Šutaj Eštok: Kolíková je symbol ZLYHANIA A KORUPCIE!
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Exministerka Kolíková si nikdy neprizná vlastné zlyhanie! Skonštatoval to na sociálnej sieti nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Exministerka spravodlivosti sa totiž sudcovi, ktorého odvolala po zvláštnej razii NAKA na súde, ospravedlniť nemieni. A hlasák pripomenul hneď niekoľko ďalších Kolíkovej obrovských prešľapov, ktoré by si žiadali ospravedlnenie.

Jeden prešľap za druhým

"Kolíková si nikdy neprizná vlastné zlyhanie. Neurobila tak v čase, kedy vyšlo najavo, že pri prenájme budovy Zváračského ústavu za 30 miliónov eur s firmou s obchodnými partnermi jej brata, ešte ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti “ten podvod spáchala”," upozorňuje poslanec.

Podľa Šetaj Eštoka tak neurobila ani v prípade ich rodinnej firmy MK REAL s.r.o., ktorá spreneverila 16.000 EUR vlastníkov bytov v Moste pri Bratislave. Neurobila tak ani v prípade nezákonného stíhania a väzby Jaroslava Haščáka. Ospravedlniť za zlyhanie štátu sa musel jej štátny tajomník Dostál, inak by štát musel Haščákovi zaplatiť milióny eur.

A nakoniec, pripomína Šutaj Eštok, to neurobila ani v čase, kedy sa ukázalo, že z funkcie predsedu Okresného súdu BA III bezdôvodne odvolala Romana Fitta. Súdna rada SR totiž potvrdila, že sudcovia postupovali správne, keď Čurillovcom odmietli vydať utajovanú prílohu.

Matúš Šutaj Eštok. FOTO TASR - Martin Baumann

Predseda súdu Fitt v práve, NAKA ako z divokých vajec

Po Národnom bezpečnostnom úrade aj najvyšší samosprávny orgán slovenskej justície uznal, že vlaňajšia razia Národnej kriminálnej agentúry na súde, ktorú sprevádzali agresivita a vyhrážky, nebola v poriadku. Predseda súdu Roman Fitt postupoval podľa Súdnej rady správne. Napriek tomu bol vtedajšom ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou odvolaný. Predseda parlamentu Boris Kollár preto žiada jeho rehabilitáciu a ospravedlnenie. Kolíková ale naďalej trvá na tom, že sa Fitta takto zbaviť mohla a ospravedlniť sa nechystá, informuje Pravda.

Keď vlani na konci apríla policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) hľadali na Okresnom súde Bratislava III hľadali dokumenty z prípadu dvoch známych kajúcnikov, na súde nastala bezprecedentná situácia. Zákonný sudca aj predseda súdu im požadované dokumenty vydať odmietli, pretože by tým porušili zákon. Príslušníci NAKA preto s povolením na priehladku obsadili priestory súdu a odmietali odísť. Podľa prítomnej sudkyne sa správali arogantne a agresívne a dokonca mali súdnu tajomníčku obmedziť aj na osobnej slobode.

Daniel Lipšic a Štefan Hamran, TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a policajný prezident Štefan Hamran svojich podriadených obhajovali. Zastávala sa ich aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Predseda súdu Roman Fitt ale trval na svojom. „Niekto nás vlastne nútil, aby sme sa dopustili trestného činu. To je nemysliteľné,“ vysvetlil Fitt. O zaujatie stanoviska preto požiadal Súdnu radu. Tá teraz rozhodla, že správne postupoval on a nie príslušníci NAKA.

Postup sudcov a predsedu Okresného súdu Bratislava III, ktorým odmietli vydať vyšetrovací spis a jeho utajovanú prílohu na základe výzvy na vydanie veci orgánu činného v trestnom konaní, pričom neboli zbavení mlčanlivosti ani povinnosti zachovávať utajované skutočnosti v tajnosti, bol plne v súlade so zákonom,“ skonštatovala Súdna rada na svojom utorňajšom zasadnutí.

Už aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vlani 21. júna vo svojom stanovisku označil prehliadku priestorov súdu za neštandardný postup a potvrdil, že Fitt nielen že nemal, ale ani nesmel vydať požadované dokumenty. Tieto totiž boli chránené ako utajované skutočnosti.

Šutaj Eštok kritizuje čudné praktiky prokurátorov z ÚŠP
Podľa nezaradeného poslanca Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má ďalšiu persónu, ktorej mediálne výstupy podľa Maroša Žilinku porušujú pravidlá. Napriek tomu, že Daniel Lipšic, šéf ÚŠP za to dostal disciplinárny... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Kollár trvá na osprevedlnení

Predseda parlamentu a líder hnutie Sme rodina Boris Kollár však trvá na osprevedlnení. „Očakávam od ministra spravodlivosti okamžité ospravedlnenie za nekompetentné konanie ministerky Kolíkovej a požadujem plnú rehabilitáciu odvolaného predsedu súdu, rovnako aj finančnú kompenzáciu,“ uviedol Kollár na sociálnej sieti.

Kolíková je aj naďalej predvedčená, že konala správne. Tvrdí tiež, že rozhodnutie Súdnej rady bolo politické. „Rozhodnutie o odvolaní je o vážnom manažérskom zlyhaní,“ uviedla.

"Nie pani poslankyňa, rozhodnutie Súdnej rady SR nebolo politické, ale čisto odborné. Politické rozhodnutie ste urobili vy ako ministerka, aby ste strážili chrbát Čurillovcom," oponuje Kolíkovej Šutaj Eštok.

Kollár tiež podľa vlastných slov očakáva, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vyvodí voči postupu polície patričné kroky. 

Matúš Sutaj Eštok: Hamran s Kolíkovou klamali
"Hamran s Kolíkovou klamali o zásahu kukláčov," uviedol na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR, strany Hlas - SD. Šutaj Eštok reaguje na rozhodnutie Súdnej rady SR, ktorá rozhodla o tom, že sudcovia OS BA III postupovali správne, keď... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme