Čaputová hostila po dvoch rokoch bývalých prezidentov. Menu ako v interhoteli (GALÉRIA)
16 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Andrej Kiska prijali pozvanie na prezidentský obed. Túto tradíciu po dvoch rokoch obnovila prezidentka SR, Zuzana Čaputová. Páni prezidenti súčasnej obyvateľke Grassalkovičovho paláca priniesli okrem kytice kvetov aj darček.

Spoločne sa naobedovali a zotrvali v rozhovore, ktorý sa niesol v priateľskej atmosfére. Nevyhli sa v ňom však ani aktuálnej politickej situácii. Prezidenti prezentovali svoj názor na termín predčasných volieb a ich menu vás prekvapí. Mimochodom, o Rudolfovi Schusterovi vo verejnom živote počuť asi najmenej, no ani vo svojom veku nezaháľa.

Facebook / Zuzana Čaputová
Facebook / Zuzana Čaputová
Facebook / Zuzana Čaputová
Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč zomrel v roku 2016
Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč zomrel v roku 2016
FB / Eduard Chmelár
Rudolf Schuster v čase, keď bol prezidentom
Rudolf Schuster v čase, keď bol prezidentom
Facebook
Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič
Facebook / Judita Laššáková
Andrej Kiska. FOTO TASR - Martin Baumann
Zuzana Čaputová/TASR
Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč zomrel v roku 2016
Rudolf Schuster v čase, keď bol prezidentom
Ivan Gašparovič
Spoločenské posedenia

Zuzana Čaputová ocenila, že po dvojročnej prestávke sa tohoročný prezidentský obed mohol uskutočniť.

"Mať osobitnú príležitosť sa porozprávať je celkom vzácne. Som rada, že som mohla nadviazať na tradíciu mojich predchodcov," vyjadrila sa podľa Plusky. Stretnutie potešilo aj Rudolfa Schustera, ktorý prezidentke okrem kytice odovzdal svoju knihu.

"Ja som daroval pani prezidentke moju knihu o talianskych renesančných maliaroch,“ objasnil Schuster.

Čipkárky či olejkári. Poznáte historický miestopis Slovenska? (FOTO)
Mnohé z výrobkov, ktoré dnes vídame prakticky už len na rôznych tradičných remeselných trhoch, bývali kedysi neodmysliteľnou súčasťou domácnosti a na majstra drotára z Kolárovíc; olejkára z Vricka či plátenníka z Ústia čakali gazdiné aj... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Luxusné menu

Asi nik neočakáva, že na prezidentskom obede sa bude podávať šošovicová polievka, granadír a ako dezert napríklad moravské koláče. A kto by niečo také očakával, mýlil sa.

„Menu, ktoré sa podávalo pozostávalo z predjedla: teľacie paté, horčicová majonéza, nakladaná reďkovka, domáca brioška; polievky: zeleninová s domácimi krupicovými knedličkami; hlavného jedla: kuracie prsia Supréme, pečená zelenina, zemiaková kaša s rukolou a opraženými píniovými orieškami maslový demi glace; múčnika: čokoládový koláčik podávaný s čučoriedkami a tvarohovou penou. Obed mi chutil, pani prezidentka vie, že jediné čo nejedávam sú ryby a tie kadejaké morské potvory," vychválil Čaputovej citlivé vnímanie Schuster.

Prezidentku treba podporiť

Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič sa zhodli na tom, že prezidentku treba podporiť, pretože momentálne má kvôli energetickej kríze, permanentnej vládnej kríze a vojne v susednej krajine, najťažšie obdobie.

"Nemá to teda ľahké ani prezidentka, ale musíme to riešiť všetci," zdôraznil Ivan Gašparovič.

Už aj Kiska sa od "svojich" dištancuje
Exprezident Andrej Kiska je rád, že z politiky odišiel a ani svoj návrat do nej určite nechystá. Aj vládna koalícia so stranou, ktorú spoluzakladal, ho sklamala a obáva sa, aký vplyv bude mať toto všeobecné sklamanie na spoločnosť. Čerstvý... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Zaujímal ju Dobrý anjel

Svoje citlivé vnímanie prezidentka ukázala aj v prípade svojho predchodcu, zakladateľa organizácie Dobrý anjel.

"Vysvetlil som jej, že, žiaľ, situácia je nepriaznivá, že keď dieťa ochorie na rakovinu, stále vyše 80 percent rodín sa zadĺži, a teraz, keď je inflácia vyše 15-percentná, sa situácia najchudobnejších ešte viacej zhoršuje," vysvetlil Kiska.

Rudolf Schuster prezidentke prezradil, že pracuje na knihe, ktorá je zatiaľ v štádiu pretriedenia fotografií z jeho súkromného archívu. Poodhalil, že bude zaujímavá pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o diplomaciu bez protokolu.

Nevyhli sa ani aktuálnym témam

Témou boli aj predčasné voľby, ku ktorým Rudolf Schuster naznačil, že na ich konanie majú iný názor, ako parlament.

„Zrejme to nebolo podľa toho, čo sa hodí spoločnosti, ale politickým stranám, keďže vyzerá, že úradnícka vláda alebo vláda odborníkov je ako keby strašidlom pre vládnuce strany, ktorá im pokazí reputáciu v očiach voličov. Tí sa ešte tých niekoľko mesiacov môžu nejako prejaviť, pridať niekde občanom a tým si zvýšiť percentá," myslí si Schuster.

Názor nás ako exprezidentov je, že vláda v demisii by mala čím skôr skončiť, aby nastúpila tá, ktorá legitívne vzíde z predčasných volieb," uzavrel vyjadrenie bývalý prezident.

Jej najvyššie hlavorodie zrazu žiada voľby skôr
Dostala befel odniekiaľ, alebo precitla? "Situácia si žiada skorší termín predčasných volieb" - vyhlásila zrazu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Doslova na prahu mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej by sa na návrh SMERU malo... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme