Tanková eufória sa vytráca
16 | 02 | 2023 I Milan Laca

Nemecký minister obrany Pistorius: Do Kyjeva zatiaľ dodajú len polovicu práporu tankov Leopard 2.

Na rozdiel od predchádzajúcich sľubov, bude môcť aliancia krajín, dodávajúcich tanky Kyjevu, vyslať na Ukrajinu len polovicu práporu modernejších Leopardov 2 A6, povedal na margo stretnutia NATO nemecký minister obrany Boris Pistorius. 
Po troche...
"Dodáme polovicu práporu Leopard 2 A6 a jeden prápor A4.  K tomu do začiatku budúceho roka pribudne cez 120 Leopardov 1 A5, ktoré prosím nepodceňujte," povedal minister novinárom, keď hovoril o prvých dodávkach modernejších tankov.
NATO podrží Ukrajinu a bude zbrojiť
Viac pomoci Ukrajine a zvýšené odstrašovanie: Stoltenberg – o dohodách medzi ministrami obrany NATO. Ministri obrany krajín NATO sa na stretnutí dohodli na zvýšení podpory Ukrajine, posilnení vlastných prostriedkov na odstrašovanie a vypracovaní... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Milan Laca
Nová "aliancia"
Berlín informoval o plánoch na vytvorenie „tankovej aliancie“, ktorá by mohla poslať ukrajinským ozbrojeným silám dva prápory tankov Leopard 2. To je asi 90 bojových vozidiel podľa nemeckých pravidiel a asi 60 podľa ukrajinských. Neskôr nemecká vláda vyhlásila, že „prápor“ treba chápať práve z pohľadu krajiny, kam sa tanky dodávajú.
"Alianciu" nechcú
Nemecké noviny Die Welt informovali, že Holandsko a Dánsko sa k "tankovej aliancii" nepridajú,. Viedlo by to k zníženiu počtu sľúbených bojových vozidiel. Pistorius potvrdil, že Holandsko sa obmedzí  na dodávky munície, zatiaľ čo Dánsko len vyhodnocuje možnosti svojej účasti. Podľa neho nakoniec dodajú päť až šesť práporov.  
Problém? 
Nemecký minister  deň predtým povedal, že situácia okolo tankov „nie je veľmi opojná svojou úspešnosťou“. Potom spresnil, že jeho hodnotenie sa nezmenilo, preto dodajú len "väčšinu" tankov Leopard 2 vo vopred stanovenom termíne, od konca marca do konca apríla. Nemeckých 14 kusov dorazí najneskôr v posledný marcový týždeň. „Pokiaľ ide o stav tankov, jedna vec je jasná - veľa ich  je možné dodať a použiť hneď, okrem malých úprav v oblasti komunikácie a iných vecí, sú ostatné  v „ok“ stave a vyžadujú si vylepšenia",  povedal Pistorius.
Sľuby sa sľubujú...
V januári nemecká vláda, po tlaku spojencov z NATO povedala, že presunie tanky Leopard 2 na Ukrajinu a umožní dodávať nemecké tanky do iných krajín, ktoré ich majú. Berlín v prvej fáze plánuje poskytnúť rotu 14 Leopardov 2 typu A6 zo zásob Bundeswehru. Poľsko tiež prisľúbilo poslať 14 tankov tohto modelu s tým, že dodávky sú naplánované na marec. Predtým dali Ukrajine asi 250 tankov T-772. Spojené štáty tiež oznámili odoslanie práporového komplexu - 31 kusov - moderných tankov Abrams. Biely dom zároveň spresnil, že dodávky budú trvať dlhé mesiace.
NATO sa už chystá na vojnu!
NATO pripravuje pokyny, ak sa začne vojna Krajiny NATO vypracúvajú pokyny pre možnosť účasti štátov Aliancie vo vysokointenzívnom konflikte v prípade aplikácie článku 5 o vzájomnej obrane alebo v prípade vojenských akcií mimo rámca tohto článku.... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik