Sabotuje Slovensko Ukrajinu? Kyjev sa sťažuje!
16 | 02 | 2023 I Milan Laca

Bratislava už niekoľko týždňov neumožňuje opravovať nemecké húfnice z Ukrajiny.

"Slovensko už týždne nepúšťa na svoje územie zbrane nemeckej výroby z Ukrajiny, ktoré tam musia opraviť". Ako uvádza ukrajinská „ European Truth “, píšu o tom nemecké Business Insider,  s odvolaním sa na vládne zdroje v Berlíne.

Nemci poverili, Nemci rozhodli

"Kraus-Maffei Wegmann v polovici decembra minulého roka poveril nemecké ozbrojené sily, aby pri slovenských Michalovciach na hraniciach s Ukrajinou zriadili opravárenské stredisko na opravu pokazených húfnic, protilietadlových zbraní Gepard či systémov MARS", píše sa v článku.

CNN o STRACHU NA ZÁPADE: Munícia mizne, mizne a mizne. Na Ukrajinu
Na Západe sa šíri jedna obava. Podľa americkej spravodajskej stanice CNN sa o nej nehovorí veľmi nahlas, ale „všetci o nej vedia“. Z arzenálov západných armád rýchlo mizne zo skladov munície. Prehĺtajú ju ukrajinské delá, ukrajinské mínomety,... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Slováci sú škodná?

Slovensko však nedovolí, aby zbrane prekročili hranicu a dostali sa do opravovní. Údajne sa odvoláva na nevyriešené právne problémy, vrátane dovozných ciel. Vozidlá s pätnástimi poškodenými samohybnými húfnicami, podľa novín,  čakajú pred slovenskou hranicou na pokračovanie v ceste. Ťažké delostrelecké zariadenia na ukrajinskej strane sú mimoriadne dôležité pre obranu.

Kľučky poza bučky

Nemecké ministerstvo obrany, ako sa hovorí, na aspoň čiastočné zmiernenie situácie, občas preváža zbrane cez susedné krajiny EÚ. To znamená nielen stovky kilometrov obchádzky, ale predovšetkým značnú stratu času na opravy. V Nemecku budú čiastočne renovovať aj odpaľovacie zariadenia MARS a tanky Leopard.

Čo to robíme?

Ako píše Ukrajinská pravda, nie je celkom jasné, prečo Slovensko, napriek príslušnej vládnej dohode, takto reaguje. Nemecká strana priznáva, že niektoré právne otázky súvisiace s opravárenským strediskom nedocenili kvôli rýchlosti, s akou sa obchod uzavrel koncom minulého roka. Po rôznych zásahoch federálnej vlády, na rôznych úrovniach, zasiahol aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Úradujúci predseda vlády SR Eduard Heger Scholza minulý týždeň v telefonickom rozhovore ubezpečil, že problém bude rýchlo vyriešený, uvádzajú noviny.

Tanková eufória sa vytráca
Nemecký minister obrany Pistorius: Do Kyjeva zatiaľ dodajú len polovicu práporu tankov Leopard 2. Na rozdiel od predchádzajúcich sľubov, bude môcť aliancia krajín, dodávajúcich tanky Kyjevu, vyslať na Ukrajinu len polovicu práporu modernejších... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Milan Laca

Naď to vidí inak

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) odmieta problémy na slovenskej strane v súvislosti s nemeckým opravárenským centrom ukrajinskej techniky na Slovensku. Reagoval tak na správy z nemeckých médií. Nemá informácie, že by pred slovenskou hranicou týždne stála technika.

Slovensko si podľa Naďa splnilo všetky záväzky vyplývajúce z memoranda s Nemeckom. Určité problémy však pripustil. Podľa jeho slov ich spôsobila nemecká súkromná spoločnosť, ktorá mala poškodenú techniku pre Ukrajinu opravovať. "O tom sme informovali nemeckú stranu. Nemecké ministerstvo obrany a úrad kancelára urobili adekvátne kroky. Situácia sa pohla a už tam nevidím problém. O tom, že by tam týždne stála nejaká technika, informácie nemám," uviedol vo štvrtok.

Všetko sa vyrieši

Problémy s vysokou sumou za clo, o ktorých nemecké médiá písali, podľa šéfa rezortu dokázali veľmi rýchlo vyriešiť. "Problémy boli úplne iné. Tie sa vyriešia po tom, ako si nemecká spoločnosť, ktorá je za to zodpovedná, dokončí svoju úlohu," dodal s tým, že následne už neočakáva žiadne problémy.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik