Zelenskyj zintenzívňuje lobovanie. Sú však tajfúny RAF tým, čo Ukrajina potrebuje?
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Tohtotýždňová výzva Volodymyra Zelenského na poskytnutie „výkonných anglických lietadiel“ bola prekvapením. Dopyt po západných rýchlych prúdových lietadlách mohol byť predvídateľný, ale nie zjavná požiadavka na Typhoony, ťažné stíhačky čoraz viac zdecimovanej RAF, píše Guardian.

Pred prezidentovou európskou cestou, ktorá upútala pozornosť, sa ukrajinské lobovanie za bojové lietadlá štandardu NATO sústredilo takmer výlučne na americké F-16, ktorých je po celom svete v prevádzke 3000. „Je to najrozšírenejšia stíhačka na svete a má ju veľa členov NATO,“ povedal pred víkendom hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

O tajfúnoch, ktoré stoja približne 75 miliónov libier, nebola ani zmienka. Dať nejaké Ukrajine by predstavovalo najrôznejšie komplikácie, hoci Rishi Sunak dal pokyn ministrovi obrany Benovi Wallaceovi, aby zistil, čo sa dá robiť. Wallaceovo vyjadrenie znie dosť skepticky. Poukazuje na to, že Typhoon vyrába konzorcium Eurofighter so štyrmi krajinami, a preto by s jeho používaním musela súhlasiť nielen Británia, ale aj jeho partneri Taliansko, Španielsko a Nemecko.
 
VIDEO Predvolebný boj medzi Hegerom a Ficom v plnom prúde! ON-LINE STRET DVOCH PROPAGÁND?
ROBERT FICO JE HLASNOU TRÚBOU RUSKEJ PROPAGANDY! Robert Fico opäť raz spustil lživú propagandu o pomoci Ukrajine v podobe MIGov. Považujem za cynické, že teplý čaj a deky sú podľa neho adekvátnou pomocou umierajúcim ľuďom. Skonštatoval to na... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková
Scholz: Európa súperí kto z koho
Nemecký kancelár Olaf Scholz už raz vylúčil vyslanie bojových lietadiel a sťažoval sa na to, že západné krajiny sú v „neustálej konkurencii, aby sa navzájom prevyšovali“ v dodávkach zbraní Ukrajine.
 

Potom je tu otázka, koľko tajfúnov RAF je k dispozícii. RAF ich má na papieri 137 a 30 najstarších, známych ako tranža 1, má byť vyradených do roku 2025. Z nich je 20 funkčných a 10 v sklade.

Ukrajina požiadala o 200 stíhačiek na pomoc pri obrane neba – viac ako počet stíhačiek, ktoré má k dispozícii RAF (asi 160) a čo do veľkosti sa približuje francúzskemu letectvu.

Tajfúny sa nehodia

Odborníci tvrdia, že Tajfúnom chýbajú bojové požiadavky, ktoré Ukrajina potrebuje. Tranža 1 Typhoony sú prevažne stíhačky vzduch-vzduch a nie sú príliš užitočné na misie blízkej leteckej podpory (pozemné bombardovanie), ktoré by Ukrajina chcela použiť proti zakoreneným ruským pozíciám.

Zdroje RAF poukazujú na to, že tajfúny neboli nikdy viac využívané: počet letových hodín za posledný rok vzrástol o 20 % v rámci celého radu operácií. Patrí medzi ne letecká kontrola vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva a po ruskej invázii na Ukrajinu podobná aktivita na východnom krídle NATO, plus dlhšie trvajúce misie – operácia Shader bombardovanie Islamského štátu v Sýrii a Iraku a hliadkovanie na Falklandských ostrovoch.

Letecký analytik Justin Bronk v novinách z tohto týždňa varuje, že RAF je „úplne preťažená a opotrebovaná“, má nedostatok inžinierov a náhradných dielov a už teraz sa snaží poskytnúť pilotom „dostatok kvalitných hodín leteckého výcviku“. 

Ukrajinskí piloti musia kvôli sofistikovanosti ruskej protivzdušnej obrany lietať na bojové misie blízko zeme, niekedy vo výškach iba 20 metrov. Bronk však dodáva, že Typhoon je optimalizovaný pre „veľmi vysoké nadmorské výšky a rýchlosti, aby jeho rakety mali väčší dosah“, a preto je účinný proti krajinám s výrazne slabšími armádami alebo teroristickým cieľom.

Reálnejšou možnosťou preto môže byť nasadenie tajfúnov do iných krajín NATO, ako je Poľsko, ktoré sú ochotné odovzdať Ukrajine svoje F-16. Ale ak už nič iné, Zelenskyj vie, že jeho lobovanie na vysokej úrovni prinúti západných lídrov, ako je Sunak, aby sa zapojili do problému, ktorému by sa inak možno snažili vyhnúť.

Čínski experti: So stíhačkami príde vojna v Európe!
Dodávka bojových lietadiel Kyjevu rozšíri konflikt do Európy a zintenzívni preteky v zbrojení. Dodávky západných lietadiel pre Ukrajinu by mohli viesť k rozšíreniu konfliktu do celej Európy, tvrdia experti, ktorých oslovil čínsky magazín Global... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik