Jej najvyššie hlavorodie zrazu žiada voľby skôr
16 | 02 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Dostala befel odniekiaľ, alebo precitla? "Situácia si žiada skorší termín predčasných volieb" - vyhlásila zrazu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Doslova na prahu mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej by sa na návrh SMERU malo rokovať o novom, júnovom termíne predčasných parlamentných volieb.

"Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb." Povedal zrazu hlava štátu. 

Pustila sa do parlamentu

"Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných," skonštatovala prezidentka. Obracia sa zároveň na politických lídrov, aby sa postarali o nápravu. To znie ako z iného sveta. Ešte donedávna sa prezidentka tvárila spokojne aj so septembrom. Za potrebný skorší termín sa však už vyjadrili aj bývalí slovenskí prezidenti. Ešte koncom roka žiadala prezidentka Zuzana Čaputová, aby boli predčasné voľby v prvom polroku 2023. Neskôr rezignovane oznámila, že rozumie, že dohoda na nich sa nehľadá ľahko. Preto bola pripravená akceptovať aj septembrový termín.

Že by toto bol dôvod?

Vo svojom najnovšom statuse na sociálnej sieti prezidentka píše: "Na júlovom samite NATO vo Vilniuse prijmeme ďalšie rozhodnutia, ktoré posilnia našu bezpečnosť. O našich očakávaniach od tohto stretnutia sme sa dnes rozprávali s prezidentom Litvy Gitanasom Nausėdom a prezidentom Poľska Andrzejom Dudom. S oboma sa tiež uvidíme budúci týždeň vo Varšave, kde sa spolu s ďalšími lídrami 9 krajín východného krídla Aliancie, tzv. Bukureštskej deviatky, stretávame s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Budeme sa rozprávať nielen o plánoch pred samitom NATO, ale aj o ďalšej podpore Ukrajiny." Z tohto vyjadrenia sa zdá, že tak NATO, aj iní zahraniční partneri si od prezidentky žiadajú nejakých ptríčetnejších partnerov na rokovanie, ako im ponúka súčasná vláda s obmedzenými právomocami v demisii.

A možno práve tie "obmedzenia" vyplývajúce z Ústavy SR sútou pravou príčinnou brzdou pokroku v radoch NATO a Bruselu.

Predvolebné zázraky, zrazu prešiel aj opozičný návrh
V prospech občana koaličníci neurobia nič. Iba pred voľbami. Ale aspoň "zariadia" čo najneskorší vstup zákonov pre občanov do platnosti. Tak sa zachovali tie karikatúry na zástupcov ľudu z radov koalície v parlamente k návrhu Pellegriniho... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme