Keď chodia Rusi, zle je, keď nechodia, ešte horšie(VIDEO)
13 | 02 | 2023 I Milan Laca

Starostka Karlových Varov avizovala riziko zatvorenia rezortu pre odliv turistov z Ruska.

Andrea Pfeffer Ferklová pre Actualne.cz povedala, že mestské kúpeľníctvo je na pokraji zatvorenia a to aj kvôli odlivu turistov z Ruska.

Nechodia...

„Pokles sa začal po anexii Krymu v roku 2014. Vrchol však prišiel s epidémiou koronavírusu a následnou vojnou na Ukrajine. V období pred COVIDOM 2019 strávili Rusi za prvé tri štvrťroky v karlovarských hoteloch celkovo 300 tisíc  nocí. V roku 2022 to bolo za rovnaké obdobie len 10 000." Ako povedala Pfeffer-Ferklová, ak nenájdeme novú klientelu, kúpeľníctvo ako také úplne vymrie.

Tvrdohlavý Viktor (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán odmietol zatlieskať ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak pred spoločnou fotografiou lídrov EÚ v Bruseli. Video zverejnil kanál Strana.ua Telegram . Trucoval Zábery ukazujú, ako... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca

Prídu, ale málo

V článku sa píše, že v roku 2022 pricestovalo do Karlových Varov historicky najviac turistov, najmä z Nemecka. Turisti z Ruska však prichádzali  do mesta na niekoľkotýždňové pobyty v sanatóriách a kúpeľoch. Európski turisti prichádzajú vo väčšom počte ako predtým, ale majú tendenciu zostať len na víkend. Česi, Nemci, Taliani, Španieli alebo Francúzi síce prichádzajú v hojnejšej miere ako predtým, ale väčšinou maximálne na wellness víkend". V meste tak ubúda sanatórií, ktoré ponúkajú komplexnú kúpeľnú starostlivosť. Niektoré museli skončiť, iné sa premenili na wellnessové centrá, aby vyhoveli dopytu turistov zo západných krajín. 

Karlove Vary
Ruský raj

Podľa článku, značná časť historického centra mesta patrila Rusom. Napríklad vdova po bývalom moskovskom starostovi Jurijovi Lužkovovi Elena Baturinová vlastnila hotel Quisisana Palace v Karlových Varoch. Podľa niektorých odhadov Rusi vlastnili pred okupáciou časti Ukrajiny cez polovicu historického centra. Aj rok po začiatku vojny možno snáď v každej ulici naraziť na pútače realitných kancelárií s nápisom „na predaj“. Úplne mimo prevádzky je napríklad luxusný hotel Quisisana Palace.Podobný osud stretol aj pamiatkovo chránený dom Felix Zawojski, jednu z najkrajších secesných budov v Karlových Varoch. V minulosti slúžila banke aj sklárom slávnej firmy Moser. Posledných viac ako desať rokov jr zo letné sídlo majetnej ruskej rodiny a jej priateľov. Od invázie Felix Zawojski pôsobí ako dom duchov. Prázdno je aj v miestnych obchodoch s luxusným tovarom. Tie sa do vlaňajška spoliehali na zámožných ruských zákazníkov.  

Zožali kritiku

Podľa Aktualne.cz  vedenie mesta bolo kritizované za spustenie kampane v ruskom jazyku na prilákanie turistov. Kampaň mala spočiatku slogan – „Mesto, ktoré vám rozumie“, no miestna správa musela od neho upustiť. Podľa nich bola kampaň zameraná na Rusov, ktorí dlhodobo žijú v západných krajinách. „Samozrejme, nepodporujeme Rusko. Ale kúpeľníctvo teraz nemôže prežiť bez Rusov“.

Dobrý zákaz? 

Európska únia vlani zrušila zjednodušený postup pri získavaní víz pre Rusov. Potom Fínsko uzavrelo hranice pre turistov z Ruska. Podobné obmedzenia zaviedli v Litve, Estónsku, Poľsku, Lotyšsku aj v Českej republike.

Svedectvo z Izraela: ZABLOKOVAL Západ mier na Ukrajine?
Veľký ohlas v posledných dňoch vzbudil takmer päťhodinový rozhovor s bývalým izraelským premiérom Naftalim Bennettom. Hlavne jeho slová o tom, že mal rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po vypuknutí vojny „zablokovať Západ“. Server Insider však... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Odovzdávanie cien Grammy: Satanizmus, okultizmus aj propagácia LGBT | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik