Ďalšia vážna zrážka na svahu! Tentokrát v Jasnej
16 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Vo štvrtok popoludní došlo na Priehybe v lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách k zrážke lyžiara so štvorčlennou rodinou. Matka utrpela vážne poranenia a bola letecky transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici. Otec a dve maloleté deti vyviazli bez zranení. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na sociálnej sieti.

Po zrážke na miesto okamžite smerovali horskí záchranári a o súčinnosť boli požiadaní aj leteckí záchranári. "Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti priamo na zjazdovke bola žena naložená na palubu vrtuľníka a s podozrením na vnútrolebečné krvácanie a poranenie krčnej chrbtice bola letecky transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici," priblížili horskí záchranári.

Zásah leteckých záchranárov si vyžiadala aj nehoda v Bachledovej doline, kde pomoc potrebovala 34-ročná lyžiarka českej národnosti. Po zrážke s iným lyžiarom utrpela poranenie hlavy a chrbtice. "Po preložení na palubu bola v stabilizovanom stave s úrazom chrbtice a podozrením na otras mozgu prevezená na centrálny príjem popradskej nemocnice," priblížila Letecká záchranná služba Air - Transport Europe na sociálnej sieti.

Záchranári v uplynulých týždňoch zaznamenali vysoký nárast úrazov na lyžiarskych svahoch, často išlo o zrážku lyžiarov. Došlo k nej aj 10. februára v stredisku Veľká Rača Oščadnica na Kysuciach. Následky nehody neprežil osemročný chlapec. Prípadom sa zaoberá polícia.

Zhoda Pellegriniho a Fica: Vyzývajú prezidentku na vymenovanie úradníckej vlády a zastavenie chaosu v krajine
Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vyhlásila, že vzhľadom na súčasnú turbulentnú politická situácia je pre Slovensko neúnosná a vyžaduje skorší termín predčasných volieb ako je 30. september. Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Robert Fico (Smer-SD)... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

MV SR nateraz o zriadení lyžiarskej polície neuvažuje

Ministerstvo vnútra (MV) SR nateraz neuvažuje nad zriadením tzv. lyžiarskej polície. V reakcii na nedávnu tragédiu, pri ktorej po zrážke s iným lyžiarom na svahu zahynul osemročný chlapec, to pre TASR potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Lyžiarsku políciu, ktorá by mala väčšie právomoci, by privítala napríklad spoločnosť Tatry Mountain Resorts, ktorá prevádzkuje najväčšie strediská v Tatrách. Po zmene legislatívy v tomto smere volajú tiež v Bachledovej doline.

"Uvedenej tragédie z lyžiarskeho svahu je nám nesmierne ľúto, avšak predchádzať takýmto nešťastným udalostiam na svahu je možné najmä osobnou zodpovednosťou, bezpečným prístupom a obozretnosťou voči druhým," uviedla Eliášová.

Horská záchranná služba (HZS) zasahovala tento rok už pri niekoľkých vážnych úrazoch v lyžiarskych strediskách. V tejto súvislosti upozornila na nutnosť dodržiavania pravidiel správania sa lyžiarov a snoubordistov, ktoré vydáva Medzinárodná lyžiarska federácia. Ide o tzv. Biely kódex, ktorý má formu usmernení.

Povinnosti osôb na lyžiarskej trati upravuje podľa MV SR priamo zákon o HZS. Obe nariadenia sa zhodujú v tom, že lyžiari a snoubordisti sa musia na svahu správať tak, aby neohrozili ostatných a ani nespôsobili škodu.

VIDEO Uhrík v EP: AKO V BLÁZINCI! Že dve ženy môžu porodiť to isté dieťa?
Europarlament vyzval Slovensko a ďalších päť krajín, aby ratifikovali Istanbulský dohovor. Každý normálny človek, samozrejme, je proti násiliu na ženách. Ale každý normálny človek takisto odmieta prepašovávanie gender ideológie, aká je v tomto... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme