Fico: Hyenizmus! Stíhačky áno, na dôchodky nie! Drsný odkaz pre Hegera
14 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Predstavitelia strany SMER –SD a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) mali dnes spoločnú tlačovú besedu, kde poukázali na to, ako znovu vláda oklamala ľudí. R. Fico uviedol, že s potešením privítal návrh, že sa po nejakom čase rozmrazia minimálne dôchodky. V tomto okamihu sa bavíme o 120 tisíc ľuďoch, ktorí poberajú minimálne dôchodky. Očakával, že v Národnej rade SR (NR SR) sa nájde široká politická zhoda.

„Boli sme všetci nastúpení v parlamente a povedali sme, super, zahlasujeme. Zákon nadobudne účinnosť okamžite a môžeme vidieť nejaké výraznejšie zvýšenie minimálnych dôchodkov v priemere možno o 35 eur, čo je pomerne veľa pre takéhoto človeka, ak to zrátame, keďže do konca roka by to mohlo byť možno v súhrnnej sume 400 eur. Stalo sa to, že predstavitelia vládnej koalície sa rozhodli, že odložia účinnosť tohto zákona, podali pozmeňujúci návrh na základe ktorého rozmrazenie minimálnych dôchodkov pre 120 tisíc ľudí, ktorí majú príjmy na úrovni okolo 340 eur príde až 1. januára 2024. Bez hanby to urobili, bez akéhokoľvek vysvetlenia, urobili to tak, aby sa vysmiali do tváre najchudobnejším ľuďom,“ priblížil.

Na Ukrajinu sa lejú milióny...

Poznamenal, že ide o obrovský paradox, keďže valia milióny eur na Ukrajinu, míňajú zbytočne peniaze na nepodstatné veci, ale tam, kde treba pomôcť ľuďom, aby prežili, nemajú problém odložiť účinnosť zákona takmer o rok.

Blaha: "Kto je suverénom? Ľud Slovenska či americký Ramstein?"
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v utorok odcestoval do Bruselu na rokovania vo formáte ministrov obrany členských krajín NATO. Jeho program sa začína rokovaním tzv. Ramstein formátu pre podporu Ukrajiny. Stretne sa aj s novým... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Pritom táto skupina ľudí s minimálnymi dôchodkami, ktorí pracovali celý život patrí medzi najohrozenejšie na Slovensku. A teraz majú pozerať na to, ako vládna banda idiotov presadí takúto zmenu. „Ak má niekto príjem 340 eur, tak si z toho musí nakúpiť potraviny, musí si z toho nakúpiť lieky, ktoré potrebuje k životu, musí zaplatiť energie, musí zaplatiť bývanie a očakáva sa snáď, že by ten človek si mohol aj niečo iné zabezpečiť pre svoj život ako len to, že si zaplatí základné životné potreby,“ povedal.

Pritom len v tomto roku zaplatia ľudia za potraviny takmer o 30% viac ako minulý rok.

Heger nech sa vyhýba!

Vo svojom prejave Fico všetkých prekvapil, keď verejnosti ukázal základné potraviny ako chlieb, rožok, alebo maslo, ktoré sú v súčasnosti v porovnaní s minulosťou neúmerne drahšie.

Hegerovi odkázal, nech sa mu vyhýba, lebo v opačnom prípade mu drahý rožok s drahým maslom napchá do úst: "Aby Heger vedel ako bolí chudoba“.

Zdôraznil, že pokiaľ by mal byť SMER súčasťou vlády, ako prvé by riešil rozmrazenie dôchodkov a v spolupráci s JDS prijal by ďalšie opatrenia proti šíreniu chudoby.

Dôchodcovia na pokraji biedy

Predseda JDS Michal Kotian povedal, že v septembri 2022 robila JDS petíciu, v ktorej žiadala s okamžitou platnosťou, aby so spätou platnosťou od 1. júla bola valorizácia 8%. Vtedy ich prijal predseda parlamentu B. Kollár, ktorý povedal, že to je neskoro, že sa to nestihne vybaviť. „Som rátal  stým, že keď budeme mať taký predstih ako teraz, že by to mohlo prejsť a mohlo by sa to vyrátať tak, aby to pre dôchodcov bolo výhodné. Za minulý rok dostali naviac len sociálnu štrnástu dávku.

„Ja tak trochu závidím rodičom, že dostali vyšší rodičovský príspevok, 100% vyššie. Nie žeby som im závidel, ja viem, že to je veľmi zložité, ale u nás takmer každé dieťa má jedného až dvoch rodičov, takže predsa len je niekto, kto sa môže o nich postarať. Ak dôchodca ostane sám, s týmto dôchodkom, ktorý je minimálny a tento človek robí 32 a viac rokov, tak sa nemá kto oňho postarať. Z neho sa stane človek, ktorý je bezdomovec, hladuje a zomiera,“ uviedol.

Oslovili aj prezidentku

Zároveň je presvedčený, že by sa koalícia mala zamyslieť nad tým, ako dôchodcom pomôcť ešte v tomto roku, pretože aj človek, ktorý je doma si musí zabezpečiť elektrinu a vodu. JDS dávala dokonca návrh prezidentke, aby sa do ústavných zákonov dostalo, aby mal človek právo na vodu, teplo a na energiu, lebo bez toho žiť nemôže.

Bývalý minister práce Ján Richter povedal, že koalícia pokračovala v trende, ktorý začala pred tromi rokmi – jednou rukou málo dáva a druhou rukou veľa berie. Podľa neho tým, že poslanci zmenili účinnosť o 10 mesiacov, obrali o veľmi potrebné finančné prostriedky tým, ktorí to najviac potrebujú. Vyzval ministra práce M.Krajniaka, aby skôr rozmrazili dôchodky, aby skôr pristúpili k valorizácii dôchodkov. Budúci mesiac totiž dáva do NR SR novelu zákona o sociálnom poistení.

E. KALIŇÁK: Médiá a politický komentátori musia niesť zodpovednosť za svoje klamstvá. Kto bude prvý?
To, čo predviedol v sobotu v Denníku bývalý komunistický pisálek, ktorý ako správny demokrat po revolúcii prevrátil kabát a začal zrazu hlásať pravdy amerického režimu - Marián Leško - u Moniky Tódovej, je za hranou tej najprimitívnejšej... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik