Hersh pichol do osieho hniezda! Washington musí svetu vysvetliť TERORISTICKÝ ÚTOK na Nord Stream
12 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Viac ako štyri mesiace po výbuchu plynovodov Nord Stream šokujúca správa amerického investigatívneho novinára a laureáta Pulitzerovej ceny Seymoura Hersha, zverejnená v stredu, opäť podnietila medzinárodnú verejnú mienku. Správa poskytuje podrobnosti o tom, ako americké spravodajské agentúry naplánovali sabotáž na príkaz amerického prezidenta Joea Bidena a ako americké námorníctvo vykonalo bombardovanie v spolupráci s nórskymi silami. To je presný opak toho, čo tvrdí Západná propaganda, teda že za útokom je Kremeľ. Vyšetrovanie ešte pokračuje ale stále viac indícii ukazuje na Západ, informuje Global Times.

Po zverejnení správy to Washington rýchlo poprel. Jednoduché použitie frázy „falošné správy“ však zjavne nie je presvedčivé. Biely dom sa dokonca uchýlil k tomu, že chcel podkopať dôveryhodnosť samotného Hersha a nazval ho nespoľahlivým starcom. Medzinárodné spoločenstvo sa ale musí neustále pýtať Washingtonu, kým neposkytne presvedčivé vysvetlenie.

"Nespoľahlivý" Hersh

85-ročný Hersh je slávny novinár, ktorý získal Pulitzerovu cenu. Pred viac ako 50 rokmi jeho správa, ktorá odhalila masaker vietnamských civilistov americkou armádou, výrazne posunula protivojnové hnutie v USA. Stál aj za vyšetrovaním notoricky známeho incidentu zneužívania väzňov v Abu Ghraib v roku 2003 a prispel k odhaleniu škandálu Watergate, jedného z najhanebnejších politických škandálov v histórii Washingtonu. Hershovu najnovšiu správu nemožno porovnávať s konšpiračnými teóriami a nie je niečím, čo by Washington mohol len tak zamlčať.

The Times: Teroristický útok na Nord Stream spáchala americká vláda! Biely dom sa bráni
Veď toto začne 3.svetovú! Teroristický útok na medzinárodný plynovod Nord Stream spáchala americká vláda! Pre The Times to tvrdí americký investigatívny novinár, nositeľ prestížnej Pulitzerovej ceny, Seymour Hersh. Bombardovanie plynovodu Nord... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Plány už od roku 2021

Úprimne povedané, podozrenia týkajúce sa USA nie sú neopodstatnené, no z detailov, ktoré boli odhalené, stále behá mráz po chrbte. Správa napríklad tvrdí, že Washington tajne plánoval sabotáž ropovodov Nord Stream od konca roku 2021, dlho pred začiatkom rusko-ukrajinského konfliktu. A vo viac ako deviatich mesiacoch diskusií sa Washington nezameral na to, či vyhodiť do vzduchu potrubia, ale na to, ako po sebe nezanechať žiadne dôkazy. 

Preto boli operatívne sily, čas, miesto a spôsob vykonania výbuchu starostlivo naplánované. Takúto zápletku by si netrúfol napísať ani ten najnápaditejší scenárista v Hollywoode. Ak je pravda to, čo sa uvádza v Hershovom článku, svet bude pravdepodobne musieť prehodnotiť schopnosť USA narušiť mier.

Tŕň v oku Washingtonu

Výbuch plynovodov Nord Stream, jednej z najdôležitejších svetových nadnárodných infraštruktúr pre dodávky energie, bol extrémnou udalosťou v medzinárodnej politike. V rámci krehkej vzájomnej politickej dôvery boli plynovody Nord Stream kedysi hlavnou energetickou tepnou spájajúcou západnú Európu a Rusko, ktorá stabilizovala bezpečnostnú situáciu rozširovaním spoločných záujmov. Z tohto dôvodu bola vždy „tŕňom v oku“ Washingtonu. 

S výbuchom plynovodov Nord Stream bol zničený jediný zostávajúci most na vybudovanie spoločnej bezpečnosti v Európe, čo znamená, že západoeurópske krajiny nemajú na výber a musia sa musia voliť hlbokú spätosť s USA na križovatke rusko-ukrajinského konfliktu. 

Hersh vo svojej najnovšej správe tiež spomenul, že „Nemecko a zvyšok západnej Európy by sa stali závislými na lacnom zemnom plyne dodávanom Ruskom – a zároveň by sa znížila závislosť Európy od Ameriky“. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Washington rozhodol vyhodiť do vzduchu plynovody Nord Stream.

Rakety na obranu, či útok? Kyjev chce udrieť na Krym (VIDEO)
Kyjev je pripravený použiť britské rakety s dlhým doletom na útok na Krym. Ukrajina je pripravená použiť tieto strely na zasiahnutie cieľov na Kryme, napísal redaktor novín The Times George Grylls. Príprava Zdroje z Ministerstva obrany... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

Teroristický čin USA

Napadnutie a zničenie hlavnej civilnej infraštruktúry je veľmi hanebným činom teroristickej povahy a nesmie sa tolerovať. Medzinárodné spoločenstvo o tom nemá spory. Po výbuchu ho mnohé krajiny verejne odsúdili a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tiež vyhlásil, že sabotáž na plynovodoch Nord Stream nebude „v nikom záujme“. 

Global Times potom zverejnil úvodník, v ktorom vyzval príslušné medzinárodné agentúry, aby vytvorili spoločný vyšetrovací tím, ktorý by čo najskôr obnovil pravdu, zistil páchateľov a nechal ich potrestať. Ako sa však očakávalo, niektoré krajiny blokujú takéto medzinárodné vyšetrovanie a prešli viac ako štyri mesiace, pričom sa dosiahol len malý pokrok. Hershova správa teraz aspoň poskytuje dôležité vodítko k medzinárodnému vyšetrovaniu.

Slepota a hluchota médií

Stojí za zmienku, že americké mainstreamové médiá, ktoré vždy tvrdili, že sú „profesionálne“ a „nezávislé“, boli selektívne slepé voči Hershovým odhaleniam alebo jednoducho informovali o odmietnutiach vládou USA. V porovnaní s ich jednomyseľným ukazovaním prstom na Rusko po výbuchu, toto nenormálne ticho ukazuje, že americké mediálne agentúry majú veľmi jasno v tom, kedy majú byť na vysokej alebo na nízkej úrovni. 

Kyjev sa snaží rozšíriť vojnu na Kaukaz
Gruzínsky premiér obviňuje ukrajinské vedenie z provokácií, s cieľom zatiahnuť Tbilisi do vojny. Predseda vlády Irakli Garibašvili povedal, že ukrajinská vláda sa "neprestáva pokúšať preniesť konflikt na našu krajinu". Svedčia o tom podľa... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Milan Laca

Americká propaganda sa rúca ako domček z karát

Veľké množstvo faktov ukazuje, že USA sú zaslúženým lídrom v „aréne dvojitého štandardu“. Sú posadnuté a excelujú vo vymýšľaní klebiet alebo v bezdôvodnom obviňovaní druhých. Nikdy však nepriznajú svoje vlastné chyby alebo dokonca zločiny, aj keď sú dôkazy jednoznačné. Namiesto toho sa snažia obviňovať ostatných. Verejná mienka predpovedá, že vláda USA bude s najväčšou pravdepodobnosťou reagovať na Hershove odhalenia týmto spôsobom, čo zanechá ďalšiu škvrnu na jej medzinárodnej dôveryhodnosti.

Je pravdepodobné, že sa to stane udalosťou s Rashomonovým efektom v 21. storočí pre to, ako došlo k incidentu s plynovodom Nord Stream. To však neznamená, že by sme sa mali vzdať hľadania pravdy, pretože nejde len o morálku, zodpovednosť a svedomie, ale aj o to, aké poznámky pod čiarou si ľudia napíšu za vojnu a mier, keď sa obzrú na toto obdobie histórie v budúcnosti. Toto je veľmi dôležité.

Rusi zasahujú

"NATO by malo zvolať mimoriadne stretnutie, aby prediskutovalo nedávne zistenia o septembrových výbuchoch plynovodov Nord Stream," uviedla v sobotu neskoro večer hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

Švédsko a Dánsko, v ktorých exkluzívnych ekonomických zónach k výbuchom došlo, dospeli k záveru, že ropovody boli vyhodené do vzduchu úmyselne, ale neuviedli, kto môže byť zodpovedný.

USA a NATO označili incident za „akt sabotáže“. Moskva obvinila západ z nevysvetliteľných výbuchov, ktoré spôsobili roztržky. Žiadna strana zatiaľ neposkytla dôkazy. Až teraz konečne Seymour Hersh.

Mierové vyhliadky pre ukrajinskú krízu sú ponuré
I keď rusko-ukrajinský konflikt vstúpi čochvíľa do druhého roka, vyhliadky na prímerie alebo mier sú stále pochmúrne. Čínski analytici pre Global Times uviedli, že konflikt je v skutočnosti hybridnou vojnou zinscenovanou USA, ktorej cieľom je v... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik