Radačovský reaguje na vyjadrenia Krúpu: Bože, odpusť tým 1 864 občanom, čo ho volili!
14 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Vyšetrovanie prípadu únosu Vietnamca napreduje pomaly. Myslí si to predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (SaS). "Bože, odpusť tým 1 864 občanom, ktorí Juraja Krúpu do NR SR poslali. Bože, odpusť verejnoprávnym médiám, že takýmto, pomaly nikým nevoleným, vraj odborníkom, dávajú priestor vo svojich reláciách," oroduje u Najvyššieho europoslanec a exsudca Miroslav Radačovský.

K únosu Vietnamca Thana došlo ešte v lete 2017. V Nemecku minulý týždeň odsúdili na päť rokov väzenia jeho krajana. Ten podľa súdu šoféroval dodávku, ktorá ho viezla z Berlína do Bratislavy. Na Slovensku konkrétne výsledky vyšetrovania nie sú známe.

„Musím konštatovať, že to je smutné, lebo celé Slovensko môže vidieť, že máme jasné dôkazy z Nemecka, ktoré dokazujú, že vietnamský občan bol unesený cez Slovensko,“ uviedol Krúpa.

Predvolal si preto šéfov generálnej a krajskej prokuratúry v Bratislave. Tí tvrdia, že vyšetrovanie napreduje štandardne.

V najbližších voľbách odborníci musia vystriedať tárajúcich politikov

Vyjadrenia Juraja Krúpu okomentoval na sociálnej sieti aj europoslanec a exsudca Miroslav Radačovský. Ten pevne verí, že takíto táraji nedostanú v nadchádzajúcich voľbách šancu.

"Vyjadrenia Juraja Krúpu, ktorý pre vstup do NR SR získal len 1 864 hlasov a tvári sa a vystupuje ako keby riadil štát a zahraničnú politiku SR, pričom by mu toto minimum hlasov pri zmene volebného systému nestačilo ani na to, aby bol poslancom obecného zastupiteľstva vo väčšej obci, nemôžu nikoho nechať na pochybách, že v najbližších voľbách odborníci musia vystriedať tárajúcich politikov," skonštatoval europoslanec Radačovský.

Bývalý sudca upozorňuje, že Krúpa sa niekoľkokrát vyjadroval k únosu Vietnamca, kto sa tohto únosu na území SR dopustil alebo nedopustil, ako sa únos vyšetruje či nevyšetruje, že nemecké súdy už rozhodli, že únosu z územia SR mimo Schengenský priestor sa dopustilo Slovensko a pod. "Dokonca použil aj výraz „únos Kováča ml. Keď už je taký všehoznalý a jedinečný, tak by mohol používať aspoň odborné výrazy," myslí si Radačovský.

Prokuratúra zatiaľ nepotvrdila, že Vietnamca uniesli cez SR
Prítomnosť uneseného vietnamského občana na území Slovenskej republiky sa zatiaľ jednoznačne nepotvrdila. Vyplýva to z vyjadrení bratislavského krajského prokurátora Rastislava Remetu, ktorý poukazuje na aktuálny stav dokazovania. Uviedol to v... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

A hneď predsedu brannobezpečnostného výboru parlamentu poučil:
  • § 209 ods. 1 Tr. zákona kvalifikuje tr. čin únosu takto: Kto dieťa alebo osobu postihnutú duševnou poruchou alebo nedostatočne vyvinutou odníme z opatrovania tohto, kto má podľa zákona alebo podľa úradného rozhodnutia povinnosť sa o nich starať, potresce sa. Asi Vietnamec nebol dieťa alebo nedostatočne vyvinutý či duševne chorý a preto o tr. čine únosu nemožno hovoriť.
  • Existuje aj ust. § 186 ods. 1 Tr. zákona, vydieračský únos, ktorý znie: Kto sa zmocní iného proti jeho vôli alebo ho unesie a hrozbou jeho usmrtenia, ujmy na zdraví alebo inej ujmy si od neho alebo od tretej osoby vynucuje poskytnutie plnenia majetkovej alebo nemajetkovej povahy, potresce sa. Ani o tento tr. čin nemôže ísť, pretože nikto asi neunášal Vietnamca kvôli výkupnému.
  • Je aj ust. § 187 ods. 1 Tr. zákona, zavlečenie do cudziny. Kto iného zavlečie do cudziny, potresce sa. Vietnamec však nebol pretransportovaný do cudziny, ale domov, do Vietnamu, kde bol súdený za závažnú majetkovú tr. činnosť, ktorej sa voči Vietnamskej republike dopustil. Aký vlastne trestný čin je vyšetrovaný, z vyjadrenia Krúpu nevie nikto, asi len on sám.

"Bože, odpusť tým 1 864 občanom, ktorí Juraja Krúpu do NR SR poslali. Bože, odpusť verejnoprávnym médiám, že takýmto pomaly nikým nevoleným, vraj odborníkom, dávajú priestor vo svojich reláciách. Som presvedčený, že na slobodných alternatívnych médiách, Hlavných správach, Hlavnom denníku, Slobodnom vysielači, atď., by sa s ním nikto nerozprával," zalamuje rukami Radačovský.

No miesto slovenského parlamentu odporúča Krúpovi kariéru v tom európskom. "A možno, že by bol vhodným objektom pre EP – Kancelária na Slovensku. Ľudia tam sediaci a ich redaktori sú tiež príznační na to, že dávajú priestor a vedú rozhovory len s tými europoslancami, ktorí majú ten ich jediný a ten „správny“ názor, bez ohľadu na to, aký počet občanov ich do EP zvolil. No to sa ani nečudujem. Veď pokiaľ vám sedí americký mariňák za chrbtom a pokiaľ chcete existovať, tak vlastná sloboda myslenia a vlastné presvedčenie ide bokom," uzavrel Radačovský.

Krúpa vidí v žiadosti Ukrajiny o MiG-y zmysel, Tomáš nabáda na opatrnosť
Žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o poskytnutie slovenských stíhačiek je očakávanou požiadavkou, ktorá má zmysel. V štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ na Hrane to uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme