petra Pellegriniho z mimoparlamentného HLASU môžu poďakovať výlučne strane SaS. "Je to SaS, ktorá najprv spolu s HLASom povalila vládu pre jej neschopnosť, a následne tejto odvolanej vláde umožnila vládnuť ešte takmer rok po jej páde. Ak SaS nezmení svoj postoj, preberá plnú zodpovednosť za ďalšie vyčíňanie Igora Matoviča, za pokračovanie hlbokej politickej krízy a za neschopnú vládu, ktorá zlyhala vo všetkých oblastiach," pripomenul Peter Pellegrini.

86. schôdza trvala pár minút

O Migoch sa teda nerokovalo, veď aj prečo. Predseda poslaneckéhoé klubu OĽaNO Šipoš skonštatoval, že "debata o stíhačkách bude,keď to bude aktuálne,nie keď Fico povie." Vraj, "rokovanie o poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine by bolo len predvolebnou kampaňou šéfa Smeru-SD Roberta Fica". Aj takto sa dá chápať (nielen) parlamentná demokracia na Slovensku. Vy budete držať huby a my si budeme rozprávať čo chceme a kedy chceme, až keď to bude podľa nás aktuálne. No veď - budú voľby. Či vtedy, alebo vtedy, ale občania toto vnímanie práce zastupiteľov ľudu môžu veľmi dobre ohodnotiť práve počas nich. Za päťstovku i bez nej. Vlastne, nikdy inokedy, iba počas volieb, lebo stále je tu "demokracia". V podobe -  čo povie strana a úslužný straník, tak bude.

Predvolebné zázraky, zrazu prešiel aj opozičný návrh
V prospech občana koaličníci neurobia nič. Iba pred voľbami. Ale aspoň "zariadia" čo najneskorší vstup zákonov pre občanov do platnosti. Tak sa zachovali tie karikatúry na zástupcov ľudu z radov koalície v parlamente k návrhu Pellegriniho... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme