V jednej z obcí východného Slovenska zúri extrémne infekčná a nebezpečná choroba
15 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Obyvatelia obce Košického kraja na východnom Slovensku žijú v neustálom strachu. Šíri sa tam extrémne infekčná a nebezpečná choroba, ktorá predovšetkým postihuje malé deti. 

V obci Nižná Slaná sa situácia ani po mesiaci nezlepšuje. Práve naopak. Pacientov stále pribúda.

Do nemocnice z tejto obce dostala tuberkulóza už teraz viac ako tucet detí. Nakazené boli predovšetkým deti,  ktoré pochádzajú zo slabších rodinných pomerov.

Peter Ferenc, primár Národného ústavu detskej tuberkulózy v Dolnom Smokovci hovorí, že detičky s touto vážnou infekčnou chorobou nakazili pravdepodobne ich rodičia. „V rámci tuberkulózy je rizikovým dospelý jedinec, to znamená matka alebo otec. Riziko, že sa v tomto prípade nakazíte od dieťaťa, je oveľa, oveľa nižšie, než od dospelého človeka,“ vysvetlil pre tvnoviny.sk Ferenc.

Prenášačom je dospelý človek.

Malí drobčekovia, ktorých umiestili do nemocnice v Dolnom Smokovci, svojich rodičov neuvidia viac ako dva mesiace. To je totiž minimálna doba liečby tuberkulózy. 

„Momentálne máme na oddelení okolo 20 detí. Niektoré sú už v liečbe, niektoré v diagnostickom procese, dodal Ferenc. Dobrou správou je, že všetci pacienti sú momentálne v stabilizovanom stave.

"Tuberkulóza je zdĺhavá infekčná choroba postihujúca všetky tkanivá a orgány, najčastejšie však pľúca zvierat aj ľudí. Je vyvolaná mikroorganizmom Mycobacterium tuberculosis. Šíri sa vzduchom – kašľom, kýchaním a pod. Najtypickejším príznakom je chronický suchý kašeľ a vykašliavanie krvi. Medzi ďalšie príznaky patrí horúčka (Febris), potenie a strata telesnej hmotnosti,"informuje portál kosice.zoznam.sk.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik