Prievidza: S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
16 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. TASR o tom informovala referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.

"Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Preto sa posledná tanečná zábava koná v posledný fašiangový utorok v rôznych podobách," pripomenula Pekárová.

S fašiangami sa v Prievidzi podľa nej rozlúčia sprievodom mestom v maskách, ktorý sa začne o 17.00 h na Námestí slobody. "O zábavu sa postarajú tanečníci z Folklórneho súboru Senior Vtáčnik, Folklórneho súboru Vtáčnik, Detského folklórneho súboru Vtáčnik a obyvatelia Necpál zo združenia FanNecpaly," priblížila.

Sprievod sa následne presunie ku kultúrnemu domu v Necpaloch, kde sa od 18.00 h začne tradičné lúčenie s fašiangom s hudobnou skupinou Rios a pochovávanie basy za prítomnosti členov FanNecpaly.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme