Stíhačky Ukrajine? Lídri EÚ sa ZDRÁHAJÚ, len Heger je HRDINA!
10 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Akékoľvek rozhodnutie o dodávke stíhačiek Ukrajine musí prísť od NATO! Povedal to vysoko proukrajinský poľský premiér a dodal, že „niektoré krajiny“ na summite EÚ v Bruseli nesúhlasili s jeho návrhmi na dodávky munície do Kyjeva. Len slovenský premiér povalenej vlády chce pravdepodobne slovenské MiG-y dotiahnuť na Ukrajinu na vlastnú päsť! A ešte k tomu protiústavne!

Lídri EÚ sa zdráhajú

Mateusz Morawiecki dnes na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že akékoľvek rozhodnutie o vyslaní lietadiel do Kyjeva „by muselo byť rozhodnutím zo strany NATO“, dodal: "Poľsko sa nakoniec rozhodne, čo bude robiť, keď bude jednoznačné rozhodnutie, že stíhačky môžu byť presunuté na Ukrajinu." Informuje o tom The Guardian.

Povedal, že zo strany niektorých krajín „nezaznamenali žiadnu pozitívnu reakciu“ na poľský návrh, že „spoločné obstarávanie a výroba by boli v záujme všetkých krajín NATO a EÚ a v záujme Ukrajiny“.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán. Archívne foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že v určitom okamihu nevylúči vyslanie bojových lietadiel na Ukrajinu, ale že Kyjev potrebuje rýchlejšiu vojenskú palebnú silu.

Britská vláda uviedla, že nepošle stíhačky na Ukrajinu, ak by to ohrozilo britskú bezpečnosť. Na otázku o obavách niektorých západných spojencov, že dodávkami lietadiel by mohlo hroziť zatiahnutie NATO do konfliktu, premiérov hovorca povedal: „Neurobili sme rozhodnutie, pokiaľ ide o poskytovanie lietadiel v Spojenom kráľovstve – momentálne trénujeme."

Švajčiarsko dokonca v piatok uviedlo, že zamietlo žiadosť Madridu, aby Španielsku umožnilo reexportovať švajčiarske protilietadlové delá na Ukrajinu.

Španielsko požiadalo v januári, aby mu umožnilo poslať na Ukrajinu dve 35 mm protilietadlové delá. Podľa agentúry Reuters Švajčiarsko už skôr vetovalo žiadosti Dánska a Nemecka, ktoré chceli poslať švajčiarske obrnené vozidlá a muníciu na pomoc Ukrajine vo vojne proti Rusku .

Švajčiarsky zákon o vojnových materiáloch nepovoľuje vývoz vojnových materiálov, ak je cieľová krajina zapojená do vnútorného alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu.

Tvrdohlavý Orbán

Jediný medzi lídrami v Bruseli, maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý bol kritizovaný za to, že nezatlieskal prezidentovi Zelenskému, keď prišiel do Rady EÚ – hoci mu neskôr potriasol rukou –, bol jednou z mála veľkých západných osobností, ktorý po boku bývalého prezidenta Donalda Trumpa neustále vyzýva na mier.

Orbán v stredu na sociálnych sieťach napísal, že jeho krajina bude naďalej „poskytovať humanitárnu a finančnú podporu Ukrajine“, ale dodal: „Podporujeme okamžité prímerie, aby sme zabránili ďalším stratám na ľudských životoch. Maďarsko patrí do tábora mieru!“

Maďarská vláda od začiatku konfliktu na Ukrajine opakovane vyhlasovala, že nebude dodávať zbrane kyjevskej vláde a nedovolí iným krajinám prevážať ich cez svoje územie. Ako vysvetlil minister zahraničných vecí Peter Szijjarto, Budapešť sa takto snaží zabezpečiť etnických Maďarov žijúcich na Zakarpatsku. Toto rozhodnutie je v Maďarsku zakotvené na legislatívnej úrovni.

Putin varuje Britániu: Vyhnite sa dôsledkom pre európsky kontinent a celý svet!
Ruské veľvyslanectvo v Londýne vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ak Spojené kráľovstvo poskytne bojové lietadlo, bude to mať „vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet“. Vladimir Putin varoval Spojené kráľovstvo... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Zelenskyj pritvrdzuje v požiadavkách

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij už dlho vyzýva svojich spojencov, aby vyslali prúdové stíhačky, a tvrdi, že niekoľko európskych lídrov je pripravených dodať lietadlá.

Zelenskyj povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii: "Európa bude s nami až do nášho víťazstva. Počul som to od viacerých európskych lídrov... o pripravenosti poskytnúť nám potrebné zbrane a podporu, vrátane lietadiel."

foto: FB/Eduard Heger | Eduard Heger a Volodymyr Zelenskyj sa dnes spolu zúčastnili na akte vztyčovania ukrajinskej vlajky v Kyjeve

Heger na vlastnú päsť?

Tým mal určite na mysli slovenského premiéra povalenej vlády Eduarda Hegera. Zelenskyj totiž vo štvrtok počas osobného stretnutia s Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda povalenej vlády mu odpovedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

"Niekoľkokrát sme deklarovali, že chceme Ukrajine pomôcť. Ak príde požiadavka z Kyjeva na migy, veľmi radi jej vyhovieme,“ povedal Heger ešte pred schôdzkou s ukrajinskou hlavou štátu. 

Zelenskyj požiadal Slovensko o MiG-y. VEĽMI RADI, prekvapuje Heger
Putinove varovania Hegerovi asi nestačia! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Slovensko o stíhačky MiG-29. Hovoril o tom so slovenským povereným premiérom Eduardom Hegerom na summite v Bruseli, informuje portál Pravda.sk. Heger... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Pobúrený Fico

To však pobúrilo lídra najsilnejšej opozičnej strany Roberta Fica. "Sľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému o stíhačkách Mig-29 je protiústavný. Vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach." Skonštatoval to predseda Smeru-SD na piatkovej tlačovej konferencii.

Podotkol, že dodávky zbraní na Ukrajinu sú zásadná otázka a vláda ani so súhlasom prezidentky SR Zuzany Čaputovej v zmysel Ústavy SR na to kompetencie nemá.

"Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, aj by jej na to dala súhlas prezidentka," povedal Fico.

Aj preto Smer-SD podľa jeho slov iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Strana chce na nej presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Zopakoval, že Smer-SD je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Preferuje mierovú cestu a rokovania.

Krúpa vidí v žiadosti Ukrajiny o MiG-y zmysel, Tomáš nabáda na opatrnosť
Žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o poskytnutie slovenských stíhačiek je očakávanou požiadavkou, ktorá má zmysel. V štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ na Hrane to uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Blaha vo vývrtke, spomína vlastizradu

Ostrejšie slová ako jeho strannícky šéf zvolil v reakcii na Hegerovo počínanie podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

"Stíhačky sa boja poslať aj západné veľmoci, ale Heger to Zelenskému bez akéhokoľvek mandátu sľúbil. Nielenže tým zo Slovenska robí prvý terč v prípade jadrovej vojny, do ktorej nás ženie, on zároveň porušuje ústavu a uzurpuje si moc, ktorú nemá," napísal na sociálnej sieti opozičný poslanec. 

"Na utorok sme zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu, aby sme Hegera upratali do psej búdy. Nemá žiadne právo posieľať slovenské migy proti Rusku. A žiadne takéto právo nemá ani Čaputová. Ak by to urobili, môžeme celkom otvorene hovoriť o vlastizrade. O ohrození národnej bezpečnosti. A o protiústavnej uzurpácii moci. Len pripomínam, že podľa článku 32 ústavy občania majú právo postaviť sa na odpor. Odvolaná vláda môže akurát svietiť a kúriť a nie nás hnať do vojny," pripomína právomoci súčasnej poverenej vlády Blaha. 

Robert Fico zdôrazňuje: Sľub Hegera Zelenskému je protiústavný, vláda na to nemá kompetencie
Sľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému o stíhačkách Mig-29 je protiústavný. Vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik