CNN o STRACHU NA ZÁPADE: Munícia mizne, mizne a mizne. Na Ukrajinu
16 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Na Západe sa šíri jedna obava. Podľa americkej spravodajskej stanice CNN sa o nej nehovorí veľmi nahlas, ale „všetci o nej vedia“. Z arzenálov západných armád rýchlo mizne zo skladov munície. Prehĺtajú ju ukrajinské delá, ukrajinské mínomety, ukrajinské raketomety. Nikto nechce presne povedať, koľko munície už bolo spotrebovaných, ale šepká sa o tom, že skrine armádnych skladov sú poloprázdne. 

Americká spravodajská stanica CNN upozorňuje na jeden problém, o ktorom sa vraj radšej nehovorí veľmi nahlas, pretože je to problém citlivý, ale všetci o ňom vedia. Ukrajinské delá už prehltli nemalé množstvo zásob západnej munície a je otázka, ako rýchlo sa Západu podarí tieto zásoby doplniť a koľko z toho teraz majú jednotlivé armády v skladoch.

Začnú výrobcovia kolies vyrábať muníciu? A čo ďalší?

„Je to kľúčové pre národnú a európsku bezpečnosť. Nechcete demonštrovať svoju zraniteľnosť žiadnemu potenciálnemu agresorovi. Ale zároveň je potrebné, aby ľudia pochopili, že je to vážne, že treba niečo urýchlene urobiť,“ povedal CNN Richard Shirreff, generál britskej armády vo výslužbe a bývalý zástupca vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe.

Všetky krajiny NATO sa na to musia vážne strategicky pozrieť. Možno sme vo fáze, kedy budeme musieť povedať výrobcom kolies, aby sa otočili a začali vyrábať muníciu. Jediný spôsob, ako sa vrátiť na správnu cestu, je pripraviť sa na najhorší možný prípad, čo znamená znovu sa poučiť zo studenej vojny, aby sme sa vyhli ďalšej svetovej vojne,“ povedal Shirreff.

Ukrajinská delostrelecká brigáda, Bachmut, Getty Images
Ukrajinská delostrelecká brigáda prevádzkuje 29. decembra 2022 kanón Howitzer M777 americkej výroby vo východoukrajinskom meste Bachmut. Zdroj: Getty Images

Obrovský ukrajinský dopyt

Niekoľko európskych zdrojov z oblasti obrany a bezpečnosti oznámilo CNN, že existujú vážne obavy z toho, koľko európskej munície bolo na bojisku použitých a nebolo nahradených.

Jeden z vysokých vládnych predstaviteľov jednej z európskych vojenských mocností uviedol, že „je to niečo, o čom všetci vieme, ale nevieme, čo s tým robiť“. Iný západný zdroj z oblasti obrany vysvetlil, že vysokí predstavitelia ozbrojených síl „mi opakovane vyjadrili svoje obavy v tejto veci“. Podľa informácií CNN dokonca ani Spojené štáty takmer nezvládajú držať tempo doplňovania munície s obrovským ukrajinským dopytom.

Minulý mesiac vyzval admirál Daryl Caudle z veliteľstva amerických námorných síl, národný obranný priemysel, aby pridal na obrátkach a povedal zbrojárom: „Nedodávate muníciu, ktorú potrebujeme“. Konštatoval, že dosiahnuť víťazstvo považuje za zásadné a jedným dychom dodal, že bez munície víťazstvo dosiahnuť nemožno. Dodal, že USA „tu stojí proti konkurentovi a potenciálnemu protivníkovi, ktorý sa nepodobá ničomu, čo sme kedy videli“.

Rishi Sunak a Volodymyr Zelenskyj, Foto: Getty Images

V pondelok večer generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím aliančných predstaviteľov novinárom povedal, že „súčasné tempo ukrajinských požiadaviek na muníciu je mnohonásobne vyššie ako naše súčasné tempo výroby – to zaťažuje náš obranný priemysel“. „Napríklad čakacia doba na muníciu veľkého kalibru sa predĺžila z 12 na 28 mesiacov. Dnes zadané objednávky by boli dodané až za dva a pol roka. Musíme teda zvýšiť výrobu a investovať do našich výrobných kapacít,“ dodal.

Tanková eufória sa vytráca
Nemecký minister obrany Pistorius: Do Kyjeva zatiaľ dodajú len polovicu práporu tankov Leopard 2. Na rozdiel od predchádzajúcich sľubov, bude môcť aliancia krajín, dodávajúcich tanky Kyjevu, vyslať na Ukrajinu len polovicu práporu modernejších... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Milan Laca

Pomoc a podpora nebude nekonečná

Podľa CNN už príslušné zmluvy o navýšení výroby podpísalo so zbrojármi Francúzsko, Spojené štáty a chystá sa na to aj Nemecko. Americká spravodajská stanica však upozornila, že môže trvať, kým sa situácia zlepší, pretože rezorty obrany v jednotlivých štátoch často boli tými, na ktorých sa v posledných desaťročiach šetrilo. Po roku 1989, resp. po rozpade Varšavskej zmluvy totiž Západ dospel k záveru, že nebude potrebovať zďaleka toľko munície ako počas studenej vojny.

Preprava ruských tankov, reprofoto Youtube

Preprava ruských tankov, Foto: Repro Youtube

„Zvýšenie produkcie, ktoré je možné vykonať rýchlo, má svoje medze. Výraznejšie zvýšenie výroby bude nákladné a jeho realizácia si vyžiada čas,“ uviedol Tom Waldwyn, výskumný pracovník pre obranné zákazky v Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdiá. „Žiadna súkromná spoločnosť, ktorá sa zodpovedá akcionárom, si neudrží zamestnancov a neudrží veľké kapacity na výrobu vybavenia, ktoré ľudia nekupujú, takže bude ťažké uspokojiť náhly nárast dopytu v krátkodobom až strednodobom horizonte,“ dodal Waldwyn.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) upozornil, že Spojené štáty budúci týždeň oznámia ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine. Pôjde o pomoc, ktorá bola dohodnutá na poslednom rokovaní skupiny Ramstein. Z USA už ale tiež zaznievajú upozornenia, že americká podpora nebude nekonečná.

NATO podrží Ukrajinu a bude zbrojiť
Viac pomoci Ukrajine a zvýšené odstrašovanie: Stoltenberg – o dohodách medzi ministrami obrany NATO. Ministri obrany krajín NATO sa na stretnutí dohodli na zvýšení podpory Ukrajine, posilnení vlastných prostriedkov na odstrašovanie a vypracovaní... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Milan Laca

Vzdajte sa Bachmutu!

Západné spravodajstvo tiež naznačuje, že aj naďalej existujú obavy Západu ohľadom odhodlania Ukrajiny ďalej držať Bachmut. "Americkí obranní plánovači usudzujú, že ukrajinské sily nie sú schopné súčasne brániť Bachmut a začať jarnú protiofenzívu a vyzvali Ukrajincov, aby jarnú protiofenzívu uprednostnili pred obranou Bachmutu," napísal ISW.

Analytici inštitútu sa však domnievajú, že obrana Bachmutu má z ukrajinského hľadiska zmysel, pretože významne vyčerpáva ruskú vojenskú silu. Aj keď bez strát nezostáva ani ukrajinská strana. Aj tak má podľa ISW obrana Bachmutu zmysel z hľadiska opotrebovacej vojny.

"Keby ruské jednotky získali Bachmut bez výrazného ukrajinského odporu, mohli by dúfať v rozšírenie operácií spôsobom, ktorý by mohol donútiť Ukrajincov vybudovať príliš slabé obranné pozície v menej priaznivom teréne," upozornil ISW.

Budú rokovania? Americký generál povedal viac
Americký generál Mark Milley nevylučuje možnosť rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, píše Financial Times . "Do jari zostáva už len niekoľko týždňov, ale toto je len horizont plánovania. Každú chvíľu je možnosť začať mierové rozhovory," odpovedal na... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik