Svedectvo z Izraela: ZABLOKOVAL Západ mier na Ukrajine?
09 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Veľký ohlas v posledných dňoch vzbudil takmer päťhodinový rozhovor s bývalým izraelským premiérom Naftalim Bennettom. Hlavne jeho slová o tom, že mal rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou po vypuknutí vojny „zablokovať Západ“. Server Insider však poznamenáva, že médiá ignorujú aj mnohé dôležité oznámenia z tohto rozhovoru. Najmä dôvody, prečo Bennettove výroky nazdvihli zo stoličky množstvo komentátorov a politikov na Západe aj v Rusku, informujú české Parlamentní Listy.

Ďalšie priznanie Západu?

Veľkú pozornosť aj na Slovensku v posledných dňoch budili útržky rozhovoru s bývalým izraelským premiérom Naftali Bennettom, v ktorom hovoril o svojom úsilí sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom. Najväčšiu pozornosť vzbudilo, že Bennett v rozhovore povedal, že dané rokovania vraj boli na dobrej ceste, kým ich "zablokoval Západ".

Tieto Bennettove slová z bezmála päťhodinového rozhovoru rýchlo vzbudili rozruch a Moskva už začala hovoriť, že ide o „ďalšie priznanie Západu“. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová podľa ruskej agentúry TASS označila výroky izraelského expremiéra o tom, že rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na začiatku vojny na Ukrajine mali prerušiť západné krajiny, za "ďalšie priznanie".

Zacharovová uviedla, že Bennett podľa nej hovoril v rozhovore o tom, že sa Západ rozhodol "skôr rozdrviť Putina ako vyjednávať".

Ako by bolo dobre bez Putina!
Nemecký minister zaútočil na Putina. Nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorý navštívil Kyjev, vyslovil ostré poznámky na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, keď v rozhovore pre denník Bild povedal, že svet by bol bez neho lepším... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ignorácia médií

Ako však teraz poukazuje server Insider, značná časť Bennettových slov nebola novinármi príliš akceptovaná, čo dokazuje napríklad aj to, že sa v médiách príliš neobjavil dôvetok izraelského expremiéra, že vtedy síce ukončenie rokovaní považoval za chybu, ale spätne tvrdý postoj Západu hodnotí zmierlivejšie, pretože krok podľa neho môže odradiť prípadných agresorov od napadnutia ďalších štátov.

Po zverejnení rozhovoru však ruské štátne médium Sputnik tiež vyhlásilo, že ide o dôkaz, že USA a ich spojenci "zastavili úsilie o ukončenie rusko-ukrajinskej krízy" a podobne mali reagovať aj mnohé elity na Západe. „Bomba: Bývalý izraelský premiér hovorí, že západní predstavitelia zablokovali mierovú dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom,“ hodnotil na Twitteri napríklad kanadský profesor politológie Ivan Katchanovski, čo zjavne zaujalo aj jedného z najbohatších mužov sveta Elona Muska, ktorý všetko „okomentoval“ dvojicou otáznikov.

Insider podotýka, že na Twitteri Katchanovski vynechal napríklad dôvod, prečo nakoniec vyjednávanie o mierovej dohode úplne zamrzlo - nemala byť za tým totiž iná vec ako ruské zločiny vrátane masakru civilistov v ukrajinskej Buči, ktorý je vyšetrovaný ako vojnový zločin.

Insider pripomína, že Bennett v rozhovore opisuje, ako navštívil Rusko niekoľko mesiacov pred vojnou, kde potom Putinovi tlmočil žiadosť Zelenského o stretnutie. "Sú to nacisti, sú to vojnoví štváči, nestretnem sa s ním," odpovedal Putin podľa Bennettovho rozprávania.
 
ZELENSKYJ: Rusko prehrá, zmení to svet!
Zelenskyj v britskom parlamente: Rusko prehrá a víťazstvo nad ním zmení svet. Prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu v parlamente Veľkej Británie povedal, že Rusko prehrá vojnu a to zmení svet. Akko napísala „Európska pravda“, Zelenskyj... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Milan Laca
Očakávania USA sa nenaplnili
Následne zhodnotil pokusy o rokovania medzi oboma štátmi po vypuknutí otvoreného konfliktu. Američania podľa izraelského expremiéra očakávali, „že sa všetci spojíme pre Ukrajinu“. To sa však nestalo.
 
Dôvodom, prečo Izrael nechcel podporiť Ukrajinu a zaujal skôr neutrálny postoj, sú jeho záujmy v susednej Sýrii. V tej totiž – hoci je spojencom Ruska – Izrael má vďaka Kremľu umožnené vykonávať letecké údery. "Raz alebo dvakrát týždenne útočíme na iránsku prítomnosť v Sýrii a Rusko, ako veľmoc, tam má S-300, a keď stlačí tlačidlo, izraelskí piloti padnú," uviedol Bennett pravý dôvod, prečo je jeho krajina k Moskve značne zmierlivejšia ako ostatné západné krajiny. 
Súkromné rozhovory majú zostať súkromné

Neskôr tiež upresnil slová o tom, že niektorí izraelskí spojenci v marci 2022 nesúhlasili s mierovou dohodou. Podľa Bennetta totiž zrejme ani priamo žiadna dohoda na stole nebola. „V tom čase som tomu dával zhruba päťdesiatpercentnú šancu. Američania cítili šance oveľa nižšie. Ťažko povedať, kto mal pravdu,“ dodal s podotknutím, že spätne už si príliš nemyslí, že by bolo uzavretie dohody v tom čase žiaduce. 

Agentúra Anadolu si však všimla , že až na hodnotenie ústrižkov rozhovoru od Zacharovovej sa Bennettov rozhovor v Kremli s nadšením nestretol a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa proti nahrávke ohradil.

Peskov uviedol, že nie je naklonený zverejňovaniu podrobností týkajúcich sa rozhovorov medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bývalým izraelským premiérom Naftalim Bennettom z marca 2022. „Viete, že nie sme priaznivci zverejňovania podrobností rokovaní medzi hlavami štátov. Nechceme to robiť ani teraz. Preto nebudem ani vyvracať, ani potvrdzovať to, čo povedal pán Bennett,“ poznamenal Peskov a potvrdil iba to, že spolu obaja štátnici počas marca dosť rokovali.

Šéf OSN Guterres vyzýva na MIER!
Prečo nemôžeme všetci spolu vychádzať? To bola metaforická otázka, ktorú v pondelok položil frustrovaný generálny tajomník OSN António Guterres. Varoval, že svet môže smerovať k „širšej vojne“ na pozadí rusko-ukrajinského konfliktu, ktorý sa... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Nerozhodnosť Izraela

Okrem samotného rozhovoru potom budí pozornosť dôvod Izraela k pomalému príklonu k Ukrajine po Bennettovom odchode. Bývalý izraelský spravodajský dôstojník, ktorý bol zapojený do vojenských vzťahov Izraela s Ruskom, pre novinárov denníka Ha'aretz Anshela Pfeffera a jeho text na CNN naznačil, že Netanjahu má „dva bezprostredné dôvody, prečo zmeniť politiku a podporiť Ukrajinu“.

„Po prvé, Rusko značne rozriedilo svoje sily v Sýrii, pretože ich bolo potrebné na Ukrajine. Hrozba pre Izrael z ich strany je teraz zanedbateľná,“ povedal dôstojník prvý dôvod, ktorý značne korešponduje s Bennettovým tvrdením, prečo Izrael zaujal skôr neutrálny postoj.

Druhým dôvodom potom má byť zásobovanie Ruska z Iránu. „Po druhé, Rusko teraz na bojisku používa iránske drony a rakety a Izrael má teraz cennú príležitosť dodať Ukrajine obranné systémy, takže môžeme vidieť, ako dobre si vedú v skutočnej vojne. Jedného dňa možno budeme musieť čeliť rovnakým iránskym zbraniam,“ uviedol.

Celý rozhovor s izraelským expremiérom Bennettom môžete vidieť tu:

V článku tiež zaznieva, že by podpora Ukrajiny mohla značne zahojiť jazvy s Washingtonom, ktoré vyvolala Netanjahuova právna reforma. „Posun Izraela smerom ku Kyjevu by mohol byť pre Netanjahua najlepšou nádejou, ako si získať priazeň Washingtonu,“ znie v Pfefferovom komentári.

Nepochybujú, Krym bude ich!
Ukrajina začne pripravovať personál pre Krym. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková informovala, že už čoskoro začnú ukrajinské agentúry pripravovať personálnu rezervu pre Krym. Nový program Ako uvádza stránka ministerstva "perspektíva... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Odovzdávanie cien Grammy: Satanizmus, okultizmus aj propagácia LGBT | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik