„História ukáže, kto robí viac pre mier.“ Predseda olympijského výboru si trvá na svojom
13 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Vedenie olympijského výboru zvažuje, že by na olympijských hrách 2024 mohli štartovať aj ruskí a bieloruskí športovci. Predseda MOV Thomas Bach hovorí, že prácou výboru je ľudí spájať. Obmedzovanie účasti športovcov by podľa odborníkov na ľudské práva OSN bolo diskrimináciou. Návrh sa stretol s nepochopením v Európe, Českej republike a predovšetkým u ukrajinských športovcov.

„Našou úlohou je ľudí spájať,“ bráni predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach prípadnú účasť ruských a bieloruských športovcov na Olympijských hrách 2024 v Paríži.

Tento návrh vedenia MOV, že by sa hier mohli zúčastniť športovci, ktorí by sa vyslovili proti ruskej invázii na Ukrajinu, sa stretol v Českej republike s nepochopením u Českého olympijského výboru, Ministerstva zahraničia i Národnej športovej agentúry. Bach nie je názoru, že by na návrhu výboru bolo niečo zlé. „História ukáže, kto robí viac pre mier. Či tí, ktorí sa snažia držať cesty otvorené, komunikovať, alebo tí, ktorí chcú izolovať a rozdeľovať,“ vyhlásil pre medzinárodné médiá.

Návrh Bach podporuje tvrdením, že rešpektovať by sa mali ľudské práva všetkých športovcov. Okrem toho z dôvodu odporúčania odborníkov na ľudské práva OSN, ktorí sú toho názoru, že obmedzovanie účasti športovcov iba kvôli ich národnosti je diskrimináciou, zmenil MOV svoje stanovisko a vyrukoval s týmto návrhom. Kvalifikácia ruských a bieloruských športovcov by mohla prebiehať prostredníctvom súťaží v Ázii.

„Z ľudského pohľadu môžeme chápať ich reakcie, zdieľame ich utrpenie. Všetkých ukrajinských športovcov môžeme uistiť, že sme s nimi solidárni a že ich komentáre berieme veľmi, veľmi vážne do úvahy,“ komentuje Bach negatívne reakcie niektorých ukrajinských športovcov, ktorí s účasťou ruských športovcov na hrách 2024 nesúhlasia. Patrí medzi ne napríklad lyžiar Ivan Kovbasnjuk, výškarka Jaroslava Mahučichová či tenistka Elina Svitolinová.

Svet akútne potrebuje ďalšieho Lennona
„Give Peace a Chance“ je pieseň, ktorú napísal John Lennon. Jej autorstvo bolo pôvodne pripisované dvojici Lennon-McCartney. Refrén skladby „All we are saying is give peace a chance“, ako aj jej idea vznikla v období na konci 60. rokov, keď John a... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme