Ústavný právnik: Tváriť sa, že Migy sú nám na nič, je hrubé zavádzanie (VIDEO)
16 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Emeritný ústavný sudca docent JUDr. Ján Drgonec vysvetľuje, prečo je odovzdanie našich Migov 29 protiústavným krokom. Protiústavné je podľa neho konanie ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) a premiéra odvolanej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), ale aj vrchnej veliteľky Ozbrojených síl a prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Drgonec u Mimi Šramovej hovorí, že v tejto chvíli nie je podstatné, či Rusko zareaguje, alebo nezareaguje na našu dodávku Migov 29 Ukrajine. Problémom podľa neho je neústavnosť celého rozhodovania. Ide totiž o závažnú situáciu, o ktorých odvolaná vláda nemá právo rozhodovať a aj prezidentka by sa pri jej súhlase dostala do absurdnej situácie. Za nepravdu považuje ústavný právnik aj tvrdenie odvolaného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), že Migy sú nám zbytočné.

Všimne si to Rusko?

Dosah toho, že dodáme naše Migy na Ukrajinu si doc. Drgonec netrúfa odhadnúť.

„Možnosti sú širokospektrálne od toho, že sa neudeje nič, až po to, že nám tu budú pršať nejaké rakety a budeme s prekvapením pozerať, kde to dopadá,“myslí si Drgonec. Problém vidí v tom, ako slovenskí predstavitelia naložia so slovenskou Ústavou. A tá je podľa právnika tak hrubo porušovaná, že to je absolútna výnimka aj na štandardy tejto vlády.

Smrad, chlad a hlad: to bol stredovek (GALÉRIA)
Stredovek je pre nás zaujímavá doba. Hoci nám priniesol napríklad prevratnú kníhtlač, či okuliare, žiť na stredovekom hrade by sme rozhodne nechceli. Život na stredovekom hrade rozhodne nebol to, čo sa nám snažia ponúknuť filmári. Bolo to skôr... Čítať ďalej
13 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Hrubozrnné barbarstvo

JUDr. Drgonec nesúhlasí s tvrdením štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR s tým, že odovzdanie Migov Ukrajine nie je právny, ale politický problém.

„Ústava SR má výslovné ustanovenia o tom, čo kto môže a čo sa má diať a keď sa to neberie do úvahy, tak to nie je politický problém,“vysvetľuje Drgonec u Mimi Šramovej, kde konkrétne cituje články z Ústavy, v ktorých sa problém rieši.

Doc. Drgonec objasnil, že odvolaná vláda nemá všetky právomoci, ktorými disponuje štandardná vláda.

Zdroj foto: FB/Eduard Chmelár | Eduard Heger a Jaro Naď

Závažné otázky

„Skutočne dôležitý je článok 119. podľa ktorého sa vymedzujú niektoré konkrétne právomoci. Lenže podľa pismena „I“ vláda za štandardných okolností rozhoduje o závažných otázkach zahraničnej politiky a vnútornej politiky,“upozorňuje Ján Drgonec na dôležitosť tohto článku. Odvolaná vláda je podľa jeho výkladu vylúčená z rozhodovania o závažných otázkach.

„Vzniká otázka, či dodávka Migov 29 na Ukrajinu je závažná otázka, alebo je to niečo nepodstatné,“ upozorňuje Drgonec a varuje pred tým, že premiér Heger zrejme bude presadzovať názor, že to nie je nič závažné, lebo veď ide len o niekoľko kusov starej techniky. Situáciu s Migmi ústavný právnik prirovnal k podobnej situácii z decembra, kedy ešte bola vláda právne plnohodnotná. Vtedy uznesením poverila ministra obrany Naďa, aby to vybavil. Uznesenie odkazovalo na rozhodovanie v závažnej otázke zahraničnej politiky.

„Nemôže byť preto pochybnosť, že tu sa napĺňa právomoc, aká vláde nepatrí,“ uzatvára JUDr. Drgonec.

Má túto právomoc prezidentka?

Podľa JUDr. Drgonca ju nemá, aspoň vo vzťahu k zahraničnej politike.

„Prezidentka SR vstúpila do výkonu svojej funkcie s tým, že presviedčala, alebo plakala, kde sa dalo, že nemá právomoci a treba jej ich rozšíriť. Prezidentka však má niekoľko právomocí, ktoré sú extrémne dôležité,“ vysvetľuje ústavný právnik s tým, že ide o právomoci v zahranično-politickej oblasti, ktoré ale prezidentka môže delegovať na členov vlády.

Heredoš: Dole masku, pán (odvolaný) minister!
Nezávislý poslanec NR SR Miroslav Heredoš si tentokrát vzal „na mušku“ odvolaného ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Tvrdí, že na Ministerstve obrany (MO) SR pôsobia „charakterové nuly a poskokovia NATO a Bruselu“. Heredoš vysvetľuje, prečo... Čítať ďalej
13 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Ďalšia prezidentkina právomoc

„Prezidentka je hlavným veliteľom Ozbrojených síl (OS) SR a tam neexistuje nijaké obmedzenie, nijaké poverenie, nijaký odkaz na zákon. V celom rozsahu je hlavným veliteľom OS SR prezident,“pripomína Drgonec.

„Táto právomoc hlavy štátu je bezprostredne narušená. Posledné bojové lietadlá, ktoré máme, pošleme na Ukrajinu. Ak hlavný veliteľ rozhodne o odzbrojení SR, tak sa podľa môjho presvedčenia dopustí trestného činu,“ objasňuje právnik s tým, že je podľa neho absurdné, že prezidentka odzbrojí armádu štátu, ktorého je najvyššou ústavnou činiteľkou.

Zdroj foto: FB /ECh | Zuzana Čaputová

Ako je to s tým zlým technickým stavom Migov

Odvolaný premiér Heger (OĽaNO) nás presviedča, že Migy sú vyradené a Slovensko ich nemôže používať. "Práve tieto vyradené migy môžu zachrániť nevinné životy na Ukrajine," povedal. Zopakoval, že stroje môže Slovensku preplatiť Európska únia. "Každá pomoc, ktorú takýmto spôsobom poskytujeme, je uhradená z Európskeho mierového nástroja," upozornil.

„Stavať sa do pozície, že načo by nám boli a keď sa ich zbavíme, nebudú nám prekážať, je jednoducho nehorázna lož,“myslí si JUDr. Drgonec s tým, že tieto stíhačky sa stále pokladajú za stále plnohodnotné na činnosti, na ktoré sú určené.

HLAS vyzýva Hegera: OPUSTITE POLITIKU VOJNOVÉHO DOBRODRUŽSTVA!
HLAS - SD vyzýva na sociálnej sieti odvolaného predsedu vlády Hegera, aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. V súvislosti s Hegerovými vyjadreniami týkajúcimi sa vôle darovať slovenské stíhačky Ukrajine... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik