III. SVETOVÁ Z PRVÉHO RADU! Británia posiela na Ukrajinu rakety dlhého doletu
10 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Britský premiér Rishi Sunak navrhol, že britské rakety dlhého doletu, ktoré chcú Ukrajinci použiť na spustenie ofenzívy proti okupovanému Krymu, by mohli byť na Ukrajinu vyslané. Vojna totiž rok od invázie začína eskalovať, informuje americký portál Breitbart.

Po vyhlásení Rishi Sunaka, že „nič nie je zatiaľ zmietnuté zo stola“ o vojenskej pomoci Ukrajine, Whitehall teraz aktívne zvažuje vyslanie okrem potenciálnych bojových lietadiel aj rakiet dlhého doletu do vojnou zničenej krajiny. Predseda vlády z vojenského tábora Lulworth v Dorsete povedal: „Pravdepodobne najdôležitejšie sú momentálne bojové tanky, ale aj tie rakety dlhého doletu."

"Pri všetkých tých rozhovoroch, ktoré sme urobili, a plánovaní toho, ako môžeme na bojisku vyhrať, si to vyžaduje rakety dlhého doletu," pokračoval Sunak. „To je rozhovor, ktorý sme viedli a opäť dúfame, že Británia môže viesť."

Podľa správy denníka The Times of London sa zvažujú dva typy rakiet s dosahom 150 míľ (vyše 241 km, pozn. red.) alebo vysokovýbušné protilodné rakety Harpúny namontované na lode a rakety zem-vzduch Storm Shadow s hlbokým prienikom a doletom 350 míľ (vyše 563 km, pozn. red.).
Útočiaca obrana
Podľa denníka je jasné, že „ukrajinské obranné zdroje“ chcú použiť rakety na zasiahnutie Krymu, ukrajinského územia, ktoré v roku 2014 anektovalo Rusko.
 
Prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň verejne povedal, že západné rakety budú použité na útok „hlboko na okupované územia“. Hlavným cieľom by pravdepodobne boli aj moskovské vojenské zásobovacie linky na Ukrajine, nie je však jasné, či by došlo k priamym útokom – hoci je to možné – proti ruskému územiu.

Rusi na fronte nastupujú!
Americký inštitút informoval o prevzatí iniciatívy ruskou armádou. Ruské jednotky sa chopili iniciatívy na Ukrajine a začali ofenzívu v Luganskej ľudovej republike, píše Americký inštitút pre výskum vojny. Zvýšili tempo Ruská armáda zvýšila... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Milan Laca

Vláda Spojeného kráľovstva má najväčší záujem na eskalácii vlastnej angažovanosti v konflikte

Downing Street pre denník potvrdila, že bola predložená ponuka na dodanie Kyjevu rakety dlhého doletu, ktoré by „narušili schopnosť Ruska neustále sa zameriavať na civilnú a kritickú národnú infraštruktúru Ukrajiny“.

Preprava rakiet by bola ďalším drahým účtom pre britských daňových poplatníkov, pričom vláda Spojeného kráľovstva už od minuloročnej invázie poslala Ukrajine takmer 4 miliardy libier vo forme vojenskej, humanitárnej a ekonomickej pomoci.

Veľkú Britániu zatienili iba Spojené štáty, pokiaľ ide o vojenskú pomoc. UK pomohlo s výzbrojou v hodnote 2,3 miliardy libier odoslaných v roku 2022. Len jedna raketa Harpúna stojí 1,2 milióna libier, zatiaľ čo Storm Shadows dosahuje 2,2 milióna libier za kus.

Ako to bolo od začiatku za bývalého premiéra Borisa Johnsona, zdá sa, že vláda Spojeného kráľovstva má najväčší záujem na eskalácii vlastnej angažovanosti v konflikte.

Foto: Getty Images

Na demonštrácii vojenských väzieb medzi oboma krajinami sa premiér Sunak tento týždeň osobne objavil so Zelenským pred tankami a vojakmi v tábore britskej armády v Dorsete, kde sa v súčasnosti cvičia ukrajinskí vojaci.

V londýnskej deklarácii podpísanej Zelenským a Sunakom v stredu, ktorá opätovne potvrdila záväzok Británie pristúpiť k vstupu Ukrajiny do vojenskej aliancie NATO – čo je „červená čiara“ pre Kremeľ, britská vláda uviedla: „Spojené kráľovstvo naďalej podporuje obrany Ukrajiny vrátane protitankových zbraní a tankov. Naša vojenská podpora Ukrajine trvá. Podpora Spojeného kráľovstva bude naďalej prispievať vo všetkých troch oblastiach; Zem, vzduch, more.”

Putin varuje Britániu: Vyhnite sa dôsledkom pre európsky kontinent a celý svet!
Ruské veľvyslanectvo v Londýne vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ak Spojené kráľovstvo poskytne bojové lietadlo, bude to mať „vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet“. Vladimir Putin varoval Spojené kráľovstvo... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Paríž a Brusel

Po jeho ceste do Londýna a Dorsetu sa Zelenskyj pripojil k stretnutiu v Paríži s prezidentom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Nakoniec pristál v de facto hlavnom meste EÚ v Bruseli, pričom opäť prosil o ťažšiu výzbroj zo Západu, vrátane bojových lietadiel a rakiet.

Ukrajinský vodca zdôraznil naliehavosť svojho posolstva a povedal Rade EÚ, že Moskva údajne plánuje „ zničiť “ a zmocniť sa bývalej sovietskej republiky Moldavsko, ktorá je rovnako ako Ukrajina v súčasnosti kandidátom na vstup do Európskej únie.

Na rozdiel od Spojeného kráľovstva, ktoré je oveľa menej závislé od ruskej energie, Macron a nemecká kancelárka upustili od myšlienky vyslania bojových lietadiel alebo rakiet dlhého doletu – napriek tomu, že sa obaja zaviazali poslať bojové tanky do zóny konfliktu.

Zdroj foto: Shutterstock | Emmanuel Macron a Volodymyr Zelensky

Mierové rokovania v nedohľadne

Napriek zjavnej váhavosti v Paríži či Berlíne zaviazať sa k vyslaniu vojenských lietadiel na Ukrajinu, počas Zelenského cesty sa len málo spomínalo na vyhliadky na mierové rokovania s cieľom ukončiť boje, ktoré v podstate prebiehajú už desaťročie ako súčasť Rusko-Ukrajinského konfliktu. Ten za posledný rok dramaticky eskaloval, s veľkými stratami na životoch a potenciálom vtiahnuť Rusko a NATO do priameho konfliktu.

Jediný medzi lídrami v Bruseli, maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý bol kritizovaný za to, že nezatlieskal prezidentovi Zelenskému, keď prišiel do Rady EÚ – hoci mu neskôr potriasol rukou –, bol jednou z mála veľkých západných osobností, ktorý po boku bývalého prezidenta Donalda Trumpa neustále vyzýva na mier.

Orbán v stredu na sociálnych sieťach napísal, že jeho krajina bude naďalej „poskytovať humanitárnu a finančnú podporu Ukrajine“, ale dodal: „Podporujeme okamžité prímerie, aby sme zabránili ďalším stratám na ľudských životoch. Maďarsko patrí do tábora mieru!“

Tvrdohlavý Viktor (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán odmietol zatlieskať ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak pred spoločnou fotografiou lídrov EÚ v Bruseli. Video zverejnil kanál Strana.ua Telegram . Trucoval Zábery ukazujú, ako... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme