HLAS vyzýva Hegera: OPUSTITE POLITIKU VOJNOVÉHO DOBRODRUŽSTVA!
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

HLAS - SD vyzýva na sociálnej sieti odvolaného predsedu vlády Hegera, aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. V súvislosti s Hegerovými vyjadreniami týkajúcimi sa vôle darovať slovenské stíhačky Ukrajine to uviedla mimoparlamentná strana Hlas.

Heger sa snaží prekryť vlastné zlyhania pseudopísaním veľkých dejín

Eduard Heger svojimi verejnými vyjadreniami, v súvislosti s dodaním MiG 29 na Ukrajinu, pripomína zúfalého politika, ktorý sa snaží prekryť vlastné zlyhania doma pseudopísaním veľkých dejín v zahraničí, píše sa na stránke mimoparlamentnej strany.

"Je to zmes zúfalstva a falošného mesiáštva, ak Eduard Heger v prípade dodania stíhačiek odmieta rešpektovať dialóg s NATO a odmieta sa riadiť zákonmi vlastnej krajiny", uviedol Peter Pellegrini.

"Takáto spasiteľská politika posúva Slovensko bližšie ku vojnovému konfliktu a ohrozuje občanov Slovenskej republiky," dodal.

"Zúfalí ľudia robia zúfalé činy a je nutné, aby sa Heger vrátil z tejto cesty rýchlo späť. Ak chce Ukrajine pomáhať, musí splniť dve podmienky. Nesmie ohrozovať obranyschopnosť samotnej Slovenskej republiky a rozhodnutie musí byť súčasťou rozhodnutia na úrovni EÚ a NATO. Stačí, aby sa inšpiroval postupom Poliakov, ktorí sa obrátili na NATO, pretože si uvedomujú všetky bezpečnostné riziká pre svoj štát," upozornil Pellegrini.

Belousovová sa pýta: Ako sa to všetko SKONČÍ! Hádam si niekto nemyslí, že PORAZÍ RUSKO!
Keď čítam tie silácke vyjadrenia európskych politikov vrátane našich, rozmýšľam nad tým, či títo tzv. lídri majú vôbec nejakú predstavu o tom, čím sa podľa nich má zakončiť celé to vojnové dobrodružstvo na Ukrajine. Takto sa zamyslela na sociálnej... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

"Jeho alibizmus v prípade obedov zadarmo a kauzy Káčer len potvrdzuje, že jeho osobná odvaha a líderstvo končí tam, kde začína moc Matoviča", dodal predseda strany HLAS v reakcii na Hegerove účinkovanie v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (9. 2.) počas stretnutia s Hegerom na samite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Heger chce dokonca meniť ústavu

Slovensko začne rokovať o darovaní stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu, a to na vnútropolitickej úrovni, ale aj s Európskou komisiou a Ukrajinou. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera na piatkovej tlačovej konferencii. V relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol, že sa vláda obráti na ústavných právnikov, aby sa vyjadrili, či kabinet v poverení právomoc poslať stíhačky má alebo nie.

Heger zdôraznil, že stíhačky Mig-29 sú vyradené a Slovensko ich nemôže používať. "Práve tieto vyradené migy môžu zachrániť nevinné životy na Ukrajine," povedal. Zopakoval, že stroje môže Slovensku preplatiť Európska únia. "Každá pomoc, ktorú takýmto spôsobom poskytujeme, je uhradená z Európskeho mierového nástroja," priblížil.

Informoval, že vláda rokuje s ústavnými právnikmi o možnostiach, ako vykonať jednotlivé kroky, keďže súčasný kabinet je len dočasne poverený a má oklieštené právomoci. V prípade, že by bolo potrebné meniť Ústavu SR alebo prijať ústavný zákon na pomoc Ukrajine, nevidí v tom problém. Parlament je podľa jeho slov funkčný a schopný prijímať zákony.

Heger sa v prípade darovania stíhačiek na ÚS NEOBRÁTI
Dočasne poverená vláda sa zatiaľ na Ústavný súd neobráti, vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov k možnosti darovať slovenské stíhačky na Ukrajinu. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol dočasne poverený predseda vlády SR... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Čaputová: Ide to mimo mňa

Svoje kompetencie v súvislosti s vývozom stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu musí vláda riešiť s ústavnými právnikmi. Poukázala na to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že rozhodovanie vlády v tejto veci nepodlieha jej súhlasu.

"Rozhodovanie vlády v tejto veci nepatrí medzi rozhodnutia, ktoré podliehajú súhlasu prezidentky. Otázka, či vláda o tejto veci môže rozhodnúť, je inou otázkou, ktorú musí vyriešiť vláda spolu s ústavnými právnikmi," uviedla prezidentka.

Danko: Mohol by konečne Čaputovej niekto vysvetliť, že je vrchnou veliteľkou ozbrojených síl?

Nad vyjadreniami prezidentky a povaleného premiéra krúti hlavou aj šéf SNS Andrej Danko. "Čaputová tvrdí, že o lietadlách MiG - 29 sa má Heger poradiť s právnikmi. Mohol by jej konečne niekto vysvetliť, že je vrchnou veliteľkou ozbrojených síl a Heger je tam len vďaka nej, keďže nemenovala úradnícku vládu? Čaputová len potvrdzuje, čím horšie, tým lepšie pre jej Progresívne Slovensko," uviedol Danko na sociálnej sieti.

Smer v tom má jasno

Opozičná strana Smer-SD je presvedčená, že po vyslovení nedôvery nemá vláda kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach, preto nemá oprávnenie ani na takýto krok. Smer inicioval v tejto súvislosti mimoriadnu schôdzu Národnej rady, uskutoční sa v utorok (14. 2.).

Draxler odkazuje Leškovi: Odíďte do dôchodku! Špiníte štát
Moja výzva komentátorom typu Mariána Leška: odíďte do dôchodku alebo aspoň na dlhodobú dovolenku. Vážne. Skonštatoval to na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler v reakcii na Leškov rozhovor pre denník N. V sobotu v ňom totiž uviedol,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik