Pochod za mier naprieč Slovenskom: Sme na polceste (GALÉRIA)
14 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Od konca januára sa na sociálnych sieťach objavuje pozvánka na pochody za mier. Občania nimi v každom väčšom meste Slovenska vyjadrujú nevôľu voči vojne na susednej Ukrajine. Termíny zhromaždení v jednotlivých mestách sú rozložené tak, že dnes máme za sebou pochody zhruba v polovici miest Slovenska.

Prečo vlastne a kto je organizátor? Ako to prebiehalo v jednotlivých mestách, aký je „scenár“ celého podujatia a kde sa ešte môžete pridať k tým, ktorí chcú mier? Uskutočnené pochody dávajú odvolanej vláde na vedomie, že Slováci nepotrebujú byť vťahovaní do nezmyselného vojnového konfliktu, že občania Slovenska pre svoju prosperitu potrebujú hlavne mier.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Boj za mier

Rozhoduje o nás pár ľudí a my, Slováci nechceme vojnu. Chceme mier, neutralitu pre Slovensko. „Nech stíchnu zbrane a prehovoria ľudia“, hlása plagát, ktorý na sociálnych sieťach slúži, ako pozvánka na pochody v jednotlivých mestách. Heslo „Boj za mier“ znie, ako oxymoron (slovné spojenie, kde jedno slovo vylučuje druhé, pozn. red.). Žijeme však v čase, kedy vládni predstavitelia bez mandátu, čím ďalej, tým viac zaťahujú Slovensko do vojnového konfliktu, ktorý má veľmi nepríjemnú ambíciu – prerásť do ďaleko väčšieho konfliktu.

Ľudia a pravda

„Žiadni organizátori, žiadne pódiá, iba my ľudia a pravda!,“ môžete sa dočítať na plagáte. O tom, že v každom meste to majú na starosti iní ľudia svedčí aj to, že plagáty majú pre každé mesto rôzny vizuál.

„Dajte slovo tým, ktorí budú najväčšími obeťami vojny, bežným Slovákom, ktorí sa môžu stať obeťami mäsového mlynčeka. Babke, ktorej zomrela rodina vo vojne, mamičke, ktorej dieťa môže stratiť otca, matke, ktorej môžu odviesť synov, mužom, ktorí hrozí, že môžu padnúť vo vojne. Tí majú mať slovo,“ pripomenula Iveta Michalíková, diplomatka a účastníčka mnohých z už uskutočnených pochodov.

Slováci chcú rozpútať BOJ ZA MIER! Nedovolíme Vám ničiť našu krajinu, deti a naše životy…
Na sociálnej sieti sa čoraz častejšie začína zobrazovať verejná udalosť. Podľa oznamu sa chystá Slovenský pochod za mier. Bez pódia- bez organizátora- Iba MY ĽUDIA. Slováci rozpútajú BOJ ZA MIER! Nedovolíme Vám ničiť našu krajinu, deti a naše... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Polovička je za nami

7. februára niekoľko tisíc ľudí prišlo do Košíc prezentovať, že to, čo Slovensko a jeho obyvatelia potrebujú, je mier.

„Brat za brata, tak to má byť,“ napísala jedna z účastníčok v Spišskej Novej Vsi. Iný účastník skonštatoval: „Spišská Nová Ves sa tiež zapojila do pochodu za mier. Jednoznačne sa účastníci vyjadrili,že zločinná vláda podporuje stret americkej oligarchie a jej poskokov vo vojne o zdroje RF do posledného ukrajinského muža a zhoršuje aj tak nízku životnú úroveň Slovákov.“

Nesklamal ani Novohrad. K Lučenčanom sa 10. februára pripojili aj obyvatelia Veľkého Krtíša. V rovnaký deň sa konalo zhromaždenie za mier aj vo Zvolene.

Provokatéri sa nevyhli ani Banskej Bystrici. Aj tu sa zomaždenie konalo na hlavnom námestí o 17:00 hodine, čo je „univerzálny čas“ konania – v každom meste na hlavnom námestí o 17:00. Bystricou okrem hesiel znela aj pieseň Slovensé mamičky.

V Martine bola podľa Ivety Michalíkovej priam revolučná účasť, námestie a ulice zaplavené tisícmi obyvateľov a nekončiacim zástupom ľudi v pochode za mier. „Martin zabodoval. Zo všetkých miest Martinčania najviac odmietajú vojnu!,“napísala Michalíková na Facebook.

Danko: Ruské peniaze (západu) nesmrdia?
Andrej Danko (SNS) kritizuje slovenskú prezidentku a premiéra za to, že pozastavili všetky projekty v Ruskej federácii. Reaguje tak na Mychajla Podoľaka, ktorý v nedeľu priniesol informáciu, že za rok trvania ruskej invázie na Ukrajinu, ruský trh... Čítať ďalej
13 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Pozvaní ste všetci

Kde všade sa ešte budú konať pochody za mier? Pripomíname, že vždy ide o hlavné námestie a čas je 17:00. Prineste si so sebou slovenské vlajky a mierové transparenty.

14. 2. – Žilina a Malacky

15. 2. – Trenčín

16. 2. – Piešťany, Senica, Liptovský Mikuláš

17. 2. – Dunajská Streda, Prievidza, Galanta

20. 2. – Topoľčany, Trnava

21. 2. – Nové Zámky, Rimavská Sobota

22. 2. – Nitra

23. 2. – Komárno, Štúrovo

3. 3. – Bratislava, Prezidentský palác, odkiaľ sa pôjde pred americkú ambasádu. Tu je však oproti ostatným miestam zmena, pochod sa bude konať už od 13:00.

Slovenskú tlač nezaujímajú

„Pochod za mier je široká akcia, ktorá sa bude konať vo viacerých väčších mestách na Slovensku. Centrálny protest bude v Bratislave pred veľvyslanectvom USA,“napísali srbské noviny Pravda, kým v slovenskom mainstreame sa tvária, že sa nič nedeje.

Ako že to znie tá hymna?

„Už Slovensko vstáva, putá si strháva...,“ spieva sa v poslednej slohe slovenskej hymny, ktorej text napísal Janko Matúška. Zdá sa, že toto je ten čas, kedy sa naplní to: „Ej rodina milá, hodina odbila, žije matka Sláva.“

Poznáte históriu našej hymny? (FOTO+VIDEO)
Mnoho ľudí pozná prvú slohu štátnej hymny Slovenskej republiky a spieva ju "po starom", ako bola schválená počas federácie s Čechmi. Väčšina ľudí pozná jeden zo symbolov SR, štátnu hymnu, ako ju používame dnes. Vedeli ste ale, že pôvodná... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!