Súhrn medzinárodného spravodajstva - 9. februára - 07:00
09 | 02 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ranný súhrn správ zo zahraničia

ANKARA/DAMASK - Počet obetí pondelkového silného zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc presiahol v noci na štvrtok už 15.000. Záchranári pritom stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých pod troskami. Podľa úradov a záchranárskych zložiek prišlo o život v Turecku 12.391 ľudí a v Sýrii 2992 osôb.

SOUL - Severná Kórea na nočnej vojenskej prehliadke predstavila najnovšiu vojenskú techniku, medzi ktorou bola podľa analytikov aj nová medzikontinentálna balistická raketa (ICBM) na tuhé palivo. Takýto typ strely sa dá totiž ťažšie vystopovať a zničiť.

SYDNEY - Austrália odinštaluje z niektorých svojich vládnych budov bezpečnostné kamery čínskej výroby pre obavy zo špionáže. V noci na štvrtok o tom informovalo austrálske ministerstvo obrany, podľa ktorého sa dá len takýmto spôsobom zaručiť "úplná bezpečnosť" vládnych inštitúcií. K podobným krokom sa už v minulosti odhodlala aj Británia a Spojené štáty.

Odovzdávanie cien Grammy: Satanizmus, okultizmus aj propagácia LGBT
Sledovali ste udeľovanie amerických cien Grammy? Dobre ste urobili ak nie, pretože by sa vám pri tom zrejme zdvihol tlak tak, ako aj nám. Ceremónia sa niesla už otvorene v znamení LGBT a oslavy satana. Z nedele na pondelok sa rozdávali v Los... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

WASHINGTON - Biely dom kategoricky odmietol tvrdenia investigatívneho novinára Seymoura Hersha, podľa ktorého za vlaňajšou sabotážou plynovodu Nord Stream stoja Spojené štáty. Hersh vo svojom článku uviedol, že výbušniny k plynovodu Nord Stream umiestnili vlani v júni potápači amerického námorníctva v spolupráci s Nórskom a následne ich o tri mesiace neskôr odpálili.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v noci na štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty sa nesnažia vyvolať konflikt s Čínou ani napriek napätiu, ktoré medzi týmito krajinami vzniklo v súvislosti so zostrelením údajného čínskeho špionážneho balóna. Na otázku, či incident spôsobil zásadné zhoršenie vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom, šéf Bieleho domu odpovedal záporne.

NOUAKCHOTT - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prisľúbil v stredu podporu Mauritánii v jej boji proti džihádizmu v africkom Saheli. Lavrov zároveň vyhlásil, že rešpektuje pozíciu tejto krajiny k vojne na Ukrajine. Lavrovova návšteva je súčasťou širšej diplomatickej ofenzívy Ruska v Afrike, kde vojna na Ukrajine zintenzívnila strategické súťaženie medzi mocnosťami.

WASHINGTON - Obyvatelia obce East Palestine v americkom štáte Ohio, ktorí boli v noci na sobotu evakuovaní z dôvodu vykoľajenia nákladného vlaku vezúceho chemikáliu vinylchlorid, sa môžu vrátiť do svojich domovov. Úrady evakuovali ľudí z okolia nehody z dôvodu ohrozenia života pre nebezpečné toxické výpary.

Bidenov prejav o stave Únie - prítomní ho vypískali
Prezident Biden v utorok večer miestneho času predniesol svoj druhý prejav o stave Únie, ktorý slúžil ako odštartovanie jeho prezidentskej kandidatúry v roku 2024. Vyslúžil si posmech republikánov za riešenie situácie s migrantmi a stav sociálneho... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme