Štátny tajomník MŽP Smatana odkázal tým, ktorí odmietli vojenskú službu. Komentujúci: Smatana, ty chorý pako, ozvali sa aj spolužiaci zo základnej školy!
15 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Viac ako 40-tisíc mužov na Slovensku podpísalo tlačivo, kde deklarujú, že pre výhradu vo svedomí nechcú v prípade mobilizácie bojovať so zbraňou v ruke. V Rádiu Expres to povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Juraj Smatana, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky tvrdí, že kto odmietol vojenskú službu, tomu treba zobrať zbrojný preukaz. Komentujúci sa pod Smatanovým príspevkom neudržali. Píšu o chorom pakovi, ale šokujúco viaceri spomínajú aj sexuálne obťažovanie neplnoletých študentiek v čase, keď mal byť podľa nich Smatana učiteľom.

"Takže za tento rok 40 000 mužov zaslalo na úrady Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby. Nemienim sa pridávať k tým, ktorí im nadávajú do zbabelcov alebo ich označujú za obete dezinformačnej kampane. Jednoducho, podľa zákonov a ústavy majú právo odmietnuť vojenskú službu, ale z jediného dôvodu - že je použitie zbrane resp. zabitie človeka v rozpore s ich svedomím alebo náboženským vyznaním," vyjadril sa Juraj Smatana na sociálnej sieti.

"Ale v takom prípade je potrebné, aby štát okamžite začal preskúmavanie, či títo ľudia nie sú držiteľmi zbrojného preukazu kategórie A, B alebo C. Uvedené kategórie oprávnenia držať alebo nosiť zbraň sú totiž určené pre ľudí, ktorí chcú mať zbraň na obranu svojho života, majetku alebo na výkon zamestnania. Takže ak u týchto ľudí došlo k náboženskému či svetonázorovému obratu, ktorý im znemožňuje zabiť ľudskú bytosť, patria im do rúk výlučne športové alebo poľovnícke zbrane," myslí si Smatana.

Vhodné by bolo podľa neho aj novelizovať Zákon 190/2003 o strelných zbraniach a strelive a odmietnutie vojenskej služby pridať medzi dôvody, znemožňujúce získanie zbrojného preukazu kategórií A, B a C.

Smatana poukazuje aj na to, že rozsudok Ústavného súdu Slovenskej republiky takúto právnu úpravu zamietol.

Komentujúci sa pod Smatanovým príspevkom neudržali

"Ste vo vláde? Prečo taký návrh úpravy zákona tam nieje? Zase len vypisovanie na facebooku a silné reči …," uviedol Matúš.

"Milý pán Juraj Smatana. Vašim príspevkom ste sa vrátili v myslení späť o niekoľko ďesaťročí do totalitných režimov a veľmi pravdepodobne máte skreslený názor a nevidíte rozdiely medzi vojakom nasadeným vo vojne (na obranu či útok) vs človek, ktorý má zbraň na obranu v mierových časoch. Vojak zabíja, ostatní sa bránia v rámci Nutnej obrany alebo Krajnej núdze (doporučujem si oba zákony prejsť a nechať vysvetliť aj s názornými príkladmi) Tiež vašim príspevkom chcete odobrať ľuďom niečo, kde preukázali spôsobilosť a zložili skúšky. Podobnosť s totalitným režimom je určité čisto náhodná. Ešte k tomu im to chcete odobrať v čase mieru, čím im v prípade skupiny C zoberiete živobytie. Možno by to chcelo iba trošku menej emócií a trosšku viac zapojiť zdravý rozum, ale nie každý deň je nedeľa," uviedol komentujúci Friko.

"A ty sa pripravuješ na vojnu? Čiže hoax o mobilizácii asi nebude hoax. Ja sa ľuďom nečudujem,nik nechce bojovať za ukrajinských fašistov," komentoval Matúš.

"Pán Smatana, verím, že by ste nám rád ukázal ako sa pochoduje do vojny s piesňou na perách, keby vám nebránila tá nešťastná výnimka pre vysokého štátneho úraníka. Bohužiaľ nedá sa vám. Chápem. Tak teda držte hubu," odkázal Marek.

"Choré telo, chorá myseľ," Štefan Polačik zo Slovenského hnutia obrody.

"A vsetkym pedofilom, vratane teba, ty uchylne prasa, by som dal vyrezat falus!" uviedol Stachor.

" Otazka. A co by mali odobrat pedofilom ako si ty?" uviedol Lukáš.

"Jurko ešte picháš pršteky psom do riťky? Vieš ,že aj tvoja mama ti hovorila ža sa to nemá.Pozdravujá ťa spolužiaci z PB," odkázal Jano.

"Čo je na tom pravdy, že ste sexuálne obťažovali neplnoleté študentky navyše v pozícií ich učiteľa? Konkrétne napr. som počul nejaké 16 ročné dievča? Vyjadríte sa k tomu? Ďakujem," opýtal sa Michal.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik