Putin varuje Britániu: Vyhnite sa dôsledkom pre európsky kontinent a celý svet!
09 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Ruské veľvyslanectvo v Londýne vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ak Spojené kráľovstvo poskytne bojové lietadlo, bude to mať „vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet“.

Vladimir Putin varoval Spojené kráľovstvo pred jeho potenciálnymi plánmi poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá na obranu krajiny pred ruskými útokmi, píše britský Mirror.

Varovanie pre celý svet

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj totiž zopakoval svoju žiadosť o vzdušné sily v stredajšom prejave v britskom parlamente.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne však rýchlo zareagovalo a vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo britskú vládu, že rozhodnutie poskytnúť bojové lietadlá bude mať „Londýn na svedomí“ z dôvodu „krvácania, ďalšieho kola eskalácie a následných vojenských a politických dôsledkov pre európsky kontinent a celý svet“.

Nepochybujú, Krym bude ich!
Ukrajina začne pripravovať personál pre Krym. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková informovala, že už čoskoro začnú ukrajinské agentúry pripravovať personálnu rezervu pre Krym. Nový program Ako uvádza stránka ministerstva "perspektíva... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca

Spojené kráľovstvo sa zatiaľ nezaviazalo poskytnúť Ukrajine stíhačky, ale v stredu premiér Rishi Sunak trval na tom, že v rozhovoroch so Zelenským „nič nebolo zatiaľ zmietnuté zo stola“.

Sunak počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom povedal, že vyslanie bojových lietadiel bolo „súčasťou rozhovoru“ medzi dvojicou.

Rishi Sunak v rozhovoroch s ukrajinským prezidentom povedal, že „nič nebolo zatiaľ zmietnuté zo stola“. Foto: AP

Zelenskyj ešte v ten deň odovzdal predsedovi Dolnej snemovne prilbu ukrajinského letectva s nápisom: "Máme slobodu. Dajte nám krídla, aby sme ju chránili."

Svojim kolegom a poslancom vo Westminster Hall povedal: „Apelujem na vás a svet jednoduchými, a predsa najdôležitejšími slovami: bojové lietadlá pre Ukrajinu, krídla za slobodu."

Obaja lídri podpísali vyhlásenie, v ktorom deklarujú svoj záväzok poraziť ruskú „nezákonnú a nevyprovokovanú inváziu“, foto: AP

Downing Street potvrdila, že premiér požiadal ministra obrany Bena Wallacea, aby preskúmal, aké lietadlá by Spojené kráľovstvo potenciálne mohlo poskytnúť Ukrajine v boji proti ruským silám.

Zelenskyj uviedol, že bez prúdových lietadiel hrozí „stagnácia“ konfliktu s Ruskom.

Johnson si stále hudie svoje

Boris Johnson, ktorý bol premiérom pri vypuknutí konfliktu a blízkym spojencom Zelenského, nalieha na Veľkú Britániu, aby poskytla Ukrajine „nástroje na dokončenie práce“, na porazenie kremeľských jednotiek.

Čím rýchlejšie to urobíme, tým väčšia bude úspora na životoch,“ povedal pre LBC.

Svedectvo z Izraela: ZABLOKOVAL Západ mier na Ukrajine?
Veľký ohlas v posledných dňoch vzbudil takmer päťhodinový rozhovor s bývalým izraelským premiérom Naftalim Bennettom. Hlavne jeho slová o tom, že mal rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po vypuknutí vojny „zablokovať Západ“. Server Insider však... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Zelenskyj si je istý

Prekvapivá návšteva Zelenského v Spojenom kráľovstve zahŕňala aj stretnutie s kráľom Karolom II. V narážke na kráľovu bývalú skúsenosť s RAF (Royal Air Force, pozn. red.) ukrajinský prezident povedal zhromaždeným vo Westminster Hall: 

"Kráľ je pilotom letectva a na Ukrajine je dnes každý pilot letectva kráľom." Dodal: „Vieme, že sloboda zvíťazí. Vieme, že Rusko prehrá."

Po návšteve výcvikového strediska pre ukrajinské jednotky v Dorsete Sunak a Zelenskij podpísali deklaráciu o jednote, v ktorej uviedli, že Londýn a Kyjev sú „presvedčení, že spolu s našimi spojencami a partnermi porazíme ruskú nezákonnú a nevyprovokovanú inváziu“.

Táto návšteva bola len druhou zahraničnou cestou Zelenského mimo Ukrajinu od začiatku invázie pred necelým rokom.

Britský herec a televízny moderátor nazval Ukrajinu testovacím miestom pre Spojené štáty
Britský herec a televízny moderátor Russell Brand označil Ukrajinu za testovacie miesto pre Spojené štáty Západ využíva Ukrajinu čisto na realizáciu svojich plánov, uviedol britský herec a televízny moderátor Russell Brand v prejave na svojom... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme