Súhrn medzinárodného spravodajstva - 10. februára - 6.30
10 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 10. februára - 6.30

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že aj keby sa európske štáty rozhodli poskytnúť Kyjevu svoje stíhačky, neodoslali by ich na Ukrajinu hneď v "nasledujúcich týždňoch". Macron sa tak vyjadril po rokovaniach na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli.

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odovzdal vo štvrtok belgickému kráľovi Filipovi úlomok ruského bojového lietadla Suchoj Su-25, ktoré zostrelila ukrajinská armáda, uviedol v príspevku na sociálnej sieti belgický Kráľovský palác. Ukrajinskí piloti na úlomok bojového lietadla napísali: "Spoločne zvíťazíme".

WASHINGTON - Bývalého viceprezidenta USA Mikea Pencea si predvolal špeciálny vyšetrovateľ zaoberajúci sa snahami exprezidenta USA Donalda Trumpa o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v USA z roku 2020.

WASHINGTON - Svetová banka (SB) vo štvrtok ohlásila, že Turecku zasiahnutému masívnym zemetrasením s magnitúdou 7,8 poskytne pomoc vo výške 1,78 miliardy dolárov. "Poskytujeme okamžitú pomoc a pripravujeme rýchle vyhodnotenie naliehavých a rozsiahlych potrieb na mieste," povedal šéf Svetovej banky David Malpass.

KÁHIRA/MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok počas návštevy v Sudáne vyhlásil, že súkromné ruské vojenské spoločnosti pôsobia v Afrike na priamu žiadosť vlád príslušných krajín. Podľa Lavrova je to príspevok "k normalizácii situácie v celom regióne, kde naďalej pôsobia teroristické gangy".

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatiaľ nemá dostatok informácií na posúdenie schopností podozrivého čínskeho balóna, ktorý minulý týždeň nad Atlantickým oceánom zostrelilo americké letectvo.

MANAGUA - Nikaragujský parlament zahlasoval vo štvrtok za odobratie občianstva vyše 200 tamojším politickým väzňom, ktorých predtým prepustili a "deportovali" do Spojených štátov. Medzinárodná federáciou pre ľudské práva (FIDH) označila chystané odobratie občianstva za "represívne použitie zákona".

WASHINGTON - Americká technologická spoločnosť SpaceX vykonala vo štvrtok úspešnú skúšku motorov vesmírnej rakety Starship navrhnutej na prepravu astronautov na Mesiac. Skúška 33 motorov Raptor dvojstupňovej rakety Starship, najvýkonnejšej vesmírnej rakety na svete, sa uskutočnila na základni SpaceX v americkom štáte Texas.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik