Matúš Sutaj Eštok: Hamran s Kolíkovou klamali
15 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Hamran s Kolíkovou klamali o zásahu kukláčov," uviedol na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR, strany Hlas - SD. Šutaj Eštok reaguje na rozhodnutie Súdnej rady SR, ktorá rozhodla o tom, že sudcovia OS BA III postupovali správne, keď odmietli vydať Čurillovcom vyšetrovací spis s utajovanou prílohou aj napriek nátlaku, ktorí ozbrojenci vyvíjali na zamestnancov súdu.

"Dnes je jasné, že policajný prezident s politickými ambíciami Hamran opakovane klamal o nezákonnom zásahu," uvádza Matúš Šutaj Eštok.

Tiež je podľa neho jasné, že exministerka Kolíková odvolala predsedu OS BA III Romana Fitta nezákonne a bez toho, aby počkala za rozhodnutím Súdnej rady SR.

"V každej slušnej krajine by po takomto verdikte prezident policajného zboru odišiel s hanbou, iba Štefan Hamran to neurobí, kým nepríde ten správny čas a neoznámi vstup do politiky," myslí si Matúš Šutaj Eštok.

Máriu Kolíkovú, exministerku spravodlivosti a Štefana Hamrana, prezidenta Policajného zboru preto Matúš Šutaj Eštok vyzýva! 

"...preto oboch týchto zástancov nezákonností, aby sa verejne ospravedlnili slušným sudcom a ďalším zamestnancom OS BA III, ktorí sa rozhodli rešpektovať zákon aj napriek mocenskému zásahu silových zložiek do nezávislosti súdnictva," dodal Matúš Šutaj Eštok.

Postup sudcov a vtedajšieho predsedu Okresného súdu (OS) Bratislava III Romana Fitta, keď vlani v apríli odmietli vydať príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vyšetrovací spis s utajovanou prílohou, bol v súlade so zákonom. Súdna rada SR sa na tom uzniesla na utorkovom zasadnutí.

Čo sa stalo?

"Postup sudcov a predsedu OS Bratislava III, ktorým odmietli vydať vyšetrovací spis a jeho utajovanú prílohu na základe výzvy na vydanie veci orgánu činnému v trestnom konaní, pričom neboli zbavení mlčanlivosti a ani povinnosti zachovávať utajované skutočnosti v tajnosti, bol plne v súlade so zákonom," skonštatovala Súdna rada SR vo svojom uznesení. Reagovala ním na Fittov podnet, ktorý sa týkal možného ohrozenia nezávislosti súdnej moci v súvislosti s postupom príslušníkov NAKA.

Súdna rada SR pripomenula, že pravidlá ochrany utajovaných skutočností a manipulácie s utajovanou skutočnosťou sa musia dodržiavať bez výnimky. A to aj pri aplikácii jednotlivých inštitútov Trestného poriadku orgánmi činnými v trestnom konaní a súdmi v ktoromkoľvek štádiu konania. "Neexistuje žiadna výnimka, ktorá by umožňovala osobe viazanej povinnosťou mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach poskytnúť informácie orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, bez predchádzajúceho oslobodenia od tejto povinnosti," zdôraznila.

Rozhodnutím je podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD jasné, že policajný prezident Štefan Hamran klamal o nezákonnom zásahu. Taktiež aj to, že exministerka Kolíková odvolala Fitta nezákonne a bez toho, aby počkala na rozhodnutie Súdnej rady SR. Generálny manažér Hlasu Matúš Šutaj Eštok oboch vyzval, aby sa ospravedlnili sudcom a zamestnancom okresného súdu.

Príslušníci NAKA sa mali 25. apríla 2022 na OS Bratislava III dožadovať spisu exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta M. a exnámestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa B. Tiež utajovaných príloh. Vtedajšia šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) odvolala vlani v júni Fitta z pozície šéfa tohto súdu. Dôvodom bolo podľa jej slov manažérske zlyhanie a nie skutočnosť, či mal súd príslušníkom NAKA spis odovzdať.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik