Drzý ako ploštica
15 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Neprešiel mi jeden návrh - uplácať občanov, ktorí prídu k voľbám, desať percentnou zľavou na poplatky štátu, dám druhý, ešte drzejší. Hneď na druhý deň. Päťstovku za účasť vo voľbách, za lístok do schránky. Za moje politické prežitie. Z nerozpočtovanej kapitoly alebo odkiaľkoľvek zo štátnych peňazí, teda, vašich zdrojov. A pôjdu ma voliť všetci do nohy, najmä tí, ktorí ešte v minulosti chodili hoci za balíček cigariet. Alebo netrochárme, za kartón.

Paragraf 333 Trestného zákona: "(1) Kto inému v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok, alebo z tohto dôvodu poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok inej osobe, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky." Je pravda diskutabilné, či vysoká účasť vo voľbách v septembri je všeobecným záujmom, alebo iba existenčným záujmom Igora Matoviča. Z pohľadu morálno-etického ide však o jednoznačný pokus uzákoniť podplácanie v zájme získania protislužby, navyše ešte financované z verejných zdrojov. Natíska sa tu otázka, kto sa tu opätovne pokúša o korupciu celoštátneho rozsahu?

Strata súdnosti

Súdnosť je schopnosť správne usudzovať, rozvážnosť. Podľa Immanuela Kanta ide o zložku vedomia, schopnosť usudzovať, súdiť, posudzovať, či niečo zvláštne spadá pod všeobecné pravidlo. Súdnosť je špecifickosť prirodzeného dôvtipu, ktorého nedostatok nemôže nahradiť nijaká škola. Nedostatok súdnosti je hlúposť a táto chyba sa vôbec nedá odstrániť. Nedostatočná súdnosť býva prvotným prejavom u ľudí, ktorí neskôr trpia skresleným vnímaním reality vonkajšieho sveta. Vidia neexistujúce veci, ľudí, počujú hlasy, majú halucinácie. Ich správanie je neadekvátne, cítia sa neistí, majú strach. Sú paranoidní a vytvárajú bludné predstavy. V pokročilom štádiu už nespoznávajú ani svojich blízkych, ošetrovateľov, pletú si ich s inými osobami, zabúdajú kde sú, stávajú sa dezorientovanými v čase, priestore, vo svojej osobe.

Čítať dôvodovú správu k návrhu zákona je ako čítať Poučenie z krízového vývoja

Mladšej generácii treba najskôr pripomenúť, čo to poučenie vlastne bolo: Poučenie z krízového vývoja je hovorový názov dokumentu „Poučenie z krízového vývoja v strane a spoločnosti od XIII. zjazdu KSČ“, ktorý schválil 10. decembra 1970 Ústredný výbor KSČ. Dokument popisoval a interpretoval zo straníckeho pohľadu udalosti Pražskej jari a vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska. 

A teraz z dôvodovej správy Matovičovho návrhu - "...nielen tieto mimoriadne ťažké krízy, hysterická štvanica opozície, ale aj vnútorná opozícia voči vláde zo strany bývalého koaličného partnera, opakované protivládne kroky prezidentky a najmä sústredený lynč niektorých vládnych politikov zo strany zaujatých či úplatných novinárov z médií v rukách oligarchov, dosiahli svoj cieľ. Vládu sa im podarilo najprv zdiskreditovať, povaliť a tak Slovensko stojí pred predčasnými voľbami. História dokazuje, že v čase veľkých kríz, sú ľudia náchylní voliť skratkovité ľúbivé riešenia, ktoré sa však následne preukážu ako tie najhoršie možné. Bolo to tak v 30-tich rokoch minulého storočia v Nemecku a reálne hrozí, že si takú skúsenosť vyskúšame aj na vlastnej koži."

Mimo reality

Lenže, je tu jedno veľké podozrenie, a to, že to, že " v čase veľkých kríz, sú ľudia náchylní voliť skratkovité ľúbivé riešenia, ktoré sa však následne preukážu ako tie najhoršie možné" už sme si overili vo voľbách v roku 2020.

Ozaj, ešte k tým plošticiam

Ploštica posteľná je známy dočasný parazit teplokrvných stavovcov vrátane človeka, patriaci medzi bzdochy. Ploštica posteľná napáda svoje obete spiace za tmy. Cez deň sa ukrýva v štrbinách nábytku a stien, za obrazmi, garnižami, tapetami a pod. Alebo v pancierovanej limuzíne. Satie krvi uprednostňuje predovšetkým na ľuďoch. Boj nad plošticou zatiaľ nevyhrali žiadne lacné prípravky z drogérie a ani ľudové triky. Je potrebné, aby tento problém riešili profesionáli.

Remišovej rychlorekvalifikácia - expertka na stíhačky
Pandémia, rúška, vesmírne technológie, školská výchova, ropné produkty, burzové správanie, sociálna starostlivosť, spravodlivosť, zdravotníctvo, bankovníctvo, medzinárodná diplomacia, rusológia, politológia a najnovšie vojenská špičková technika,... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme