Zelenskyj požiadal Slovensko o MiG-y. VEĽMI RADI, prekvapuje Heger
09 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Putinove varovania Hegerovi asi nestačia! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Slovensko o stíhačky MiG-29. Hovoril o tom so slovenským povereným premiérom Eduardom Hegerom na summite v Bruseli, informuje portál Pravda.sk. Heger pripustil, že veľmi radi vyhovieme.

Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia s Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda vlády SR mu odpovedal, Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

"Niekoľkokrát sme deklarovali, že chceme Ukrajine pomôcť. Ak príde požiadavka z Kyjeva na migy, veľmi radi jej vyhovieme,“ povedal Heger ešte pred schôdzkou s ukrajinskou hlavou štátu a dodal, že Slovensko pošle len techniku.

"Nevstúpime do konfliktu vojakmi,“ povedal Heger s tým, že opozícia klame, keď hovorí, že v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine hrozí Slovensku mobilizácia.

Heger: POMOC UKRAJINE JE V NAŠOM NÁRODNOM ZÁUJME

"Dnešný mimoriadny samit v Bruseli sa koná aj za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Opakovane hovorím, že pomoc nášmu susedovi je v našom národnom záujme," napísal poverený premiér na sociálnej sieti.

Podľa Hegera keď budeme mať na východnej hranici prosperujúceho, stabilného a bezpečného suseda, bude sa lepšie dariť aj nám. "Pomoc Ukrajine je tiež jasným vyjadrením našich hodnôt, geopolitickej orientácie a v neposlednom rade je to ľudsky správne," píše Heger.

VIDEO Heger stratil nervy!
Nesrandujte! Toto bola odpoveď povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) na pôde európskeho výboru na otázky europoslanca Milana Uhríka (Republika). Ten chcel vedieť, kam až Slovensko mieni zájsť v prípade vojny na Ukrajine. "Heger stratil nervy.... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Pomoc z EÚ už 67 miliárd

"Musíme urobiť viac. Podporujeme Ukrajinu, aby v tejto vojne zvíťazila. A pomôžeme zaistiť, že Ukrajina vyhrá aj mier, ktorý príde,“ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Európska únia a jej členské štáty už od ruskej invázie podporili Ukrajinu pomocou vo výške 67 miliárd eur.

Zelenskyj vo štvrtok navštívil Brusel, kde sa koná mimoriadny summit Európskej únie. Je to jeho iba druhá zahraničná cesta odkedy vlani 24. februára spustilo Rusko inváziu.

Návšteva Londýna a Paríža

Prekvapivá návšteva Zelenského v stredu v Spojenom kráľovstve zahŕňala stretnutie s britským premiérom Rishim Sunakom a aj stretnutie s kráľom Karolom II. V narážke na kráľovu bývalú skúsenosť s RAF (Royal Air Force, pozn. red.) ukrajinský prezident povedal zhromaždeným vo Westminster Hall: 

"Kráľ je pilotom letectva a na Ukrajine je dnes každý pilot letectva kráľom." Dodal: „Vieme, že sloboda zvíťazí. Vieme, že Rusko prehrá."

Po návšteve výcvikového strediska pre ukrajinské jednotky v Dorsete Sunak a Zelenskij podpísali deklaráciu o jednote, v ktorej uviedli, že Londýn a Kyjev sú „presvedčení, že spolu s našimi spojencami a partnermi porazíme ruskú nezákonnú a nevyprovokovanú inváziu“.

Putinovo varovanie pre celý svet

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj zopakoval svoju žiadosť o vzdušné sily aj v stredajšom prejave v britskom parlamente.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne však rýchlo zareagovalo a vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo britskú vládu, že rozhodnutie poskytnúť bojové lietadlá bude mať „Londýn na svedomí“ z dôvodu „krvácania, ďalšieho kola eskalácie a následných vojenských a politických dôsledkov pre európsky kontinent a celý svet“.

V Paríži Zelenskyj absolvoval schôdzku s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Putin varuje Britániu: Vyhnite sa dôsledkom pre európsky kontinent a celý svet!
Ruské veľvyslanectvo v Londýne vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ak Spojené kráľovstvo poskytne bojové lietadlo, bude to mať „vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet“. Vladimir Putin varoval Spojené kráľovstvo... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Na pôde Európskeho parlamentu

"Bránime sa proti najprotieuróp­skejšej sile moderného sveta. Bránime sa, my Ukrajinci na bojisku, spolu s vami. Ukrajina, ktorá zvíťazí, sa stane členom Európskej únie“ povedal Zelenskyj v prejave na pôde Európskeho parlamentu s tým, že slobodnú Európu si nemožno predstaviť bez slobodnej Ukrajiny.

Keďže Kyjev očakáva ruskú ofenzívu, Zelenskyj západných partnerov požiadal, aby urýchlili dodávky zbraní. Pripomenul, že jeho krajina potrebuje tanky, rakety dlhého doletu, ale aj stíhačky.

Heger nezaváhal

"Je v našom národnom záujme, aby Ukrajina bola naším stabilným a prosperujúcim susedom. Som veľmi rád, že mnohé krajiny vyspelého sveta Ukrajine pomáhajú, a teda pomáhajú aj nám. Bolo to však práve Slovensko, ktoré pred necelým rokom poskytlo Kyjevu systém protivzdušnej obrany S-300 ako výraznejšiu pomoc,“ zdôraznil Heger.

"Diskutujem práve o tom, aby všetky krajiny pochopili, aké dôležité budú najbližšie týždne, a aby boli ochotné čo najviac Ukrajine pomôcť vojenskou technikou a takto podporiť Ukrajinu, aby dosiahla víťazstvo,“ vysvetlil predseda vlády.

Biden vie svoje! Putin môže smútiť...
Biden povedal, že Putin „už stratil Ukrajinu“. Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre PBS NewsHour povedal , že ruský prezident Vladimir Putin „už stratil Ukrajinu“. Ruské sny Podľa amerického lídra, Rusko očakávalo rozpad NATO, ktoré je... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme