Sme ešte krehká demokracia, musíme sprísniť tresty
08 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Zvláštna manipulácia. Mainstream zverejní správu, potom zjavne niekto odniekiaľ niekomu zavolá a správa sa stiahne. Žijeme však éru internetu a ten si pamätá. Má na viac, ako na staré boľševické metódy. A tak napriek stiahnutiu uverejnenej informácie vieme, že pani Mária Kolíková sa v mene "krehkej demokracie" (na Slovensku) vyslovila za "prísnejšie trestné sadzby", vieme, čo povedala a vlastne nemala povedať

Ono to znelo nejak takto: "Myslím si, že demokracia a právny štát na Slovensku je zatiaľ ešte krehká a tu by som bola určite prísnejšia pri trestných sadzbách," komentovala Mária Kolíková návrh novely trestného zákona ministra spravodlivosti Karasa. Pre objektivitu treba dodať, že pani Kolíkovej sa asi málili "iba" trestné sadzby za majetkové trestné činy. Lenže, tu treba spozornieť. Prečo vláda v demisii prijíma novelu Trestného zákona ešte do predčasných volieb? Boja sa jej protagonisti dačoho? Alebo do tej novely prílepkami "vmontujú" napríklad aj ľudské práva? Pri "transparentnosti" práce našej bezmocnej mocenskej koalície je to totiž viac ako pravdepodobné. A najmä, pri jej chápaní demokracie a ľudských práv. (Iba tak, do vetra - v roku 2022 boli na orgány OSN podané štyri individuálne sťažnosti proti Slovenskej republike, namietajúce porušenia ľudských práv a základných slobôd.)

Ako to už chodí

Našťastie, exministerka spravodlivosti "zo zásady" návrh novely odmieta a tak svoj sen o vyšších trestoch asi bude snívať iba vo vyhláseniach. Lenže, ako povedala "momentálne v parlamente vládne väčšina náhod a rozhoduje Boris Kollár a neviem, čo bude na konci dohody s prípadnou opozíciou". Áno. V parlamente je akosi priveľa "náhod" a pani prezidentka sa tvári, že ich nevidí. Alebo nemá časť ich vidieť. Alebo ich vôbec nemá vidieť. Veď aj tak tu na Slovensku rozhoduje v tomto čase o všetkom ktosi úplne iný, ako nejaká hlava štátu, jeho parlament či vláda. Hoci si tieto inštitúty o sebe myslia, že najprv sú oni, potom dlho nikto a až potom prichádza Boh.

Prečo treba obozretnosť?

Kto vie, kedy a v akom znení konečne Národný bezpečnostný úrad pripraví návrh zákona o znovuzavedení cenzúry? Tú úlohu má, ale zaveďte cenzúru, keď tá je zakázaná v cele Únii! Treba to tak nejak "po Bruselsky", ako s krivými banánmi. Banány smiete, ale nie krivé. Aj pravdu smiete, ale nie tú opozičnú, iba tú našu, čistú a nič než pravdu. A navyše, aj to bude musieť ísť cez legislatívny "prílepok", lebo najskôr môže byť opakovane návrh prerokovaný až o šesť mesiacov a to sú parlamentné prázdniny a po nich prídu už iba predvolebné propagandistické jatky.

Slovenské omieľanie "pravdy"
„Pravda je prvá obeť vojny“ - skonštatoval raz Joseph Rudyard Kipling, britský spisovateľ, novinár a básnik, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru. Na Rusko – Ukrajinskom fronte rátame už státisíce obetí na životoch, u nás, na Slovensku... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Krehká demokracia teda potrebuje prísnejšie tresty

To je naozaj skvostný oximoron (spojenie slov protirečiaceho si významu), veď o demokracii už pred sto rokmi napríklad prvý prezident ČSR Masaryk písal: "Demokracia je názor na život, spočíva na dôvere v ľudí, v ľudskosť a v ľudskosti. A nie je dôvery bez lásky, ani lásky bez dôvery. Povedal som raz, že demokracia je diskusia, ale pravá diskusia je možná len tam, kde si ľudia navzájom dôverujú a poctivo hľadajú pravdu. Demokracia, to je hovor medzi rovnými, premýšľanie slobodných občanov pred celou verejnosťou." Teda, demokracia, to nie sú žaláre, mocní nad nimi a bezmocní v nich.

Mimochodom, odkaz našim vulgárnym populistickým plagiátorom

Tiež Masarykov odkaz: "Nesprávne je robiť rozdiel medzi mravnosťou veľkou a malou. Že sa politik v záujme štátu nemusí a nemá obzerať na mravné predpisy. Vec sa má v skutočnosti tak, že človek, ktorý napríklad klame a podvádza v politickom živote, klame a podvádza tiež v živote súkromnom a naopak. Len človek slušný bude slušný vždy a vo všetkom." Tak čo, koho beriete? Masaryka? Matoviča? To je taká cvičná voľba, ostrá bude koncom septembra, iba pripomínam.

Zastavenie pri slobode

Sloboda je neprítomnosť donucovania. Jednoducho nemusenie robiť to, čo sa vám nechce, z čoho však nevyplýva, že smiete robiť, čo sa vám chce. Preto sa pojem slobody odlišuje od pojmu svojvôle. Pojem slobody je veľmi mnohoznačný, a to sa zneuživa najmä na ideologickú manipuláciu. Verte mi, slúžil som za "sociku" v budove, ktorá bola bývalým krajským väzením. Z väznice sa toho o slobode písať naozaj veľa nedá. Tak radšej pozorne strážme, či náhodou niekto nechce spraviť väznicu z celého Slovenska. Lebo to sme tu už mali. Hoci - aj vtedy to bolo v mene "krehkej demokracie a slobody".

Slovensko má najnedôveryhodnejšiu vládu vyspelého sveta
Oficiálna stránka OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) zverejnila prieskum, ktorý pre Slovensko vyznieva hrozivo. Spomedzi najvyspelejších krajín sveta nás predbehli štáty ako Kolubia, Kostarika, Čile ale aj Grécko a dokonca aj... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!