BUDE SA PLATIŤ! 20 000 a 11 000 eur!
08 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom. Šestici sťažovateľov priznal po 20.000 eur z titulu nemajetkovej ujmy a spoločne všetkým sťažovateľom 11.000 eur ako náhradu nákladov a výdavkov.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR o tom informovalo na svojom webe.

Udalosti sa odohrali v roku 2009 na policajnej stanici v Košiciach. Šiesti chlapci boli vtedy zadržaní pre podozrenie z účasti na lúpeži. "Tvrdili, že na policajnej stanici boli hodení na zem pred štekajúcimi psami bez náhubkov, že niektorí z nich boli psami pohryznutí, že boli bití, kopaní a inak fyzicky a slovne týraní prítomnými policajtmi, a že boli na ich adresu vyslovené komentáre, ktoré sa okrem iného týkali ich rómskeho pôvodu," priblížilo ministerstvo. Dokazovať to má aj zvukovo-obrazový materiál.

Neskôr sa pred súd postavili desiati policajti pre trestné činy zneužitia právomoci verejného činiteľa a vydierania spáchané s osobitným motívom (z etnickej nenávisti). Napokon boli po takmer 12 rokoch oslobodení spod obžaloby.

Sťažovatelia v súvislosti s udalosťami na policajnej stanici namietali porušenie zákazu zlého zaobchádzania (článok 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd), porušenie práva na účinný prostriedok nápravy (článok 13 Dohovoru) a zákazu diskriminácie (článok 14 Dohovoru).

ESĽP vo svojom rozsudku na jednej strane síce konštatoval relatívne rýchlu počiatočnú reakciu vnútroštátnych orgánov

"Poukázal na to, že prvostupňový rozsudok bol dvakrát zrušený z dôvodu nedostatkov v konaní, konkrétne aj z dôvodu chýb vo vykonávaní dokazovania a v hodnotení dôkazov. To viedlo k značnému predĺženiu konania," uviedlo ministerstvo. Európsky súd upozornil, že významným aspektom pri oslobodení policajtov boli rozpory vo výpovediach sťažovateľov v prípravnom konaní a v konaní pred súdom.

Nedostatky v rýchlosti vyšetrovania udalostí boli podľa ESĽP takého rozsahu, že spôsobili jeho celkovú neúčinnosť. Došlo preto k porušeniu článku 3 Dohovoru v jeho procesnej časti. "Z nahrávok je zrejmé, že boli nútení sa navzájom udierať po tvári, a potom si dávať bozky, a to v prítomnosti psov bez náhubkov a uniformovaných policajtov. Na základe toho ESĽP konštatoval, že zaobchádzanie so sťažovateľmi bolo neľudské a ponižujúce a došlo k porušeniu článku 3 Dohovoru v jeho hmotnej časti," uviedol rezort spravodlivosti.

Súd nezistil, že by v spôsobe zaobchádzania zohral úlohu etnický pôvod sťažovateľov

"Na druhej strane bol toho názoru, že povinnosť orgánov podniknúť všetky primerané kroky na odhalenie akéhokoľvek rasového motívu a zistiť, či etnická nenávisť alebo predsudky zohrávali úlohu v zlom zaobchádzaní so sťažovateľmi alebo nie, nemožno považovať za splnenú a rozhodol, že bol porušený článok 14 Dohovoru v spojení s procesnou časťou článku 3 Dohovoru," priblížilo ministerstvo.

Ide už o druhé rozhodnutie ESĽP v tomto prípade. Na jar 2021 konštatoval porušenie článku 3 dohovoru v jeho procesnej časti. Sťažnosť sa vtedy okrem iného týkala údajného nevhodného zaobchádzania zo strany prítomného policajta voči trojici sťažovateľov pri prevoze na policajnú stanicu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik